Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίνοντας κίνητρο στην ειλικρίνεια

Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το μέτρο της έκπτωσης των αποδείξεων από το φορολογητέο εισόδημα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και για τους πολίτες. Αρκεί να γίνει σωστά.

Δίνοντας κίνητρο στην ειλικρίνεια
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η διαφαινόμενη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να επαναφέρει το μέτρο της έκπτωσης των αποδείξεων από το φορολογητέο εισόδημα, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εάν βεβαίως υιοθετηθεί και εφαρμοστεί ορθά, κτυπά με «έναν σμπάρο δύο τρυγόνια».

Πρώτον, παρέχει σαφές κίνητρο σε κάθε φορολογούμενο να ζητά αποδείξεις κατά τις συναλλαγές του, αφού οι δαπάνες του θα αφαιρούνται από το εισόδημά του, ώστε να φορολογείται μόνον το καθαρό αποτέλεσμα.

Δεύτερον, θέτει τις προϋποθέσεις για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, αφού πλέον θα υπάρχει κίνητρο για κατανάλωση και τα νοικοκυριά θα μπορούν να διαθέσουν μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων τους για τον σκοπό αυτόν, με προφανή πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ασθμαίνουσα πλέον οικονομία.

Εάν μάλιστα η υιοθέτηση του μέτρου αυτού συνοδευτεί, πρώτον, από την ηλεκτρονικοποίηση των λιανικών συναλλαγών και, δεύτερον, από την καθολική θέσπιση πόθεν έσχες για τους φορολογούμενους, τότε είναι σαφές ότι θα μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητά του.

Η Πολιτεία θα έχει πληρέστερη εικόνα τόσο για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, όσο και για τα δυνητικά έσοδά της από έμμεσους φόρους όπως ο ΦΠΑ, ενώ θα υπάρχει αυξημένη δυνατότητα διασταυρώσεων σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση και τα τρέχοντα έσοδα των φορολογουμένων.

Σημείο-κλειδί, ωστόσο, στην εκ νέου υιοθέτηση του μέτρου αυτού, μετά την απογοητευτική για τα δημόσια έσοδα απόδοσή του επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου, είναι το είδος των αποδείξεων που θα μπορούν να εκπέσουν από το εισόδημα, αλλά και οι συντελεστές φορολόγησης που θα υιοθετηθούν για τις σκάλες των εισοδημάτων, τα οποία θα προκύψουν ως τελικό «αποτέλεσμα» προς φορολόγηση.

Ένα μέτρο όπως αυτό θα είναι δώρον άδωρον για χιλιάδες πολίτες και νοικοκυριά, αλλά και πενιχρής απόδοσης εσόδων για το δημόσιο σε περίπτωση αποκλεισμού στοιχειωδών ειδών διαβίωσης (καταναλωτικά αγαθά, ενοίκια, ένδυση, υπόδηση κ.λπ.) ή άλλων που αφορούν σε πάγιες ανάγκες (εκπαίδευση, ασφάλιση κ.λπ.) ή υπηρεσιών που παρέχουν ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι κ.ά).

Αν είναι να εφαρμοστεί, ας εφαρμοστεί σωστά.
Έσοδα μείον έξοδα και φορολογείται το αποτέλεσμα.
Έτσι δεν γίνεται και για τα μη φυσικά πρόσωπα;

Όταν η παράμετρος του κέρδους, προσωπικού ή οικογενειακού, μπαίνει στο «τραπέζι» με τη μορφή κινήτρου, θεωρητικά ως «εναλλακτική» της φορολογικής συνείδησης, τουλάχιστον ας υιοθετείται σωστά.

Προφανώς, στον κανόνα αυτόν υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Το εισόδημα του κάθε νοικοκυριού δεν είναι ίδιο, και βεβαίως υπάρχουν και είδη που δικαίως μπορούν να χαρακτηριστούν «πολυτελείας» και δεν αφορούν στην καθημερινή μας διαβίωση ή κάλυψη ιατρικών, εκπαιδευτικών ή άλλων σημαντικών αναγκών.

Ακόμη και τότε, όμως, αν γίνουν αυτές οι εξαιρέσεις, παρέχεται το έδαφος για την καταπολέμηση ενός τεραστίου φαινομένου στη χώρα μας, το οποίο αγγίζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως και το 24-25% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή κοινωνικής αδικίας.

Δίδεται, με άλλα λόγια, ένα ατράνταχτο επιχείρημα στον ισχυρισμό του κάθε φοροδιαφεύγοντα ελεύθερου επαγγελματία «να σου κόψω απόδειξη, αλλά θα πληρώσεις τον ΦΠΑ», καθώς πλέον το πιθανό όφελος για τον φορολογούμενο θα είναι αμφίβολο…

Αρκεί, βέβαια, να μη διατηρηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 23% και ο κατώτατος συντελεστής της φορολογίας «κέρδους» να είναι στο 25%...

Τότε θα μιλάμε για ψίχουλα…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v