Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τις έχετε πάρει τις αποφάσεις σας, κύριοι;

Απουσία νέων μέτρων, όπως αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, σημαίνει υλοποίηση εκείνων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Σημαίνει δημοσιονομική προσαρμογή, πάταξη φοροδιαφυγής και αποκρατικοποιήσεις. Θα τα υλοποιήσουν;

Τις έχετε πάρει τις αποφάσεις σας, κύριοι;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, να μη ληφθούν νέα μέτρα και να μην υπάρξει νέο «οριζόντιο μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις είναι μια σωστή απόφαση.

Ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε και η οικονομία αντέχουν νέα μέτρα.

Το κατά πόσον θα αποδειχθεί και βιώσιμη απόφαση εξαρτάται από τους ίδιους.

Εξαρτάται από την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία θα προωθήσουν την υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά και από τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε βαθιές τομές για την εξάλειψη των κυριότερων εμποδίων που ορθώνονται σήμερα ενάντια στην ανάκαμψη της χώρας.

Εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή και η αδιαφάνεια που τη συνοδεύει, πώς θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα σε μια χώρα με τερατώδη ύφεση;

Εάν δεν εξοντωθεί το τέρας της γραφειοκρατίας, πώς είναι δυνατόν ακόμη και να σκεπτόμαστε για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα;

Εάν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, γιατί θα πρέπει να μας περνά από το μυαλό το ενδεχόμενο αύξησης της πιστωτικής επέκτασης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις;

Εάν το ίδιο το Δημόσιο δεν εξοφλήσει τους προμηθευτές του, γιατί θα πρέπει να ελπίζουμε σε ομαλοποίηση της λειτουργίας τόσο του νοσοκομειακού συστήματος όσο και της ίδιας της αγοράς;

Για να γίνουν όμως όλα αυτά δυνατά και εφικτά, η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και των πολιτικών αρχηγών που τη στηρίζουν θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.

Να καθίσει στο τραπέζι, όχι των διαπραγματεύσεων, αλλά των αποφάσεων, και να θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία προώθησης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί και έχει ανάγκη ο τόπος.

Να ανοίξει αγορές και επαγγέλματα, να δώσει ευκαιρίες ύπαρξης πραγματικού ανταγωνισμού στο πλαίσιο μιας όντως ελεύθερης αγοράς και να μειώσει την παρουσία του κράτους στην οικονομία κάνοντας πράξη τις αποκρατικοποιήσεις.

Με σχέδιο, μεθοδικότητα, επιμονή και σκληρή δουλειά.

Στην Ελλάδα, χρόνια τώρα, μας αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις και να εφευρίσκουμε διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγουμε το αυτονόητο.

Στην προσπάθειά μας αυτή χρεοκοπήσαμε και βυθίσαμε τη χώρα σε βαθιά αναξιοπιστία και στη χειρότερη ύφεση και ανεργία από την απελευθέρωση έως σήμερα.

Πλέον, το αυτονόητο δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, όσο και εάν οι κάθε λογής συντεχνίες και οι πολιτικοί τους πάτρωνες στα αριστερά ή στα δεξιά ζητούν το αντίθετο.

Δεν γίνεται πλέον. Δεν πάει άλλο.

Η λύση των οριζόντιων περικοπών δοκιμάστηκε και απέτυχε. Η λύση της υπερφορολόγησης δοκιμάστηκε και απέτυχε. Ο συνδυασμός τους, δε, αποδείχθηκε καταστροφικός. Και όλα αυτά γιατί; Ώστε να αποφύγουμε το αυτονόητο.

Ώστε να γίνει η Ελλάδα μια χώρα στην οποία η μαύρη οικονομία να μην αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ, ώστε να πέσουν τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να περιοριστεί η παρουσία του κράτους στην οικονομία.

Πρόκειται για απλά και σαφή πράγματα και είναι μονόδρομος για μια χώρα η οποία επιδιώκει να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την αξιοπρέπεια όσων διαβιούν σε αυτήν.

Είναι διατεθειμένη η παρούσα κυβέρνηση να τα κάνει πράξη;

Είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων και του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να βγουν στη φόρα όσοι παίρνουν συντάξεις δίχως να κάνουν δήλωση εισοδήματος;

Είναι διατεθειμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή έστω σε έναν κλάδο της οικονομίας, για παράδειγμα, όπως ο ιατρικός, όπου το πάρτι καλά κρατεί και οι αποδείξεις είναι είδος εν ανεπαρκεία, ή ο τουριστικός, ο οποίος, αν και αποτελεί την κυριότερη ελληνική «βιομηχανία», εξακολουθεί να συνιστά ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα της «μαύρης οικονομίας»;

Αν είναι πράγματι αποφασισμένη να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, ίσως, η χθεσινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών επαληθευτεί.

Αν όχι, ο φίλτατος κ. Ι. Στουρνάρας άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v