Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκτηση αξιοπιστίας ο μόνος δρόμος

Η μάχη για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας δεν αφορά μόνον στους εταίρους. Αφορά κυριότερα στους Έλληνες και στον τρόπο με τον οποίο αυτοί αντιμετωπίζουν όσους κρατούν τα ηνία της εξουσίας στη χώρα τους.

Ανάκτηση αξιοπιστίας ο μόνος δρόμος
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν ο Έλληνας φορολογούμενος λυγίζει σήμερα υπό το βάρος των υπέρογκων φόρων που καλείται να καταβάλει τούτο οφείλεται στην παντελή ανυπαρξία μέτρων περιορισμού των δημοσίων δαπανών κατά την προηγούμενη διετία, αλλά και στη μείωση εισοδημάτων που υπέστη εξαιτίας της ύφεσης την περίοδο αυτή.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων δύο ετών, και ειδικά εκείνες του ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν να προωθήσουν τη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω μιας άτυπης στάσης πληρωμών προς προμηθευτές, της μη επιστροφής ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, του οριζόντιου μαχαιριού σε μισθούς και συντάξεις και βεβαίως μέσω της υπερφορολόγησης.

Ως αποτέλεσμα, βύθισαν τη χώρα στη χειρότερη ύφεση που έχει γνωρίσει τη μεταπολεμική περίοδο.

Ούτε ένα μέτρο πραγματικού περιορισμού των δαπανών ελήφθη κατά την τελευταία διετία.

Ούτε το κλείσιμο των ανενεργών οργανισμών και φορέων, ούτε η ουσιαστική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ούτε η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων σε αυτόν, κατά τρόπο αξιόλογο, ούτε βεβαίως σημαντικές αποκρατικοποιήσεις.

Αντίστοιχα, ελάχιστα ήσαν όσα έγιναν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, ο οποίος παραμένει μια δυσκίνητη και γραφειοκρατική οντότητα, που αποτελεί ανάχωμα στην υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά και στην προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη.

Στο ίδιο διάστημα, η πάταξη της φοροδιαφυγής παρέμεινε το μεγάλο ζητούμενο, καθώς τα όποια μέτρα ελήφθησαν δεν απέδωσαν, διαιωνίζοντας την ύπαρξη αυτού του τερατώδους παράγοντα οικονομικής και κοινωνικής αδικίας στην Ελλάδα, αλλά και στερώντας πολύτιμα έσοδα από τον κρατικό κορβανά.

Ποια η σημασία όσων θα ακούσει ο φίλτατος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη διάρκεια του επόμενου συμβουλίου Eurogroup από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, υπό το φως της ζημίας και των πιέσεων που υφίστανται εκατομμύρια Ελλήνων εξαιτίας της απραξίας και των εσφαλμένων επιλογών της τελευταίας διετίας;

Προφανώς η ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας της Ελλάδας έναντι των κοινοτικών της εταίρων και δανειστών ή ακόμη και έναντι της κομψής, πλην είρωνος, κ. Κρ. Λαγκάρντ, είναι επιτακτική, δεδομένου ότι κρίνεται η περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας από την έκβαση της προσπάθειας που θα καταβληθεί στην κατεύθυνση αυτή.

Σαφώς σημαντικότερη, ωστόσο, είναι η ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας όσων κρατούν τα ηνία της εξουσίας στη χώρα μας στα μάτια του ίδιου του ελληνικού λαού.

Ενός λαού ο οποίος βρίσκεται σήμερα στα όρια της ανέχειας, ή και πέραν αυτών, και ο οποίος καλείται να υποστεί περαιτέρω δεινά εξαιτίας της έως τώρα κυβερνητικής αβελτηρίας.

Το μήνυμα των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων δεν αφορούσε μόνον στη λαϊκή βούληση παραμονής εντός της ευρωζώνης και αποφυγής των περιπετειών που ελλοχεύουν από ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή.

Αφορούσε στην απόρριψη των πρακτικών των έως τώρα κυβερνήσεων και κυρίαρχων προσώπων στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Αν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι απεύχονται το ενδεχόμενο των απολύσεων, δεν το πράττουν μόνον εξαιτίας αυτού καθεαυτού του όντως αρνητικού ενδεχομένου, αλλά κυριότερα διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι θα υπάρξουν αξιολογικά κριτήρια για την υλοποίησή τους.

Αν σήμερα εκατομμύρια Έλληνες αισθάνονται ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για «φως στην άκρη του τούνελ» σε σύντομο χρονικό διάστημα, τούτο οφείλεται στην πεποίθησή τους ότι οι κυβερνώντες δεν έχουν ούτε την πρόθεση αλλά ούτε και την ικανότητα να φέρουν σε πέρας το τεράστιο έργο που απαιτείται για την αναδόμηση της χώρας και της οικονομίας της.

Αυτή είναι η μάχη που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Μια μάχη η οποία κερδίζεται σε επίπεδο τόσο εντυπώσεων όσο και ουσίας.

Υπό το πρίσμα αυτό, μικρή σημασία έχουν οι γλαφυρές επισημάνσεις των εκπροσώπων της τρόικας προς τον φίλτατο κ. Γ. Στουρνάρα σχετικά με το κλίμα που θα επικρατήσει στο επόμενο Eurogroup.

Αυτό που έχει, ωστόσο, σημασία είναι τι θα σκέφτεται ο Έλληνας πολίτης ακούγοντας τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Διότι, εν τέλει, γι' αυτόν τον πολίτη πρέπει να δοθεί η μάχη.

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v