Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιγά μη σκίσεις το καλσόν, Ντέιβιντ…

Σε ποιους Έλληνες θα κλείσει την πόρτα της Βρετανίας ο Ντ. Κάμερον; Στους «cash Greeks» που ανέβασαν τις τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο, στους εφοπλιστές του Κομίτι ή σε όσους μετέφεραν τις καταθέσεις τους στο Σίτι;

Σιγά μη σκίσεις το καλσόν, Ντέιβιντ…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η βαθιά βουτιά στον λαϊκισμό, που έκανε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, απειλώντας να κλείσει τα σύνορα της χώρας του στους Έλληνες πολίτες, αλλά και σε πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, σε περίπτωση «εξαιρετικών περιστάσεων και γεγονότων» στην ευρωζώνη, συνιστά μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία των ελληνοβρετανικών σχέσεων αλλά και συνολικά της Βρετανίας με την Ευρώπη.

Αποτελεί όνειδος για μια χώρα με τη δημοκρατική παράδοση της Βρετανίας να απειλεί με αστυνομικά μέτρα, τα οποία παραβιάζουν κάθε αρχή, θεμελιώδη ελευθερία και κανόνα του ευρωπαϊκού δικαίου, τους πολίτες χωρών μελών της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, της οποίας δεν είναι καν μέλος.

Όπως ιδιαίτερα εύστοχα παρατήρησε χθες ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γ. Χατζημαρκάκης, «πριν ο Βρετανός πρωθυπουργός κλείσει τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας για τους Έλληνες, φαντάζομαι πως θα φροντίσει να απαλλαγεί έγκαιρα από κάθε τι ελληνικό, επιστρέφοντας τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Επίσης, υποθέτω, πως θα καλέσει όλους τους Έλληνες εφοπλιστές να αποσύρουν τις επιχειρήσεις τους από το Λονδίνο και τους Έλληνες καταθέτες, που έχουν μεταφέρει μαζικά χρήματα τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο, να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι μέρος του προβλήματος. Το παρασιτικό οικονομικό μοντέλο έχει βαθιές ρίζες στο Λονδίνο. Φιλοξενεί την κερδοσκοπική βιομηχανία που προκάλεσε την κρίση στο ευρώ. Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει», καταλήγει ο κ. Χατζημαρκάκης.

Χρήσιμο θα ήταν, επίσης, να θυμάται ο κ. Κάμερον ότι στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης οι μόνοι Έλληνες που έσπευσαν στην πατρίδα του ήσαν οι «cash Greeks», οι οποίοι φρόντισαν με τις μαζικές αγορές ακινήτων που έκαναν στις ακριβές γειτονιές του Λονδίνου να ανεβάσουν την αξία της αγοράς.

Πρόκειται για τοποθετήσεις για τις οποίες ακόμη περιμένει στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, ώστε να διακριβωθεί η φορολογική τους νομιμότητα και το «πόθεν έσχες» των εμπλεκόμενων αγοραστών. Γι' αυτούς προφανώς δεν θα είχε αντίρρηση ο κ. Κάμερον να παραμείνουν στη χώρα του.

Αντίστοιχα, ενδεχομένως να μην είχε αντίρρηση και για τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές οι οποίοι συρρέουν στη Βρετανία κάθε χρόνο, επί δεκαετίες τώρα, καταβάλλοντας υψηλά πανεπιστημιακά δίδακτρα και δαπανώντας κάθε λογής ποσά για τη διαβίωσή τους στη χώρα αυτή.

Για όλους αυτούς από τους οποίους επωφελείται η Βρετανία τι θα κάνει ο κ. Κάμερον;

Θα τους αποκλείσει από τα εδάφη της «γηραιάς Αλβιόνας», όπως τα κύματα μεταναστών που φαντάζεται ότι θα συρρεύσουν σε αυτήν, σε ενδεχόμενη περίπτωση υλοποίησης των «εξαιρετικών περιστάσεων», που επικαλείται, στην Ελλάδα ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Αν είναι όμως έτσι, ας ακολουθήσει την έντιμη οδό. Ας σκεφτεί τι θα κάνει και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διότι και αυτοί από την Ελλάδα ξεκίνησαν.

Κάποτε, η Βρετανία είχε πραγματικούς ηγέτες. Ηγέτες οι οποίοι δεν ήσαν λαϊκιστές, αλλά εξασφάλιζαν την αγάπη και τον σεβασμό του λαού τόσο με τους λόγους τους όσο και με τις πράξεις τους.

Ηγέτες όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, Τόρις και αυτός, όπως και ο κ. Κάμερον, που μπορούσαν να συσπειρώσουν τους ευρωπαϊκούς λαούς υπό μια σημαία, αυτή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, κατά του κοινού εχθρού: της απολυταρχίας.

Αποτελεί, ίσως, ιστορική ειρωνεία ότι 60 χρόνια μετά τη θεμελίωση της οικονομικής και πολιτικής οντότητας που ακούει σήμερα στο όνομα «Ευρωπαϊκή Ένωση», η οποία στόχευε στην επικράτηση ακριβώς αυτών των ιδεωδών στην Ευρώπη, ένας Βρετανός πολιτικός, ο κ. Κάμερον, δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την αποσύνθεσή της.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v