Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα τον αφήσουν «να παίξει μπάλα»;

Ο Γ. Στουρνάρας δεν είναι ούτε «αλεξιπτωτιστής», ούτε πολιτικός. Είναι πανεπιστημιακός και τεχνοκράτης και μάλιστα με συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης. Θα τον αφήσουν να τις κάνει πράξη;

Θα τον αφήσουν «να παίξει μπάλα»;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν είναι ούτε «αλεξιπτωτιστής», ούτε πολιτικός.
Είναι, όμως, «πανεπιστημιακός και τεχνοκράτης».

Είναι άνθρωπος που «γνωρίζει», διότι και τις πανεπιστημιακές «δάφνες» διαθέτει και σε πόστα ευθύνης, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, έχει υπηρετήσει.

Ήταν στην ομάδα των ανθρώπων που έβαλαν την Ελλάδα στην ΟΝΕ και το ευρώ, και είναι δεδομένο ότι γνωρίζει «πρόσωπα και πράγματα», αφού είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με το ΔΝΤ, την «Κομισιόν» και τον ΟΟΣΑ.

Αντίστοιχα, γνωρίζει την αγορά εκ των έσω, αφού έχει κρατήσει τα ηνία μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και μιας σημαντικής χρηματιστηριακής, ενώ έχει κάτσει στα διοικητικά συμβούλια σειράς σημαντικών εταιρειών.

Κυριότερα, όμως, είναι ένας άνθρωπος τις απόψεις του οποίου για την ελληνική οικονομία γνωρίζουμε καλά.

Από το «βήμα» του ΙΟΒΕ, όπου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, έχει αναφερθεί επανειλημμένως στα προβλήματα αλλά και στις λύσεις.

Όσα πρεσβεύει για την ελληνική οικονομία βρίσκονται αναρτημένα σε κοινή θέα στην ιστοσελίδα του ΙΟΒΕ και, άρα, γνωρίζουμε επακριβώς τις απόψεις του και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου.

Έως εδώ, όλα «καλά και άγια».

Η τοποθέτησή του, όμως, στη θέση του υπουργού Οικονομικών σημειώθηκε χθες.
Όχι στην αρχική σύνθεση της κυβέρνησης, αλλά χθες.

Σημειώθηκε, δηλαδή, πρώτον, αφού ναυάγησε για λόγους υγείας η αρχική επιλογή για την πλήρωση του πόστου αυτού από τον κ. Β. Ράπανο και, δεύτερον, αφού είχαν πληρωθεί τα πόστα και της λοιπής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου από τους κ. Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Μαυραγάνη.

Με άλλα λόγια, αν και σε έναν μεγάλο βαθμό μπορεί να προεξοφληθεί η πολιτική στήριξη που θα δοθεί στον κ. Στουρνάρα για την υλοποίηση όσων πρεσβεύει, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, δεδομένου ότι επελέγη για να ηγηθεί της προσπάθειας στο υπουργείο Οικονομικών, επί της ουσίας τούτο μέλλει να αποδειχθεί στην πράξη.

Για να κάνουμε τα πράγματα πιο λιανά, ποια θα είναι, άραγε, η στάση μέλους της κυβέρνησης το οποίο έως προ 48ώρου δήλωνε δημόσια την αντίθεσή του στην εκποίηση του ΟΠΑΠ, σε περίπτωση όπου το οικονομικό επιτελείο, ενδεχομένως, προτάξει την ανάγκη υλοποίησής της ώστε να καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος περί αποκρατικοποιήσεων ύψους 4,5 δισ. ευρώ για φέτος;

Αντίστοιχα, ποια θα είναι η στάση του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά;
Υπέρ του ενός ή του άλλου υπουργού;

Επιπρόσθετα, πιθανότατα η συνεργασία του κ. Στουρνάρα με τα λοιπά μέλη του οικονομικού επιτελείου να αποδειχθεί αγαστή και επιτυχής. Καλείται όμως να υλοποιηθεί εκ των υστέρων. Αφού έχουν γίνει οι συγκεκριμένες επιλογές.

Τέλος, το νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο το οποίο έχει προτείνει ο κ. Στουρνάρας, μέσω του ΙΟΒΕ, για την έξοδο από την κρίση, εδράζεται σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του οποίου απαιτεί διακομματική συναίνεση ή εν τέλει ευρεία πολιτική στήριξη.

Θα μπορέσει ο υφιστάμενος κυβερνητικός συνασπισμός κομμάτων να την προσφέρει;

Θα μπορέσει η παρούσα κυβέρνηση να «μετεξελιχθεί» ή θα παραμείνει εγκλωβισμένη στο κείμενο της προγραμματικής σύγκλισης, το οποίο παρουσίασαν τα τρία κόμματα που την απαρτίζουν;

Διότι αν και ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται να έχει σήμερα τις «απαντήσεις», το ζητούμενο ήταν πάντα και παραμένει η υλοποίηση…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v