Καλή Ανάσταση!

Σήμερα θα κάνουμε έναν διαγωνισμό. Θα ζητήσουμε από τους αναγνώστες μας να προβλέψουν πού θα κλείσει ο Γενικός Δείκτης το 2005. Σε όποιον πέσει πιο κοντά θα χαρίσουμε ένα αρνί για το Πάσχα του 2006. Να κάνει Ανάσταση ο άνθρωπος! Είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος για να βγει κανείς κερδισμένος από τη Σοφοκλέους...

Καλή Ανάσταση!
Σήμερα θα κάνουμε έναν διαγωνισμό. Θα ζητήσουμε από τους αναγνώστες μας να προβλέψουν πού θα κλείσει ο Γενικός Δείκτης το 2005. Σε όποιον πέσει πιο κοντά θα χαρίσουμε ένα αρνί για το Πάσχα του 2006.

Να κάνει Ανάσταση ο άνθρωπος! Είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος για να βγει κανείς κερδισμένος από τη Σοφοκλέους. Διότι το 2004 μπορεί οι χρηματιστηριακοί δείκτες να θριάμβευσαν, αλλά οι Ελληνες επενδυτές ακόμη ψάχνουν να βρουν πού έχασαν τα χρήματά τους...

Ονομάστηκε ”ελληνικό παράδοξο”. Το γεγονός ότι οι Ελληνες επενδυτές μείωσαν σημαντικά τις θέσεις τους στη Σοφοκλέους και το κενό που άφησαν το κάλυψαν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

Αυτό ήταν απόρροια του γεγονότος ότι οι Ελληνες επενδυτές κουράστηκαν να χάνουν. Μην κοιτάτε τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Αυτοί διαμορφώνονται από λίγες μετοχές, οι οποίες και είναι απόλυτα ”ελεγχόμενες” από τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η ουσία είναι ότι όσοι δεν ακολούθησαν πιστά τους ξένους στις επιλογές τους, έχασαν χρήματα και το 2004.

Και πώς μπορούσε, άραγε, κανείς να τους ακολουθήσει; Όταν πριν από δύο χρόνια έδιναν ως στόχο τιμή πώλησης για την Alpha στα 9 ευρώ και σήμερα δίνουν στόχο την τιμή των 28 ευρώ; Οπότε, ήταν απόλυτα φυσικό να γίνει αυτό που έγινε.

Τι θα γίνει; Θα συνεχίσουν οι ξένοι να στηρίζουν τις επιλογές τους και το 2005; Αν το γνωρίζαμε, αν ξέραμε τη στρατηγική των ξένων οίκων για τη Σοφοκλέους, θα είχαμε βγάλει χρήματα και το 2004, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην Alpha Bank και στις άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες δεν υπήρξαν δραματικές αλλαγές τα τελευταία δύο χρόνια που να δικαιολογούν μία τόσο μεγάλη απόκλιση στις τιμές-στόχους. Έτσι, δικαιούμαστε να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη νέα χρονιά.

Θα θεσπίσουμε κι ένα δεύτερο βραβείο. Επίσης ένα αρνί. Για εκείνον που θα μπορέσει να πέσει πιο κοντά στην πρόβλεψή του για το χαμηλότερο σημείο που μπορεί να υποχωρήσει η Σοφοκλέους το 2005. Πιστεύεται ότι είναι εύκολο; Δοκιμάστε!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v