Δεν αστειεύεται ο Καπράλος...

Οι φήμες στην αγορά οργιάζουν για εταιρίες που βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής. Οι επενδυτές οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού οι φήμες έχουν αποδειχτεί, στις περισσότερες των περιπτώσεων, πιο αξιόπιστες από τις επίσημες ανακοινώσεις. Κι έπειτα, οι χρηματιστηριακές αρχές δεν αστειεύονται, και πολύ καλά πράττουν...

Δεν αστειεύεται ο Καπράλος...
Οι φήμες στην αγορά οργιάζουν για εταιρίες που βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής. Οι ίδιες οι εταιρείες είναι φυσικό να διαψεύδουν κάθε σχετική ”πληροφορία”.

Οι επενδυτές, όμως, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού οι φήμες έχουν αποδειχτεί, στις περισσότερες των περιπτώσεων, πιο αξιόπιστες από τις επίσημες ανακοινώσεις. Κι έπειτα, οι χρηματιστηριακές αρχές δεν αστειεύονται, και πολύ καλά πράττουν...



Έφτασε η ώρα του μεγάλου ξεκαθαρίσματος. Ο κ. Καπράλος έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει να παιχτούν παίγνια πάνω στην πλάτη του. Τις τελευταίες ημέρες έχει ήδη αναστείλει τη διαπραγμάτευση δύο μετοχών, της Δυναμικής και του Ξιφία, και θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλες ανάλογες κινήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το μέτρο είναι δυσάρεστο, αλλά αναγκαίο. Η αγορά δεν έχει άλλα περιθώρια ανοχής και μπορούμε να πούμε ότι η προηγούμενη διοίκηση του χρηματιστηρίου είχε εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής, μέχρι του σημείου που ορισμένες εισηγμένες ”καταχράστηκαν” την... καλοσύνη της...

Υπάρχουν εταιρίες που θα έπρεπε εδώ και καιρό να είναι εκτός ταμπλό. Μέχρι σήμερα, όμως, επικράτησε η άποψη ότι τόσο δραστικά μέτρα όπως αυτό της αναστολής της διαπραγμάτευσης της μετοχής θα έπλητταν το ήδη εύθραυστο χρηματιστηριακό κλίμα.

Στην πράξη δόθηκε χρόνος στους βασικούς μετόχους των εν λόγω εταιρειών να επωφεληθούν από το γεγονός ότι οι μετοχές τους εξακολουθούσαν να διαπραγματεύονται στην αγορά.

Η όποια λύση απαιτούσε την καταβολή νέων κεφαλαίων από τους μετόχους. Το παράδοξο καθεστώς ανοχής με το οποίο τους αντιμετώπισε η αγορά επέτρεψε στους μετόχους των εν λόγω εταιρειών να διαφυλάξουν τα όποια κεφάλαιά τους και πιθανώς να τα αυξήσουν με πωλήσεις μετοχών.

Ποιος ο λόγος να προσπαθήσουν και να ξοδευτούν, όταν μπορούν να πωλούν άχρηστες μετοχές για μερικές έστω δεκάρες;



Η ώρα για το μεγάλο ξεκαθάρισμα έχει φτάσει. Όσοι αξίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών θα συνεχίσουν. Όσοι δεν την αξίζουν θα οδηγηθούν εκτός αγοράς.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v