Σημείο καμπής για την οικονομία

Ενα ”θερμό” καλοκαίρι, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει προσπάθεια να επιλυθούν με ρεαλισμό, τα υπαρκτά προβλήματα της οικονομικής πολιτικής, έχει απόλυτη ανάγκη η Σοφοκλέους για να διατηρήσει τη δυναμική της.

Σημείο καμπής για την οικονομία
Η συμπεριφορά της Σοφοκλέους συνεχίζει να δίνει τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς οι κινήσεις παρουσιάζονται συγκροτημένες χωρίς υπερβολές και οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις είναι συνεχείς.

Την τάση αυτή στηρίζουν προς το παρόν και τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, καθώς οι επιδόσεις εταιριών, όπως η Chipita και η Coca Cola 3E ικανοποίησαν τους αναλυτές (το ερώτημα είναι τί θα γίνει προς το τέλος της περιόδου δημοσιοποίησης όταν βγαίνουν κατά παράδοση οι... σκελετοί από το ντουλάπι).

Έτσι, η προσοχή των αναλυτών είναι στραμμένη στην... επόμενη ημέρα της οικονομίας. Καλώς ή κακώς όλα τα μεγάλα θέματα έχουν ανοίξει (ορισμένα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης) και μένει τώρα να μπουν σε μία τροχιά ουσιαστικής επίλυσης.

Ουδείς περιμένει να γίνουμε από τη μία στιγμή στην άλλη Ιρλανδία (πρόκειται για τη μικρή χώρα ”μοντέλο” της ευρωζώνης) ούτε είναι ίδιες οι οικονομικές συνθήκες μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο είναι πλέον εμφανές οτι ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη του ιδιωτικού τομέα (πολλοί εξ αυτών με μακρά θητεία σε αντίστοιχες θέσεις εταιριών του δημοσίου) κυριαρχεί πλέον μια προσδοκία ”ρεαλιστικής” πολιτικής, που θα αποφεύγει τις πολλές καινοτομίες και τους πειραματισμούς των ”ελληνοποιημένων λύσεων” προς όφελος κάποιων πραγματικά δοκιμασμένων λύσεων στο εξωτερικό.

Το εργασιακό και το φορολογικό έχουν τεράστια σημασία για την μελλοντική ανάπτυξη, ενώ το ασφαλιστικό αποτελεί πραγματική ωρολογιακή βόμβα.

Ο περιορισμός των δαπανών και η διενέργεια πραγματικών ιδιωτικοποιήσεων αποτελούν πλέον προϋποθέσεις για τη σταθεροποίηση της πορείας σύγκλισης. Κι όλα, όπως συμβαίνει συνήθως στα οικονομικά θέματα, είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

Για να παραφράσουμε ολίγον παλαιότερη ανεπίσημη δήλωση που αποδόθηκε στον κ.Χριστοδουλάκη, (οτι η οικονομία δεν είχε το χρηματιστήριο που της αξίζει) τώρα είναι η ώρα να δούμε αν η Σοφοκλέους θα έχει την οικονομική πολιτική που της αξίζει, ώστε να διατηρηθεί το νεοαποκτηθέν momentum της αγοράς.

Διότι τα ”δύσκολα” και στη Σοφοκλέους είναι μπροστά μας, απλά η αγορά δεν έχει ακόμη προσεγγίσει τα επίπεδα στα οποία θα γίνουν οι μεγάλες ”μάχες” μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών.

Γ. Παπ.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v