Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το φίδι, το αβγό και η Πάτρα…

Όσο το επίσημο κράτος αδρανεί έναντι της λαθρομετανάστευσης, τόσο θα δίνεται έδαφος για την ανάληψη «ρόλου» εκ μέρους ακραίων ομάδων, όπως η Χρυσή Αυγή. Είναι όμως αυτό το ζητούμενο σε μια Δημοκρατία;

Το φίδι, το αβγό και η Πάτρα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν χθες στην Πάτρα μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων, κατοίκων της περιοχής και μελών της Χρυσής Αυγή, πρώτον, ήσαν αναμενόμενες και, δεύτερον, αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν η συντεταγμένη Πολιτεία σηκώνει τα χέρια ψηλά και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, στέκοντας άπραγη έναντι του -εκρηκτικών διαστάσεων πλέον- φαινομένου της λαθρομετανάστευσης.

Όταν το κενό που δημιουργεί η απουσία των οργάνων της Πολιτείας είναι γνωστό εδώ και χρόνια, όταν είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάτρα και οι κάτοικοί της εξαιτίας του ζητήματος της λαθρομετανάστευσης και όταν το δράμα των ίδιων των λαθρομεταναστών είναι συνεχιζόμενο, γιατί πρέπει να προκαλεί απορία ή έκπληξη το γεγονός ότι η υπόθεση καταλήγει σε φαινόμενα αυτοδικίας και γενικότερα στην εκδήλωση βίας;

Η δολοφονία του 30χρονου Θανάση Λαζανά, που αποδίδεται σε τρεις Αφγανούς υπηκόους, τα ξημερώματα του Σαββάτου, «δι’ ασήμαντον αφορμήν», προφανώς υπήρξε η αφορμή.
Τα αίτια είναι γνωστά εδώ και καιρό.

Όσο η επίσημη Πολιτεία αδρανεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, είτε στο λιμάνι της Πάτρας, είτε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, τόσο θα δίνεται έδαφος για την εκδήλωση φαινομένων αυτοδικίας και την ανάληψη ρόλων εκ μέρους ακραίων πολιτικών ομάδων, όπως η Χρυσή Αυγή, οι οποίες εμφανίζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες για να υποκαταστήσουν το επίσημο κράτος.

Η έλλειψη νηφαλιότητας και η εκδήλωση ακραίων και βίαιων συμπεριφορών δεν βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων, υποστηρίζει ο φίλτατος κ. Ελ. Οικονόμου, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, και ευλόγως θα συμφωνήσουμε μαζί του. Όπως θα συμφωνήσουμε μαζί του στην παραδοχή ότι ουδείς πρέπει να υποκαθιστά τον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κάποτε, όμως, πρέπει η Ελληνική Αστυνομία και η πολιτική της ηγεσία να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο.

Προφανώς το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνον από την Ελληνική Αστυνομία. Υπό τις παρούσες περιστάσεις οικονομικής δυσπραγίας, δε, είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντιμετωπιστεί και από την Ελλάδα, μόνη της.

Οφείλει, όμως, να αντιμετωπιστεί άμεσα, κατά τρόπο συγκροτημένο και ορθολογικό, και όχι μόνον με προεκλογικές κινήσεις «πυροτέχνημα», όπως η δημιουργία του κέντρου κράτησης λαθρομεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Είτε στην Πάτρα, μια πόλη «πύλη» της χώρας μας προς την Ευρώπη, είτε στην πρωτεύουσα και στο ιστορικό της κέντρο, είτε οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, οι παρούσες συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, σε συνδυασμό με την παραβατικότητα που συχνά συνοδεύει το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ και τροφοδοτούν ακραίες συμπεριφορές από αγανακτισμένους πολίτες και «αυτόκλητους σωτήρες».

Με τη μέχρι τώρα στάση της, η ίδια η Πολιτεία όχι μόνον δυναμιτίζει τις συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, αλλά και υποσκάπτει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, παρέχοντας έδαφος για την ανάληψη «ρόλου» και «δράσης» εκ μέρους ακραίων ομάδων όπως η Χρυσή Αυγή.

Πότε ακριβώς θα γίνει αυτό αντιληπτό;


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v