Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιρουέτες μπας και βγουν οι εκλογές

Δεξιά στροφή ο ένας, στροφή στην επιχειρηματικότητα ο άλλος, κοντεύουν να κάνουν την προεκλογική αρένα αίθουσα χορού. Μπορούν όμως να κάνουν τις υποσχέσεις τους πράξη, ή είμαστε στο ίδιο έργο θεατές;

Πιρουέτες μπας και βγουν οι εκλογές
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεξιά στροφή ο ένας, στροφή στην επιχειρηματικότητα ο άλλος, κοντεύουν να κάνουν την προεκλογική αρένα αίθουσα χορού.

Την ίδια ώρα που κύριο ζητούμενο παραμένει η ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού προσωπικού της χώρας, οι εκπρόσωποι των δύο κυριότερων κομματικών σχηματισμών κάνουν άλματα και υπερβάσεις που όχι μόνο ξεφεύγουν από τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών της, αλλά βρίσκονται και σε ευθεία αντιδιαστολή με τις έως τώρα πρακτικές τους.

Χαρακτηριστικό το «άνοιγμα» στην επιχειρηματικότητα, που έκανε χθες ο φίλτατος Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Βασική επιδίωξη είναι η ανάδειξη της αξίας της επιχειρηματικότητας, η οποία», επισήμανε, «είναι "ενοχοποιημένη" τις τελευταίες δεκαετίες και στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην κοινωνία, ενώ και το κράτος, αλλά και η δημόσια διοίκηση και η δικαιοσύνη δεν έχουν αναπτυξιακό προσανατολισμό».

Σύμφωνοι, θα πούμε, και θα επικροτήσουμε.

Σε ποιους απευθύνεται όμως ο κ. Βενιζέλος; Πιστεύει ότι οι κάτοικοι αυτής της χώρας έχουν πέσει θύματα συλλογικής αμνησίας του πρόσφατου ή του παλαιότερου παρελθόντος τους;

Επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ δεν «ποινικοποιήθηκε» η επιχειρηματικότητα;

Τα χρόνια αυτά δεν επικράτησε η άποψη ότι το επιχειρείν είναι κολάσιμο και ότι η δραστηριότητα αυτή καθαγιάζεται μόνον υπό τη σκέπη του κράτους, καθώς αυτό λειτουργεί υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική;

Πού πιστεύει ότι ζούσαμε μέχρι τώρα ο κ. Βενιζέλος;

Αντίστοιχα, ο φίλτατος κ. Αντ. Σαμαράς, με τη δεξιά στροφή που σαφώς έκανε χθες, εποφθαλμιώντας τις ψήφους που σήμερα καρπώνονται ακραίοι πολιτικοί σχηματισμοί, αλλά και με την παροχολογία που τη συνόδευσε δεν θα ήταν χρήσιμο να πει τόσο σε εμάς που υπερφορολογούμεθα όσο και στην τρόικα πού προτίθεται να βρει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει αυτές τις παροχές;

Δεν θα διαφωνήσουμε. Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά κάθε ημέρα για να κοιμόμαστε εμείς ήσυχοι.

Όμως, όταν ήδη πρέπει να εξοικονομηθούν 11,7 δισ.ευρώ, ή ακόμη και 15 δισ. ευρώ, αν αποτύχουν οι προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής, μέσω της μείωσης των δαπανών του δημόσιου τομέα, πού θα βρεθούν τα χρήματα για την αποκατάσταση των αποδοχών στα σώματα ασφαλείας, όπως έταξε χθες;

Πολλά πρέπει να διορθωθούν στην πατρίδα μας και ασφαλώς η παρούσα κρίση αποτελεί ευκαιρία ιστορικής σημασίας για να γίνει αυτό.

Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάντια της χώρας φέρει η σταδιακή κατάπτωση αρχών και αξιών, που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και οδήγησε στην απαξίωση όχι μόνον της εικόνας του πολιτικού της προσωπικού, αλλά και του τρόπου με τον οποίο βαδίζει αυτή η κοινωνία.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνον ότι ένας πολιτικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι «λεφτά υπάρχουν», αλλά ότι ήσαν πολλοί εκείνοι που στάθηκαν πρόθυμοι να τον πιστέψουν.

Υπό το πρίσμα αυτό, στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση, δεν υπάρχει έδαφος ούτε για παροχολογία, ούτε για την επανάληψη υποσχέσεων δίχως αντίκρισμα, μετά τις εκλογές.

Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον σε αυτό, ας μας κάνει τη χάρη ο πολιτικός κόσμος της χώρας, των Καμενο-Τσιπραίων συμπεριλαμβανομένων…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v