Ο θάνατος του επενδυτή!

Ξέρετε ποιο είναι το νέο προϊόν που πλασάρεται σήμερα από τους χρηματοπιστωτικούς οίκους προς τους εισηγμένους; Χίλιοι και ένας τρόποι για να βγάλουν τις μετοχές τους από το ταμπλό. Ή, καλύτερα, χίλιοι λόγοι για να το αποφασίσουν και ένας τρόπος για να το υλοποιήσουν: ”Πάρτε φθηνά κεφάλαια και στραγγαλίστε τους μικρομετόχους”...

Ο θάνατος του επενδυτή!
Ξέρετε ποιο είναι το νέο προϊόν που πλασάρεται σήμερα από τους χρηματοπιστωτικούς οίκους προς τους εισηγμένους; Χίλιοι και ένας τρόποι για να βγάλουν τις μετοχές τους από το ταμπλό.

Ή καλύτερα, χίλιοι λόγοι για να το αποφασίσουν και ένας τρόπος για να το υλοποιήσουν: ”Πάρτε φθηνά κεφάλαια και στραγγαλίστε τους μικρομετόχους”...

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι εταιρεία συμβούλων που πρότεινε κάτι αντίστοιχο σε βασικό μέτοχο εισηγμένης εταιρείας ήταν η ίδια εταιρεία που τον έπεισε πριν από πέντε χρόνια να εισαγάγει τις μετοχές του στη Σοφοκλέους.

Οι κακές συνθήκες της αγοράς δεν επέτρεψαν στον επιχειρηματία να εκμεταλλευτεί μέχρι σήμερα το πλεονέκτημα της Σοφοκλέους, να γευτεί τις χαρές της αγοράς.

Στο εύλογο ερώτημά του, λοιπόν, για ποιον λόγο θα πρέπει να δανειστεί κεφάλαια για να βγάλει τη μετοχή του από το ταμπλό, η απάντηση ήταν αρκετά κυνική: ”Αυτό είναι το deal του 2005”!

Είναι σαφές ότι οι εταιρείες συμβούλων δεν έχουν πλέον να πουλήσουν κάτι άλλο και έχουν στραφεί στις πωλήσεις δανείων. Όλα τα άλλα τα έχουν κάνει.

Έπεισαν δεκάδες επιχειρηματίες να ξεκινήσουν το ταξίδι προς τη Σοφοκλέους και τώρα, στα μέσα του ταξιδιού, στη μέση του φουρτουνιασμένου πελάγους, ζητούν ”λύτρα” για να οδηγήσουν τους επιχειρηματίες σ’ ένα... ασφαλέστερο λιμάνι. Δηλαδή, στην αφετηρία! Ο τέλειος παραλογισμός...

Αλλά και οι χρηματιστηριακές αρχές βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Θέλουν να διευκολύνουν πάση θυσία την έξοδο εταιρειών από τη Σοφοκλέους.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με την πρακτική που είχαν ακολουθήσει πριν από μία δεκαετία, όταν προσπαθούσαν να πείσουν τους επιχειρηματίες να εισαγάγουν τις μετοχές τους στη Σοφοκλέους.

Οι μόνοι που δεν έχουν ρωτηθεί μέχρι στιγμής για όλα αυτά είναι οι μικρομέτοχοι. Όλοι όσοι έχουν κληθεί στη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ετών να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις τον ”λαϊκό καπιταλισμό”.

Φαίνεται, όμως, ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που δεν μπορεί να είναι ”λαϊκό” και όλα τα περί του αντιθέτου λεχθέντα δεν ήταν παρά μέρος ενός παραπλανητικού σχεδίου...

Στην επόμενη φάση, λοιπόν, οι επενδυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους έναν ακόμη σοβαρό λόγο, όταν αναζητούν μία μετοχή για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Την πιθανότητα να οδηγηθεί η μετοχή εκτός ταμπλό και αυτοί να έχουν τελικά στα χέρια τους μετοχές μιας μη εισηγμένης εταιρείας...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v