Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεπείς φορολογούμενοι και ψηφοφόροι…

Έκαναν την Ελλάδα ολόκληρη να χρωστάει και τώρα ενεργοποιούν το μέτρο της κατάσχεσης για οφειλές άνω των 300 ευρώ, ενώ για την «πάρτη» τους τα δύο κόμματα εξουσίας θεσπίζουν το «ακατάσχετο». Σε ποιους απευθύνονται;

Συνεπείς φορολογούμενοι και ψηφοφόροι…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Έκαναν την Ελλάδα ολόκληρη να χρωστάει και τώρα ενεργοποιούν το μέτρο της κατάσχεσης για οφειλές άνω των 300 ευρώ.

Έκαναν την υπόθεση της εφεδρείας στο Δημόσιο ανέκδοτο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα η ανεργία θερίζει.

Έχτισαν χρέη πάνω από 240 εκατ. ευρώ το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., και τώρα θεσπίζουν το μη εκχωρητό και το ακατάσχετο για τη νέα χρηματοδότηση ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, που θα λάβουν.

Δεν γνωρίζω εάν η οδός της σωτηρίας της χώρας διέρχεται της υπερψήφισης των δύο «κομμάτων εξουσίας» κατά τις επικείμενες εκλογές, αυτό που είναι σαφές όμως είναι ότι αμφότερα τα κόμματα αυτά εμφανίζονται, έως την ύστατη ώρα, ως προασπιστές του πελατειακού κράτους, το οποίο μας οδήγησε στη σημερινή μας κατάντια.

Η «υπενθύμιση» του υπουργείου Οικονομικών χθες, μέσω του «οδηγού» που εξέδωσε προς το ευρύ κοινό, ότι το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων μπορεί να ενεργοποιηθεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 300 ευρώ και ότι για μισθούς και συντάξεις το ακατάσχετο έχει οριστεί στα 1.000 ευρώ τον μήνα συνιστά μια ευθεία πρόκληση για χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι, για τον έναν ή τον άλλον λόγο, δεν έχουν κατορθώσει να ρυθμίσουν ακόμη τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Συνιστά πρόκληση τόσο υπό το φως της μείωσης των μισθών και των εισοδημάτων και της υπερφορολόγησης, στην οποία έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, όσο και επειδή η Πολιτεία εμφανίζεται συστηματικά αδύναμη είτε να περιορίσει τις δαπάνες της, ώστε να μη χρειάζεται να υποβάλει τους έντιμους φορολογούμενους σε τόσο υψηλή φορολογία, είτε να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ώστε να υπάρχει ένας δικαιότερος επιμερισμός των βαρών.

Πόσο μπορεί να αντέξει ένα μέσο οικογενειακό εισόδημα, εν μέσω κρίσης, υπό το φως των βαρών και της υπερφορολόγησης που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει;

Δεν αντιλαμβάνονται αυτοί οι άνθρωποι ότι όταν το καράβι βουλιάζει δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να απειλείς με κατασχέσεις ανθρώπους που έχουν ήδη ισοπεδωθεί από την ύφεση;

Συνιστά, δε, το μέτρο της «κατάσχεσης εις χείρας τρίτων» μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση αφενός όταν δεν προβλέπεται απολύτως κανένα μέτρο για τα χρέη που έχει το ίδιο το Δημόσιο, βεβαιωμένα και αυτά, προς τον ιδιωτικό τομέα και προς φυσικά πρόσωπα, αλλά και όταν «υπενθυμίζεται» η ύπαρξή του, την ίδια ημέρα που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή εγκρίνει τη χρηματοδότηση των κομμάτων, θεσπίζοντας μάλιστα ότι τούτη δεν μπορεί να κατασχεθεί έναντι υφιστάμενων οφειλών…

Εάν αυτό δεν συνιστά διακριτική μεταχείριση, τότε τι είναι;

Όλα αυτά, δε, επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αρχικά, και η συγκυβέρνηση των δύο «κομμάτων εξουσίας», στη συνέχεια, αρνήθηκαν πεισματικά να προχωρήσουν στη ριζική μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα, σε αποκρατικοποιήσεις, σε αξιοποίηση ή πώληση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, στην απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, ή εν τέλει σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο θα χτυπούσε τη ρίζα των δημοσιονομικών προβλημάτων και του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας, που μας οδήγησε έως εδώ.

Τη λύση καλούνταν πάντα να δώσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι οποίοι όμως τώρα καλούνται να είναι και «συνεπείς» ψηφοφόροι….

Μάλλον, δύσκολο.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v