Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”απογραφή” των δαιμονισμένων...

Μετρήσαμε πόσοι από τους φίλους που είχαν βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές το 1999 εξακολουθούν να διατηρούν ένα μέρος του πλούτου τους. Επτά στους δέκα έχουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα επένδυσαν. Δύο στους δέκα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και μόνο ένας στους δέκα κέρδισε κατιτίς από το ”πάρτι” του 1999...

Η ”απογραφή” των δαιμονισμένων...
Μετρήσαμε πόσοι από τους φίλους που είχαν βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές το 1999 εξακολουθούν να διατηρούν ένα μέρος του πλούτου τους. Το αποτέλεσμα της ”απογραφής” ήταν δυσμενέστερο και από εκείνη ακόμη που επιχείρησε ο κ. Αλογοσκούφης.

Επτά στους δέκα έχουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα επένδυσαν. Δύο στους δέκα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και μόνο ένας στους δέκα κέρδισε κατιτίς από το ”πάρτι” του 1999...

Είναι μία ”πρόχειρη” στατιστική. Κυριολεκτικά στο πόδι. Η δική σας ”απογραφή” μπορεί να βγει λίγο καλύτερη ή λίγο χειρότερη. Δεν πιστεύουμε, όμως, ότι θα διαφέρει σημαντικά. Η καταστροφή που συντελέστηκε το 1999 είναι άνευ προηγουμένου. Μόνο που πρόκειται για μία καταστροφή που την προξένησαν όλοι και όχι ένα δήθεν σκοτεινό κέντρο αποφάσεων. Όσοι βιάζονται να κατηγορήσουν οποιονδήποτε άλλον πέρα από τον εαυτό τους, έχουν ξεχάσει τους ανθρώπους που ήσαν κρεμασμένοι σαν τα τσαμπιά στα κάγκελα του χρηματιστηρίου. Έχουν ξεχάσει τη μόδα των ”αποκλειστικών πληροφοριών” και τόσα άλλα.

Είναι καιρός να τα ξεχάσουμε όλα αυτά. Επειδή δεν οδηγούν πουθενά και επιπλέον είναι αντιαισθητικό να κακοποιούμε την ιστορία, και μάλιστα τόσο βάναυσα.

Η αγορά χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα. Ένα νέο ”συμβόλαιο τιμής”. Και πιστεύουμε ότι όλα αυτά που σχεδιάζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι χρηματιστηριακές αρχές σκοπεύουν ακριβώς σ’ αυτό το πράγμα. Σε μια νέα αρχή. Σ’ ένα new deal.

Θα πρέπει να ξεχάσουμε τι χάσαμε και να αρχίσουμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο τι μπορούμε να κερδίσουμε. Όχι! Δεν θέλουμε να θάψουμε το παρελθόν. Τη μιζέρια θέλουμε να εξοστρακίσουμε από τη Σοφοκλέους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αν εσείς τον γνωρίζετε, δεν έχετε παρά να τον δημοσιοποιήσετε…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v