Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χώρα υπό «κρατική» ομηρεία…

Την ίδια ώρα που η χώρα γνωρίζει μία από τις βιαιότερες οικονομικές καμπές στην Ιστορία της, εξαιτίας του άσωτου δημοσιονομικού παρελθόντος της, τα αίτια του «κακού» εμφανίζονται να παραμένουν ακλόνητα.

Χώρα υπό «κρατική» ομηρεία…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ίδια ώρα που η επίσημη ανεργία έχει ξεπεράσει το ένα εκατ. ανθρώπους και η χώρα γνωρίζει μία από τις βιαιότερες οικονομικές καμπές στην Ιστορία της, εξαιτίας του άσωτου δημοσιονομικού παρελθόντος της, τα αίτια του «κακού» εμφανίζονται να παραμένουν ακλόνητα, παρατείνοντας έτσι την ελλειμματική λειτουργία της.

Το νέο «παράθυρο» για την αποφυγή απολύσεων στον δημόσιο τομέα εμφανίζεται να είναι η παράνομη μετακίνηση εργαζομένων από δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν μάλιστα κλείσει, σε δήμους, σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, οι μετακινήσεις αυτές αφορούν κυρίως υπαλλήλους που δεν πέρασαν διαδικασίες ΑΣΕΠ και προσελήφθησαν είτε με προγράμματα STAGE είτε με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ και παραμένουν μισθοδοτούμενοι, μολονότι τα προγράμματα αυτά έχουν από καιρό λήξει.

Παρά τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για την απομάκρυνσή τους, εμφανίζεται σαν από μηχανής Θεός η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία επικυρώνει αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων σχετικά με τις προσλήψεις αυτές και στη συνέχεια εκδίδει αποφάσεις για σύσταση προσωποπαγών θέσεων.

Χαρακτηριστική του φαινομένου είναι ενδεχομένως η περίπτωση του τέως Δήμου Μεσσαπίων (σήμερα Διρφύων - Μεσσαπίων, της Εύβοιας), όπου με την παραπάνω διαδικασία επιχειρείται να μονιμοποιηθούν δεκάδες εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι προσελήφθησαν κατά παράβαση του ν.2190/1994, με οκτάμηνες συμβάσεις, τις οποίες το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ μετέτρεψε το 2003 σε αορίστου χρόνου, χωρίς να τηρήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επίσης, από το 2001 έως το 2004 προσελήφθησαν με διάφορα προγράμματα ΟΑΕΔ υπάλληλοι οι οποίοι αντί να αποχωρήσουν με τη λήξη του προγράμματος (αφού οι συμβάσεις τους έληγαν αυτοδίκαια) παρέμειναν μισθοδοτούμενοι χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση κάποιου οργάνου, δηλαδή παράνομα.

Τι και αν το νέο δημοτικό συμβούλιο του Καλλικρατικού Δήμου έθεσε σε λύση και εκκαθάριση, με ομόφωνες αποφάσεις, τις επιχειρήσεις αυτές;

Τι και αν η μεταφορά των υπαλλήλων αυτών από τις δημοτικές επιχειρήσεις στον δήμο κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια;

Η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της περιοχής εξέδωσε αποφάσεις με τις οποίες συστήνονται προσωποπαγείς θέσεις για τη μεταφορά των εργαζομένων και τη συνέχιση της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό κορβανά…

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση αντίστοιχη άλλων, που μας οδήγησαν έως εδώ, και ανοίγει μια «πίσω πόρτα», με πιθανώς ανυπολόγιστες συνέπειες.

Και αυτό την ώρα που ολόκληρη η χώρα δίνει τη μάχη των μνημονίων, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα και η υπόθεση της εφεδρείας ακούγεται, πλέον, ως ανέκδοτο στον δημόσιο τομέα…

Υπό το πρίσμα αυτό, γιατί αναρωτιόμαστε που έχουμε χάσει κάθε ψήγμα αξιοπιστίας;

Γιατί να μας πιστέψουν οι άνθρωποι;


**Αναλυτικά οι δικαστικές αποφάσεις καθώς και η απόφαση του ΥΠ.ΕΣ, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

***Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v