Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι χαμένοι κόποι του Έλληνα αποταμιευτή

Τροφή στα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι σοβαρή χώρα συνιστούν οι διαβεβαιώσεις προς το Eurogroup ότι δεν θα υπάρξει αποζημίωση φυσικών προσώπων που ζημιώθηκαν από το κούρεμα.

Οι χαμένοι κόποι του Έλληνα αποταμιευτή
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Καλά κάνουν όσοι έβγαλαν και κρατούν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Καλά κάνουν όσοι δεν εμπιστεύονται αυτήν εδώ τη χώρα για τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις τους.

Και βεβαίως, καλά κάνουν, όσοι γελούν στο άκουσμα και μόνο των εκκλήσεων είτε για επαναπατρισμό των καταθέσεων, είτε για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τροφή στα επιχειρήματα και δικαίωση όσων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μια μη σοβαρή χώρα, η οποία ουδέναν σεβασμό τρέφει προς τους ίδιους τους πολίτες της, συνιστά η παροχή διαβεβαιώσεων από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλο, προς το Eurogroup ότι δεν θα υπάρξει αποζημίωση προς τα φυσικά πρόσωπα τα οποία επλήγησαν από το πρόσφατο «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν.

Όπως ο ίδιος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε, το Eurogroup έλαβε διαβεβαίωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους αποζημίωση -είτε άμεση, είτε έμμεση- προς τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε προηγούμενο και σε άλλες χώρες.

Από την πλευρά του, ωστόσο, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αποζημίωση αλλά και ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στην Αθήνα, βάζοντας και πάλι την όλη συζήτηση σε γκρίζο έδαφος.

Τι σημασία έχει και αν είχε δώσει, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ρητές διαβεβαιώσεις ότι το ζήτημα των φυσικών προσώπων που κατέχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα αντιμετωπιστεί;

Τι σημασία έχουν οι διαρροές περί παροχής φοροαπαλλαγών για την αντιστάθμιση των απωλειών που υπέστησαν οι 11.000 άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος με τις αποταμιεύσεις τους, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, συνολικά 9.500 συμπολίτες μας, είχε τοποθετήσει ποσά χαμηλότερα των 100.000 ευρώ, που είναι και το «πλαφόν» της εγγύησης καταθέσεων;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, ούτε και το επιθυμώ, πώς κερδίζει ο καθένας τα λεφτά του.

Αυτό που γνωρίζω, όμως, είναι ότι έως πρόσφατα το ελληνικό δημόσιο διαφήμιζε τα ομόλογά του ως μία εκ των ασφαλέστερων τοποθετήσεων και καλούσε τους πολίτες αυτής της χώρας να τα αγοράσουν, ενώ υποχρέωνε τα ασφαλιστικά της ταμεία να τοποθετούν τα αποθεματικά τους σε αυτά.

Σήμερα, οι πολίτες αυτοί στέκουν διπλά χαμένοι.

Αν είχαν βάλει τα λεφτά τους σε ομόλογα, όπως τους προέτρεπε το κράτος, έχουν χάσει πάνω από τα μισά και είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσουν να διασώσουν ένα τμήμα των υπολοίπων, αφού τα νέα ομόλογα που έλαβαν ήδη είναι διαπραγματεύσιμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Χαμένοι, όμως, διότι και τα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία, κατά πάσα βεβαιότητα, υπάγονται, επίσης θρηνούν αντίστοιχες απώλειες, με αποτέλεσμα να τίθενται εν αμφιβόλω τόσο τα «εφάπαξ» όσο και οι συντάξεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, δικαιώνονται ή όχι όσοι επέλεξαν να φυγαδεύσουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό; Υπό το πρίσμα αυτό, ποια η λογική να εμπιστευτεί κανείς ξανά τις τοποθετήσεις του σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου;

Η Ελληνική Πολιτεία ίσως κωλύεται νομικά, έχει όμως ηθική υποχρέωση να αποκαταστήσει τα κεφάλαια που της εμπιστεύτηκαν οι μικροομολογιούχοι.

Οι άνθρωποι, οι οποίοι όχι μόνο κράτησαν τα λεφτά τους στην Ελλάδα, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων συμπολιτών τους και να τα βγάλουν στο εξωτερικό, αλλά τα εμπιστεύτηκαν στο ελληνικό κράτος, πρέπει να τύχουν αποζημίωσης, είτε μέσω φοροαπαλλαγών είτε με όποιον άλλον πρόσφορο τρόπο.

Είναι ένα ζήτημα ηθικής τάξης και βεβαίως ουσίας.

Η χώρα μας, ούτως ή άλλως, θα είναι αποκλεισμένη για πολλά χρόνια από τις αγορές.
Θα κλείσει οριστικά την πόρτα και στους εγχώριους αποταμιευτές;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v