Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιτότητα, η «κόμπλα» της μαϊμούς

Όσο απαραίτητο ήταν να μπούμε στο μνημόνιο για να μάθουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, άλλο τόσο ήταν να γίνει απογραφή των δικαιούχων προνοιακών δικαιωμάτων, ώστε να αποκαλυφθεί ότι κάποιοι τα λυμαίνονται…

Λιτότητα, η «κόμπλα» της μαϊμούς
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσο απαραίτητο ήταν να μπει η χώρα στο μνημόνιο, ώστε να μπορέσει να διαπιστώσει πόσοι ακριβώς απασχολούνται στον στενό δημόσιο τομέα, άλλο τόσο ήταν για το υπουργείο Υγείας να κάνει ειδική απογραφή των δικαιούχων προνοιακών δικαιωμάτων, ώστε να αποκαλυφθεί το «πάρτι» δισεκατομμυρίων ευρώ, με όσους παρανόμως τα λυμαίνονται.

Τα στοιχεία που έφερε χθες στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, παρουσιάζοντας ένα τμήμα των αποτελεσμάτων της απογραφής, το πλήρες εύρος της οποίας αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας, Αν. Λοβέρδος, την Παρασκευή, 16 τρέχοντος, σχετικά με τις διαδικασίες χορήγησης προνοιακών επιδομάτων και το όργιο παρανομιών που τις συνοδεύουν, είναι όντως συγκλονιστικά.

Η απάτη, που κρατάει χρόνια, ενδέχεται να έχει κοστίσει πάνω από 4 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και στην τσέπη των φορολογουμένων, καθώς εκατοντάδες ή και χιλιάδες άνθρωποι εισέπρατταν τα επιδόματα αυτά δίχως να τα δικαιούνται, σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν χθες.

Η αποκάλυψη σημειώνεται ενώ ήδη τη Δικαιοσύνη απασχολεί, με κατασχέσεις των περιουσιών των εμπλεκομένων, η άλλη απάτη που ήρθε στην επιφάνεια πρόσφατα, σχετικά με το κύκλωμα που δρούσε στο ΙΚΑ Καλλιθέας, η δραστηριότητα του οποίου σε παράνομες συνταγογραφήσεις και χορηγήσεις διαφόρων επιδομάτων ενδέχεται να έχει επεκταθεί και σε άλλα υποκαταστήματα του Ιδρύματος, και αποτιμάται από τον διοικητή του, Ρ. Σπυρόπουλο, σε τουλάχιστον 300 - 400 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχου εύρους ήταν και προ ολίγων μηνών το αποτέλεσμα της απογραφής που διενήργησε επίσης το ΙΚΑ, και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον ΟΓΑ και σε άλλους φορείς, σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους συντάξεων, όπου εμφανίστηκε μόνον ένα τμήμα του συνολικού αριθμού των φερόμενων ως δικαιούχων, καθιστώντας σαφές ότι χιλιάδες συντάξεις χορηγούνταν έως τώρα κατά τρόπο παράνομο, με σημαντική ζημία των ασφαλιστικών ταμείων και κατ' επέκταση του δημοσίου.

Η ύπαρξη των ελέγχων αυτών, όπως και τα αποτελέσματά τους, είναι προφανώς ευπρόσδεκτα, ιδίως σε μια χώρα η οποία προχωρά σε σημαντική συρρίκνωση του ύψους των χορηγούμενων συντάξεων, αλλά και σε δημοσιονομικές περικοπές πρωτόγνωρες για την έως τώρα πορεία της.

Έπρεπε, όμως, να περιμένουμε τόσο πολύ μέχρι τελικής πτώσεως και χρεοκοπίας, ώστε να διαπιστώσουμε ότι μας έκλεβαν;

Έπρεπε η «γάγγραινα» να επεκταθεί σε τέτοιον βαθμό πριν σπάσει το απόστημα της διαφθοράς;

Αν υπάρχουν συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από όλη αυτήν την υπόθεση των παρανομιών στη χορήγηση προνοιακών και λοιπών επιδομάτων, καθώς και συντάξεων σε μη δικαιούχους, είναι, πρώτον, ότι η σήψη αφορά εξ ορισμού μεγάλο αριθμό των συμπατριωτών μας και, δεύτερον, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, έως τώρα, ήταν ανύπαρκτοι.

Η οικονομική δυσπραγία και η ανάγκη λιτότητας οδήγησαν στη διενέργεια ελέγχων, η απουσία των οποίων, έως τώρα, έδωσε το έδαφος ανάπτυξης κάθε είδους παρανομίας στους συγκεκριμένους τομείς.

Δεν απαιτείται, άρα, ιδιαίτερη φαντασία ώστε να υποθέσει κανείς ότι τυχόν επέκταση και εντατικοποίηση των ελέγχων αυτών σε άλλους τομείς, όπως στην υγεία, στην παιδεία, στις πολεοδομίες, στην τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ., θα καταδείξουν, πιθανότατα, παράνομες δραστηριότητες αντίστοιχου εύρους και ζημίας για τον δημόσιο κορβανά…

Το ερώτημα, βεβαίως, δεν είναι μόνον γιατί δεν έχουν γίνει αυτοί οι έλεγχοι έως τώρα, αλλά, κυριότερα, πόσο θα αντέξει ακόμη αυτή η χώρα δίχως ένα πλέγμα αποτελεσματικών ελέγχων κατά της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος αλλά και πότε θα πάψει η νοοτροπία της «κομπίνας» και του παράνομου πλουτισμού να είναι κυρίαρχη σε μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v