Ωρα για λύσεις στα πραγματικά προβλήματα

Η διασφάλιση ενός περιθωρίου ασφαλείας από την επικίνδυνη περιοχή των 2150-2200 μονάδων, προτρέπει για ψύχραιμη -και γρήγορη- αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων που ως αποδείχθηκε και το τελευταίο διάστημα, δεν είναι ”χρηματιστηριακά”, ασχέτως εάν στη Σοφοκλέους εκδηλώνονται τα ”συμπτώματα”.

Ωρα για λύσεις στα πραγματικά προβλήματα
Για μία ακόμη ημέρα η αγορά έδειξε χθες οτι βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση κι ότι εφόσον υποστηριχθεί από πραγματικές ”θετικές ειδήσεις” έχει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανοδική πορεία στο επόμενο διάστημα.

Σε αυτή τη φάση το ζητούμενο είναι η ”επανεκκίνηση” εκείνων των οικονομικών πρωτοβουλιών που αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος (αλλά και όλοι οι ”ξένοι κριτές” της οικονομικής μας προόδου).

Τα νέα από το μακροοικονομικό μέτωπο δεν είναι καλά, ότι κι αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Οι αλλαγές πολιτικής που πρέπει να γίνουν απαιτούν γενναιότητα και μια νέα, πραγματικά εκσυγχρονιστική, αντίληψη.

Οι μελέτες δείχνουν οτι το ”τέρας της γραφειοκρατίας ζει και βασιλεύει” ενισχύοντας ένα καθεστώς διαφθοράς και συνδιαλλαγής που πρέπει πάση θυσία να περιοριστεί.

Από την άλλη πλευρά, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων (σε αντιδιαστολή με τις μετοχοποιήσεις) απαιτεί νέα αντιμετώπιση, καθώς η Σοφοκλέους δεν έχει δυνάμεις για να συνεχίσει να σηκώνει το βάρος ως ”κολυμβήθρα του Σιλωάμ”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του ΟΠΑΠ, από την διάθεση του 10%, του οποίου η κυβέρνηση ελπίζει να αποκομίσει 250 δισ. προς όφελος του προϋπολογισμού. Εύκολα γίνεται αντιληπτό οτι το ποσό αυτό στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσε να το προσφέρει χωρίς κραδασμούς η ελληνική αγορά.

Συνεπώς χρειάζονται νέες λύσεις και προσεγγίσεις. Το ερώτημα είναι ποιός και πότε θα τις δώσει.

Αυτό το ερώτημα, σε συνδυασμό και με τη δυνατότητα των εισηγμένων επιχειρήσεων να κινηθούν επιτυχώς στο άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από την οικονομική αστάθεια διεθνώς, θα κρίνει και τη πορεία της Σοφοκλέους μεσομακροπρόθεσμα, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Είναι καιρός να θυμηθούμε τη ρήση, σύμφωνα με την οποία η οικονομία και το χρηματιστήριο είναι σαν τον ιδιοκτήτη ενός σκύλου που βγάζει βόλτα το τετράποδο με το λουρί του. Κάποιες φορές ο σκύλος πάει μπροστά και κάποιες ακολουθεί τον ιδιοκτήτη του. Αναπόφευκτα όμως τη... βόλτα θα την τελειώσουν μαζί.

Γ.Παπ.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v