Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορο-δούλεμα με άρωμα εκλογών

Δημοσιονομικό ατόπημα ολκής συνιστά η μετάθεση της διορίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες ή μη. Διακυβεύονται τα έσοδα & ανοίγει πόρτα για νέα μέτρα.

Φορο-δούλεμα με άρωμα εκλογών
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δημοσιονομικό ατόπημα, μέσω του οποίου διακυβεύεται ευθέως η προσπάθεια προσαρμογής των δημοσίων οικονομικών και μεγιστοποιείται η επιβάρυνση του κάθε φορολογουμένου, συνιστά η μετάθεση της διορίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος για τις 15 Ιουνίου, για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες ή μη.

Μέσω της απόφασης αυτής, η οποία ελήφθη, κατά τα φαινόμενα, αμιγώς με προεκλογικά κριτήρια, αφού μετατίθενται για μετά τις εκλογές οι προθεσμίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων για 8,5 εκατ. φυσικά πρόσωπα, αφενός εκτροχιάζεται η ροή των εσόδων του κράτους και αφετέρου αυξάνονται οι πιθανότητες να συρρικνωθεί ο αριθμός των διαθέσιμων δόσεων για την αποπληρωμή φόρων και τελών, από τρεις όπως έχει ανακοινωθεί σε δύο ή και μία.

Πρόκειται για ολίσθημα ολκής, καθώς υποσκάπτεται όχι μόνον η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, αφού είναι βέβαιο ότι τη νέα «μαύρη τρύπα» που αναμένεται να προκληθεί στα έσοδα θα ακολουθήσουν και νέα μέτρα για την κάλυψή της, αλλά και η ίδια η επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών, τα οποία ήδη αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις έκτακτες εισφορές, στα τέλη επιτηδεύματος και στους λοιπούς φόρους που τους επιβλήθηκαν το 2011 για τη χρήση 2010.

Με άλλα λόγια, άνθρωποι οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο πακέτο φόρων και τελών που τους επιβλήθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται, χθες και προχθές, στις εφορίες για να το ρυθμίσουν σε 24 ή και σε περισσότερες δόσεις, θα έρθουν αντιμέτωποι με υψηλότερους φόρους αλλά και με μικρότερες διορίες αποπληρωμής τους.

Μολονότι τα εισοδήματά τους θα είναι ευλόγως μειωμένα εξαιτίας της κρίσης, οι φόροι που θα κληθούν να καταβάλουν θα είναι υψηλότεροι, καθώς το αφορολόγητο μειώθηκε από 12.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ, υπήρξαν αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, μειώθηκαν οι φοροαπαλλαγές, καταργήθηκε το μέτρο των αποδείξεων για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου, αυξήθηκαν τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ το ραβασάκι του φόρου εισοδήματος θα συνοδεύει και εκείνο της έκτακτης εισφοράς του 2011

Πρόκειται για μια πραγματική παράνοια, η οποία σημειώνεται αμιγώς στο πλαίσιο προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Βάσει των ίδιων σκοπιμοτήτων, δεν έχουν αποσταλεί έως τώρα στους φορολογουμένους τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, ούτε και τα εκκαθαριστικά του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009 προς 375.000 υπόχρεους, όπως και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010, θυσιάζοντας έτσι έσοδα εκατομμυρίων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι άνθρωποι δεν είναι καν μαθητευόμενοι μάγοι.
Σαμποτάρουν το μέλλον αυτής της χώρας, με βάση κομματικές σκοπιμότητες.

Η αιτιολόγηση που έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών ότι πλέον ο χρόνος εκκαθάρισης των δηλώσεων έχει μειωθεί σημαντικά αφού μεγάλος αριθμός φορολογουμένων τις υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, αντιβαίνει την κοινή λογική και αποτελεί μια σαφή προσπάθεια υποβάθμισης της νοημοσύνης των πολιτών.

Σε τι άραγε θα το «χαλούσε» το υπουργείο Οικονομικών να λάβει τις χειρόγραφες δηλώσεις μια ώρα νωρίτερα; Δεν έχει ράφια να τις βάλει;

Αν πάλι δεν έχει τη δυνατότητα να τις επεξεργαστεί, επειδή οι εφοριακοί υπάλληλοι ή το ΚΕΠΥΟ είναι «απασχολημένοι» με κάποιον άλλον τομέα της δραστηριότητάς τους, γιατί δεν αναθέτει σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες ένα κομμάτι της δουλειάς, είτε της μιας είτε της άλλης, ώστε να ελαφρυνθεί το βάρος που έχει στις πλάτες του;

Μη μας δουλεύετε, φίλτατοι, τόσο άκομψα.
Εδώ που ήρθαν τα πράγματα το φιτίλι του κόσμου είναι ήδη πολύ κοντό...

Θα μου πείτε, όμως, τι σας ενδιαφέρει εσάς αυτό.

Στείλατε χθες και προχθές, με ασφυκτική διορία 48 ωρών, τον κάθε πικραμένο να συνωστίζεται και να ταλαιπωρείται στις εφορίες για να ρυθμίσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του από τα χαράτσια και τους φόρους που εσείς του επιβάλατε, μόνο και μόνο για να ανακοινώσετε την παράταση της σχετικής διορίας για έναν μήνα…

Δηλαδή, δεν πέρασε από κανενός τον νου ότι δεν έβγαινε το πράγμα σε 48 ώρες;

Εν τέλει, αφού δεν μπορείτε να σκεφτείτε τα στοιχειώδη, γιατί μπλέκετε με τα πιο δύσκολα;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v