Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όμηροι συντεχνιών και συνδικάτων

Την ώρα που τα έσοδα του δημοσίου καταρρέουν και η φοροδιαφυγή αποτελεί μάστιγα, συνδικαλιστές εφοριακοί αποτρέπουν τη δημιουργία ενός σώματος «επίλεκτων» ελεγκτών. Γιατί όχι; Δικό τους είναι το μαγαζί…

Όμηροι συντεχνιών και συνδικάτων
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι σκηνές έντασης που εκτυλίχθηκαν το πρωί του Σαββάτου μπροστά από το κτίριο του Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, επί της οδού Πειραιώς, στον Ταύρο, όταν συνδικαλιστές εμπόδισαν συναδέλφους τους εφοριακούς να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό του Υπουργείου Οικονομικών για τη στελέχωση των θέσεων «ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του κράτους», αποτελούν μία ακόμη επιβεβαίωση του γεγονότος ότι κουμάντο σε αυτήν τη χρεοκοπημένη χώρα εξακολουθούν να κάνουν συντεχνίες και συνδικάτα.

Την ίδια ώρα που τα έσοδα του δημοσίου καταρρέουν και η φοροδιαφυγή αποτελεί πραγματική μάστιγα και κύρια πηγή κοινωνικής αδικίας στην Ελλάδα, συνδικαλιστές εφοριακοί οδηγούν σε ναυάγιο την προσπάθεια στελέχωσης μιας νέας υπηρεσίας, η δημιουργία της οποίας δεν αποτελεί μόνο «μνημονιακή» υποχρέωση αλλά και ανάγκη ζωτικής σημασίας για το ίδιο το κράτος.

Μολονότι ο διαγωνισμός δεν ακυρώθηκε, λιγότεροι από 200 εφοριακοί κατόρθωσαν να συμμετάσχουν σε αυτόν για την κάλυψη των 994 θέσεων που είχαν προκηρυχθεί για την Αττική, επί συνόλου 2.000, που αφορά αυτή η νέα υπηρεσία σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει, οι συνδικαλιστές των εφοριακών αντιδρούν στη δημιουργία αυτού του νέου σώματος ελεγκτών επειδή θεωρούν ότι «θα είναι βήμα διάσπασης του κλάδου των εφοριακών, που, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις των αντικειμένων της δουλειάς μας, θα οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους στην έξοδο από την εργασία και στην απόλυση».

Αντιδρούν, επίσης, επειδή θεωρούν ότι «αποτελεί μια διαδικασία ενταγμένη στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του κλάδου και της ραγδαίας συρρίκνωσής του», καθώς και «μέσο εισαγωγής των προσωπικών συμβολαίων και των οκτάμηνων συμβάσεων, με στόχο φυσικά την πλήρη επέκτασή τους στο σύνολο του δημοσίου».

Και όλα αυτά όταν για τη στελέχωση αυτής της υπηρεσίας μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή μόνο συνάδελφοί τους, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, και μάλιστα υψηλών προσόντων και με καθαρό «μητρώο»…

Για την ακρίβεια, όπως προκύπτει από τη σχετική προκήρυξη, δικαίωμα συμμετοχής είχαν «οι υπάλληλοι όλων των κλάδων του Υπουργείου Οικονομικών, κατηγορίας Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι υπάλληλοι που:

α) έχουν τιμωρηθεί ή έχει ασκηθεί και εκκρεμεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για οποιοδήποτε παράπτωμα, ή ποινική δίωξη (παρ. 5 άρθρου 4 ν. 3943/2011) ή

β) συμπληρώνουν το όριο ηλικίας ή τον χρόνο υπηρεσίας για συνταξιοδότηση μέσα στην επόμενη τριετία από την ημερομηνία επιλογής».

Σύμφωνα με την ίδια προκήρυξη, «ποσοστό 25% των θέσεων θα καλυφθεί από υπαλλήλους με εμπειρία σε ελεγκτικά καθήκοντα. Ως προηγούμενη εμπειρία νοείται η άσκηση ελεγκτικών καθηκόντων για διάστημα που υπερβαίνει συνολικά τα 3 έτη».

Με άλλα λόγια, τις θέσεις θα έπαιρναν μετά από διαγωνισμό μόνον όσοι είχαν ελεγκτική εμπειρία τουλάχιστον για 3 χρόνια, σε θέσεις προϊσταμένων ΔΟΥ, ή τμημάτων ελέγχου ή διωκτικών υπηρεσιών, όπως το ΣΔΟΕ, θα είχαν πανεπιστημιακή ή τεχνολογική εκπαίδευση, δεν θα είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις ποινικής ή πειθαρχικής δίωξης και ,τέλος, δεν θα ήσαν μπροστά στη σύνταξη.

Σε αυτά, οι συνδικαλιστές συνάδελφοί τους αντιδρούν, επικαλούμενοι τον κίνδυνο της ιδιωτικοποίησης και «της διάσπασης του σώματος των εφοριακών».

Ενός σώματος το οποίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι συνώνυμο της διαφανούς και αποτελεσματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα και είναι εν τέλει το ελληνικό αντίστοιχο του περίφημου «IRS» των ΗΠΑ, έχοντας κατορθώσει να εξοστρακίσει τη λέξη «φοροδιαφυγή» από το λεξιλόγιό μας…

Έτσι, όμως, φίλτατοι, δεν πηγαίνουμε πουθενά...

Απλούστατα, επιβεβαιώνουμε ότι «κουμάντο» κάνουν ακόμη αυτοί που πάντα έκαναν στη χώρα μας…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v