Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μάνα του Χοσέ σε νέες περιπέτειες...

Ένα γνωστό μας παλικάρι, ο Χοσέ, έχει βγει και πάλι βόλτα στα πέριξ της Σοφοκλέους, προς μεγάλη αγαλλίαση της μάνας του. Διότι, ως γνωστόν, η μάνα του Χοσέ δεν θέλει να βλέπει το παιδάκι της να κλαίει τη μοίρα του, εγκλωβισμένο στους τέσσερις τοίχους...

Η μάνα του Χοσέ σε νέες περιπέτειες...
Δεν ξέρουμε τι κάνουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και αν έχουν σκοπό να αγοράσουν όλο το ταμπλό. Εκείνο που βλέπουμε είναι ότι ένα γνωστό μας παλικάρι, ο Χοσέ, έχει βγει και πάλι βόλτα στα πέριξ της Σοφοκλέους, προς μεγάλη αγαλλίαση της μάνας του.

Διότι, ως γνωστόν, η μάνα του Χοσέ δεν θέλει να βλέπει το παιδάκι της να κλαίει τη μοίρα του, εγκλωβισμένο στους τέσσερις τοίχους…

Το κακό σ’ αυτή την αγορά είναι ότι όλοι μας λένε πότε πρέπει να αγοράσουμε.

Κανείς, όμως, δεν ευαισθητοποιείται να μας πληροφορήσει και πότε πρέπει να πουλήσουμε! Την κρίσιμη ώρα οι ”πηγές” απουσιάζουν. Άλλος είναι σε ”σύσκεψη”, άλλος έχει μόλις πάει στην... τουαλέτα και άλλος έχει φύγει διακοπές και έχει ξεχάσει το κινητό στο σπίτι του...

Το ότι πέφτει χώσιμο στην αγορά εδώ και λίγες μέρες είναι γεγονός. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς on line πληροφόρηση από τον Άγιο Φανούριο για να βρει τους πωλητές.

Αυτοί κάνουν αισθητή καθημερινά την παρουσία τους στο ταμπλό. Ό,τι ποσότητα και αν ζητήσει κανείς, τη βρίσκει. Κι αν είναι απαιτητικός πελάτης, μπορεί να τύχει και ειδικών διευκολύνσεων: ”Χώσιμο” σε δόσεις.

Το ότι ο ”έλεγχος” της Σοφοκλέους βρίσκεται πλέον σε αλλοδαπά χέρια είναι, επίσης, γνωστό, όπως γνωστό είναι και το ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές είναι οι μόνοι που διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα για να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων. Αυτοί έχουν τα χρήματα, αυτοί πληρώνουν και έχουν το δικαίωμά να κάνουν το κέφι τους.

Εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε αν σήμερα το πρωί θα ξυπνήσουν καλά ή άσχημα και τι θα κάνουν στο ταμπλό. Ξέρουμε μόνο ό,τι βλέπουμε και αυτό που βλέπουμε δεν μας αρέσει ιδιαίτερα. Μακάρι να διαψευστούμε και ο Γενικός Δείκτης να αρχίσει να σκαρφαλώνει και πάλι από σήμερα προς νέες κορυφές...

Είναι αλήθεια ότι στο τέλος του χρόνου συνηθίζεται οι αγορές να προσκαλούν τα ενεργά τους μέλη σ’ ένα πάρτι. Διασκεδάζουν το γεγονός ότι έχει περάσει άλλος ένας χρόνος δίχως να πηδήσουμε από το παράθυρο και κάνουν σπονδές για τον νέο χρόνο, προσπαθώντας να τον εξευμενίσουν και να τον πάρουν με το μέρος τους.

Είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό στη Σοφοκλέους στις επόμενες ημέρες, αν κάτι ανάλογο συμβεί και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Μόνο που στο πάρτι αυτό, αν τελικά γίνει, θα πάμε με κρύα καρδιά. Όχι γιατί δεν ήταν γενναιόδωρο μαζί μας το 2004 (να πέσει φωτιά να μας κάψει), αλλά γιατί δεν ξέρουμε ως πότε θα μας ανέχεται ο χρόνος να παίζουμε μαζί του κρυφτούλι, κρύβοντας τα σκουπίδια μας κάτω από το χαλί.

Δεν είμαστε ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι. Συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί είμαστε, όσο βλέπουμε τον Χοσέ να κόβει βόλτες στη γειτονιά μας...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v