Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτροπή στις στάχτες της Αθήνας…

Δίχως αμφιβολία, όσα έγιναν χθες βράδυ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας συνιστούν μια εκτροπή. Έως πού, όμως, μπορεί να φθάσει αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι, όταν η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε κρίση;

Εκτροπή στις στάχτες της Αθήνας…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η παντελής ανικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας να αποτρέψουν χθες βράδυ τους δεκάδες εμπρησμούς κτιρίων και τις λεηλασίες καταστημάτων, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συνιστά μια ευθεία ομολογία ήττας εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας των δυνάμεων αυτών, η οποία οφείλει να συνοδευτεί και από παραιτήσεις.

Ανεξάρτητα από την ορθότητα ή μη των ισχυρισμών του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή, ο οποίος έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι 40 πυρκαγιές στο κέντρο της Αθήνας δεν μπορούν να μπήκαν τυχαία ή να είναι «δουλειά του παρακράτους, όπως ισχυρίζονται κάποιοι», οι δημοκρατικοί θεσμοί δέχθηκαν χθες ένα καίριο πλήγμα, από το οποίο ο ίδιος δεν στάθηκε ικανός να τους προστατεύσει.

Η δυνατότητα των πολιτών να διαδηλώσουν ειρηνικά εμποδίστηκε για ακόμη μία φορά κι οι κουκουλοφόροι κυριάρχησαν καταστρέφοντας περιουσίες και κτίρια ιστορικής σημασίας για την πόλη και τους κατοίκους της, ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν και εναντίον αστυνομικών τμημάτων, αναβιώνοντας μνήμες εμφυλίου.

Δίχως αμφιβολία, όσα έγιναν χθες βράδυ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας συνιστούν μια εκτροπή.

Μια εκτροπή την οποία καταδίκασε απερίφραστα το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, ενώ το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ την απέδωσαν σε προβοκάτσια και στο παρακράτος αντίστοιχα.

Έως πού, όμως, μπορεί να φθάσει αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι;

Πόσο μπορούν να αντέξουν, υπό τις παρούσες συνθήκες γενικευμένης κρίσης στη χώρα, οι άμυνες μιας δημοκρατικής πολιτείας;

Η κ. Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας από του βήματος της Βουλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκίνηση των επεισοδίων, λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος των κουκουλοφόρων, ο βασικός πυρήνας, είναι δικοί σας μηχανισμοί, καθαρά πράγματα».

Επίσης στη Βουλή, ο κ. Π. Λαφαζάνης αξίωσε από την κυβέρνηση «να σταματήσει τον χημικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον των διαδηλωτών» και λίγο αργότερα ο κ. Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι δυνάμεις της κρατικής καταστολής χτυπούσαν ειρηνικούς διαδηλωτές κι άφηναν παρακρατικούς να καίνε την Αθήνα».

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όσα έγιναν χθες στην Αθήνα, είτε αποτελούν μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου, όπως ισχυρίζονται από διαφορετική αφετηρία η κυβέρνηση και η Αριστερά, είτε όχι, ανοίγουν έναν ιδιαίτερα ολισθηρό δρόμο.

Έναν δρόμο τον οποίο ο τόπος μας έχει περπατήσει και στο παρελθόν, αποκομίζοντας βαθιά τραύματα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, θα συνιστούσε εθνική τραγωδία ενδεχόμενη αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουν τυχόν μελλοντική επανάληψη εκτρόπων, όπως τα χθεσινά.

Αν μη τι άλλο, θα καθιστούσε ανέφικτη την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε εκ νέου χθες η χώρα, παρέχοντας κοινοβουλευτική έγκριση στο νέο «μνημόνιο» και θα την οδηγούσε σε βέβαιο χάος και σε διεθνή απομόνωση.



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v