Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αυτοκρατορία της διαπλοκής

Γιατί προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ύπαρξη ενός κυκλώματος όπως αυτό που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πολυετή δράση και ευρύτατη κοινωνική διασύνδεση, έμεινε κρυφή για τόσο καιρό;

Η αυτοκρατορία της διαπλοκής
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

«Παρότι όλοι οι κατηγορούμενοι περιβάλλονται από δικονομικές εγγυήσεις και από το τεκμήριο αθωότητας, δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις τον φερόμενο ως επικεφαλής μιας οικονομικής συμμορίας να είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του ΛΑΟΣ».

«Δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις γνωστό, επώνυμο δημοσιογράφο, με στενές σχέσεις με τον χώρο της συντηρητικής παράταξης και της Εκκλησίας, να προσάγεται ως κατηγορούμενος».

«Δεν είναι καθόλου ευχάριστο και συνιστά επιβαρυντική περίπτωση να κατηγορείται και να συλλαμβάνεται στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και του συνδικαλιστικού κινήματος».

Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι ευχάριστο, αλλά και τίποτε από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο, θα είχαμε να συμπληρώσουμε εμείς, στις χθεσινές επισημάνσεις του φίλτατου Ευάγγελου Βενιζέλου, από του βήματος της Βουλής, σχετικά με την εξάρθρωση του τεράστιου κυκλώματος τοκογλύφων και εκβιαστών στη Θεσσαλονίκη.

Τα «θύματα» περισσότερα από 2.000. Οι συμμορίες τέσσερις. Η δράση τους δεκαπενταετής. Τα μέλη τους 53. Η λεία, συνολικά, πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των πρωταγωνιστών «μεγαλοδημοσιογράφος», άνθρωποι με πολιτική και συνδικαλιστική δράση, δικηγόροι, γιατροί, πρώην ποδοσφαιριστές και στελέχη τραπεζών αλλά και του κρατικού μηχανισμού σε θέσεις-κλειδιά στην Αστυνομία και στο ΣΔΟΕ.

Άνθρωποι της νύχτας αλλά και της ημέρας.

Και όλα αυτά σε μια κοινωνία όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, όπου «ο ένας γνωρίζει τον άλλον» και περιοχών της Β. Ελλάδας, όπου «τίποτε δεν μένει κρυφό»...

Τι από όλα αυτά μπορεί να είναι τυχαίο, άραγε;

Γιατί πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ύπαρξη ενός κυκλώματος όπως αυτό, με πολυετή δράση και ευρύτατη κοινωνική διασύνδεση και διαπλοκή, έμεινε κρυφή για τόσο καιρό;

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, αποδεδειγμένα, το ήξεραν.
Πιθανόν και πολλοί περισσότεροι.

Ένας οδηγήθηκε στην αυτοκτονία από τη δράση αυτού του κυκλώματος και παρ’ ολίγον ένας ακόμη να βάλει τέλος στη ζωή του.

Τι από όλα αυτά μπορεί να παραμείνει «κρυφό» στις τοπικές κοινωνίες της Β. Ελλάδας, ή εν τέλει οποιουδήποτε κομματιού της χώρας μας;

Αν, όμως, σε έναν τόπο η παρανομία είναι ο κανόνας, τότε πολλά «παραβλέπονται» και ακόμη περισσότερα αποσιωπώνται.

Η αποκάλυψη ενός τόσο εκτενούς παράνομου κυκλώματος, δίχως αμφιβολία, επιβεβαιώνει τον βαθμό της σήψης, η οποία κυριαρχεί σήμερα σε πολλά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Μιας κοινωνίας η οποία έχει μάθει όχι μόνο να ανέχεται την κάθε λογής παραβατικότητα ή παρανομία, αλλά και να επιβιώνει εντός αυτής.

Η κοινωνία της ανοχής δεν αργεί να μετατραπεί σε κοινωνία ενοχής, πρόθυμης να εμπλακεί ενεργά σε παραβατικές συμπεριφορές.

Δεν συνιστά η φοροδιαφυγή ή η εισφοροδιαφυγή παράνομη πράξη;
Η κατασκευή αυθαίρετων κατοικιών δεν είναι επίσης παράνομη;

Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας δεν έχουν εμπλακεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε παρανομίες του είδους αυτού, για να αναφέρουμε μόνο δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα παρανομιών, που ταλανίζουν τον τόπο τόσα χρόνια.

Η ύπαρξη ενός βαθμού παραβατικότητας αποτελεί, ίσως, τμήμα της ζωής του καθενός μας.
Ποιος δεν έχει «παρκάρει» παράνομα, για παράδειγμα, κάποια στιγμή της ζωής του;

Αυτή η κοινωνία, όμως, πού ακριβώς «τραβά τη γραμμή» μεταξύ του μεγάλου και του μικρού; Μεταξύ του αμελητέου και του σοβαρού;

Και κυριότερα, πώς θα μάθει να κάνει βήματα πίσω από αυτήν τη γραμμή;




*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v