Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά «αριστουργήματα» της σύγχρονης Ελλάδας

Μην αναρωτιέστε γιατί χρεοκοπούμε. Αναρωτηθείτε πώς επιβιώσαμε τόσα χρόνια ζώντας στο απόλυτο χάος και στην αυθαιρεσία πολιτών και κυβερνήσεων. Πώς ζήσαμε παρέα με τα μικρά «αριστουργήματα» της Ελλάδας.

Μικρά «αριστουργήματα» της σύγχρονης Ελλάδας
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεν είναι απολύτως βέβαιο αν έχει νόημα πλέον να ασχολείται κανείς με τα «επιμέρους», όταν το σύμπαν άπαν βυθίζεται υπό το βάρος της ύφεσης, της ανέχειας και της επικείμενης επίσημης χρεοκοπίας.

Όμως, μέσα στην οχλοβοή των ημερών, συμβαίνουν πράγματα τα οποία όχι μόνο δεν στέκουν στην κοινή λογική, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν και μικρά «αριστουργήματα» της σύγχρονης Ελλάδας.

Από τη χθεσινή ειδησεογραφία και μόνο: Τι να πει, άραγε, κανείς για τους πανηγυρισμούς που συνόδευσαν τη διαφαινόμενη συγκατάθεση των πρυτάνεων να… εφαρμόσουν τον νόμο και να συναινέσουν στην εκλογή των νέων συμβουλίων διοίκησης των ΑΕΙ, με αντάλλαγμα τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους από την Πολιτεία;

Πανηγυρίζουμε που οι πρυτάνεις της χώρας, δηλαδή οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για το ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης σε αυτόν τον τόπο, συμφώνησαν να εφαρμόσουν τον νόμο; Αν αυτό τουλάχιστον δεν διδάσκεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, τότε τι διδάσκεται;

Επίσης, από τη χθεσινή ειδησεογραφία: Την ίδια ώρα που η φοροδιαφυγή αλλά και η απουσία επενδύσεων αποτελούν δύο ανοιχτές πληγές γι' αυτόν τον τόπο, η κυβέρνηση καθιστά μια απλή φάρσα τη διακήρυξή της για την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με ταυτόχρονη άρση των αντικινήτρων για επενδύσεις, μέσω του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Όπως αναλύεται και στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr, όχι μόνο δεν προκύπτουν έστω και ψήγματα απλοποίησης της νομοθεσίας ή προσπάθεια για φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον, αλλά αντίθετα καθιερώνονται κίνητρα μεγαλύτερης φυγής κεφαλαίων από τη χώρα, διατηρείται ο διαβόητος κώδικας βιβλίων και στοιχείων (ΚΒΣ) και καθιερώνονται πολύπλοκες ποινές για τη φοροδιαφυγή.

Αντίστοιχα: Τη στιγμή που η υπόθεση χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί ανέκδοτο στην Ελλάδα και ακόμη τρέχει η προθεσμία για τη «νομιμοποίηση» χιλιάδων αυθαίρετων κτισμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, η κυβέρνηση νομοθετεί, και μάλιστα με Προεδρικό Διάταγμα και όχι μέσω νομοσχεδίου, την καθολική απαγόρευση της δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Με άλλα λόγια, την ώρα που η ίδια αλλά και οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών δεν μερίμνησαν για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της προσπάθειας Σουφλιά το 2008, αλλά άφησαν τη νομοθεσία που διέπει τους όρους δόμησης ανά την επικράτεια ως ένα συνονθύλευμα δεκάδων επιμέρους διατάξεων και «παραθύρων», ενθαρρύνοντας έτσι όχι μόνο την αυθαίρετη δόμηση αλλά και τους εμπρησμούς των ελληνικών δασών, «λύνουν» το πρόβλημα απαγορεύοντάς το…

Πρόκειται για μια κατάσταση πραγματικής παράνοιας. Με το ένα χέρι οι άνθρωποι αυτοί ζητούν χρήματα για την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων και με το άλλο απαγορεύουν τη νόμιμη χρήση οικοπέδων εκτός σχεδίου για οικιστικούς σκοπούς.

Και όλα αυτά ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη διακηρύξει την πρόθεσή του να επιβάλει φόρο ακίνητης περιουσίας και στους κατόχους οικοπέδων, τις περιουσίες των οποίων όμως απαξιώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος…

Τώρα τι θα γίνει με το «οικοπεδάκι» που κάποτε αγόρασαν Έλληνες ή αλλοδαποί κάπου στην ελληνική επαρχία για να κτίσουν νόμιμα το εξοχικό τους εκεί ή τι θα γίνει με τον πολύπαθο κατασκευαστικό κλάδο, που κάποτε προσέφερε σημαντικά στην ανάπτυξη αυτού του τόπου, είναι μια άλλη υπόθεση…

Βέβαια, όταν χάνεται ο τόπος ολόκληρος, τι νόημα έχουν όλα αυτά;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v