Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακό πιστοποιητικό; Πλάκα κάνεις;

Ούτε ο πλέον νοσηρός νους δεν θα μπορούσε να μεθοδεύσει έτσι τα πράγματα, ώστε το όνειρο του κάθε Έλληνα, ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης του.

Ενεργειακό πιστοποιητικό; Πλάκα κάνεις;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ούτε ο πλέον νοσηρός νους δεν θα μπορούσε να μεθοδεύσει έτσι τα πράγματα, ώστε το όνειρο του κάθε Έλληνα, ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του, να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης του.

Οι άνθρωποι που επιμένουν να κωφεύουν στις εκκλήσεις είτε των συλλογικών φορέων ιδιοκτητών ακινήτων, όπως η ΠΟΜΙΔΑ, είτε των παραγωγικών φορέων, όπως το ΒΕΘ, είτε ακόμη και των ίδιων των «ενεργειακών επιθεωρητών», για την παράταση του χρόνου εφαρμογής του μέτρου του «ενεργειακού πιστοποιητικού», πολύ απλά δεν αντιλαμβάνονται τις συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται σήμερα ο τόπος.

Την ίδια ώρα που οι πολίτες αυτής της χώρας είναι αντιμέτωποι με τη χειρότερη ύφεση στη Μεταπολεμική Ιστορία και αγκομαχούν υπό το βάρος της μείωσης των εισοδημάτων και της υπερφορολόγησης, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τις κάθε λογής υποχρεώσεις που έχουν ή ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσής τους, η κυβέρνηση επιμένει να τους φορτώνει με νέα χαράτσια, και μάλιστα πλήττοντας περαιτέρω τον ήδη χειμαζόμενο κλάδο της οικοδομής, που κάποτε αποτελούσε ατμομηχανή της οικονομίας.

Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς με την ανάγκη υιοθέτησης ενός πιστοποιητικού σχετικά με την ενεργειακή καταλληλότητα των ακινήτων, αλλά και με το κίνητρο αναβάθμισης που αυτό δίνει για παλαιά κτίρια.

Όμως, υπάρχει ο τρόπος και ο χρόνος για το κάθε τι, και σίγουρα οι σημερινές συνθήκες δεν είναι πρόσφορες για την επιβολή νέων μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα, ακόμη και εάν αυτά φέρουν έναν περιβαλλοντικό μανδύα.

Έχουν ακούσει οι φίλτατοι του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά ακινήτων;

Έχουν κάνει μια βόλτα στους δρόμους είτε της Αθήνας είτε των άλλων πόλεων ώστε να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τη θάλασσα των ενοικιαστηρίων καταστημάτων ή διαμερισμάτων;

Έχουν ρωτήσει τις τράπεζες σχετικά με τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ο οποίος αυξάνεται κατακόρυφα;

Έχουν περάσει από την Ευελπίδων, όπου πέφτουν βροχή οι εξώσεις και διεξάγεται μάχη μεταξύ ενοικιαστών, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν τα μηνιαία τους ενοίκια υπό το βάρος της κρίσης, και ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι πολύ συχνά έχουν αναγκαστεί να τα δώσουν προς ενοικίαση ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες εξυπηρέτησης των στεγαστικών τους δανείων;

Έχουν συνειδητοποιήσει τον αριθμό των νοικοκυριών που φέτος τον χειμώνα δεν θα βάλουν ούτε σταγόνα πετρέλαιο θέρμανσης εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν;

Είναι αδιανόητο, την ίδια ώρα που η αγορά ακινήτων έχει παγώσει και οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν μέσω είτε της ΔΕΗ είτε οποιουδήποτε άλλου τρόπου φόρους κατοχής της περιουσίας τους, η Πολιτεία να τους προσθέτει και νέα βάρη, «χαρατσώνοντας» τις ιδιοκτησίες τους με 1 έως 2,5 ευρώ το τετραγωνικό, αλλά και με τις αμοιβές των «ενεργειακών επιθεωρητών», που μάλιστα είναι καθορισμένες σε συγκεκριμένα επίπεδα, διατηρώντας έτσι τη φιλοσοφία των «κλειστών επαγγελμάτων».

Και όλα αυτά ενώ τα διαφορετικά «χαρτιά» που πρέπει να προσκομίσουν για την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού μπορεί να φθάσουν και τα 17, αναλόγως της παλαιότητας, του είδους και του εξοπλισμού του κτιρίου…

Είναι απλά αστείο…




*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v