Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειστά επαγγέλματα: Ο θάνατός σου η ζωή μου

Ένα κλειστό επάγγελμα, που χαρακτηρίζεται από υψηλά περιθώρια κέρδους, περιορισμούς στην παροχή αδειών λειτουργίας και ωράριο λειτουργίας «α λα καρτ», εκβιάζει, «παίζοντας» με τη δημόσια υγεία. Πώς απαντάμε;

Κλειστά επαγγέλματα: Ο θάνατός σου η ζωή μου
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πόσο πιο ωμή και κυνική μπορεί να είναι μια δημόσια ομολογία εκβίασης για την ικανοποίηση συντεχνιακών διεκδικήσεων, από αυτή στην οποία προχώρησε πρόσφατα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κ. Κούβαρης, καλώντας τους συναδέλφους του να χρησιμοποιήσουν το φάρμακο «δίχως τύψεις και αναστολές» για την επιβολή λύσεων στα αιτήματά τους;

Προχωρώντας «στον δρόμο που χάραξε» ο συνδικαλιστικός ηγέτης Ν. Φωτόπουλος, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, απειλώντας κατά καιρούς να κατεβάσει τους διακόπτες και να σβήσει την Ελλάδα, ο κ. Κούβαρης, ανερυθρίαστα δήλωσε προς τους συναδέλφους του με ανοιχτή επιστολή του:

«Συνάδελφοι, αυτές τις δύσκολες ώρες, έχοντας στα χέρια μας ακόμα το φάρμακο, είμαστε σε θέση να επιβάλουμε και να επιλύσουμε το σύνολο των προβλημάτων, αρκεί να αποφασίσουμε να το στερήσουμε από τον Έλληνα ασφαλισμένο. Οι τύψεις και οι αναστολές δεν μας ταιριάζουν».

Οι προτροπές του, όμως, εισακούονται και ευρύτερα στον κλάδο της υγείας, όπως καταδεικνύει ο νέος γύρος κινητοποιήσεων που ξεκίνησε χθες στον πολύπαθο αυτόν τομέα.

Οι γιατροί του ΙΚΑ προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως τις 13 Ιανουαρίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί απέχουν από τα εξωτερικά ιατρεία και, βεβαίως, οι φαρμακοποιοί αρνούνται να εκτελέσουν συνταγές οποιουδήποτε ασφαλιστικού ταμείου, ακόμη και εάν αυτό είναι συνεπές προς τις υποχρεώσεις του έναντί τους, καταδεικνύοντας ότι όντως «οι τύψεις και οι αναστολές» απουσιάζουν όταν έρχεται η ώρα της προστασίας των συντεχνιακών συμφερόντων, ακόμη και σε ζητήματα που αφορούν στην υγεία.

Δίχως αμφιβολία, η τακτική των ασφαλιστικών ταμείων, και άρα της Πολιτείας, να καθυστερούν επί μήνες την εξόφληση των φαρμακοποιών για συνταγές που έχουν ήδη εκτελέσει, είναι προφανώς αδιέξοδη και οδηγεί κατά τρόπο μαθηματικό σε λουκέτο πολλούς εξ αυτών.

Όταν, όμως, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, το θέμα των οφειλών στα φαρμακεία έχει ήδη ρυθμιστεί, αφού την περασμένη Πέμπτη πληρώθηκαν οι οφειλές του ΟΠΑΔ και του ΙΚΑ, ενώ στις 22 Ιανουαρίου θα καταβληθούν και οι οφειλές του ΟΓΑ και μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα τακτοποιηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, προς τι η επίδειξη «πυγμής», αν όχι για το λοιπό πλέγμα συμφερόντων των φαρμακοποιών που αφορά στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους;

Ένα κλειστό επάγγελμα που χαρακτηρίζεται από υψηλά περιθώρια κέρδους, από περιορισμούς στην παροχή αδειών λειτουργίας και τη γεωγραφική κατανομή και, βεβαίως, από ωράριο λειτουργίας «α λα καρτ». Ας μη μιλήσουμε δε για τις υποθέσεις αδιαφάνειας και συναλλαγής που συχνά έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την υπόθεση φάρμακο στην Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, ένα επάγγελμα το οποίο αντικατοπτρίζει γλαφυρά τα αίτια των σημερινών δεινών της χώρας.

Η «απάντηση» Λοβέρδου στις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών είναι ότι εφόσον συνεχίσουν στην οδό των κινητοποιήσεων το υπουργείο θα προχωρήσει στην κατάργηση των συμφωνιών των ασφαλιστικών ταμείων με τους φαρμακευτικούς συλλόγους και στην κατάρτιση μεμονωμένων συμβάσεων με επιμέρους φαρμακεία.

Γιατί όχι, ρωτάμε εμείς. Γιατί να μην ακολουθήσει αυτήν την οδό έτσι κι αλλιώς;

Όσο το κράτος και οι πολίτες αυτής της χώρας παραμένουν δέσμιοι των συντεχνιών, είτε στο φάρμακο, είτε στην ενέργεια, είτε σε οποιονδήποτε άλλο κλάδο, θα διαιωνίζονται τα θεμελιώδη αίτια της παρούσας κρίσης και θα δυσχεραίνεται η έξοδος από αυτήν.

Η Ελλάδα προφανώς πρέπει να αλλάξει. Αν όχι σήμερα, πότε;




*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v