Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν οι εξουσίες γίνονται μαλλιά κουβάρια

Οι βουλευτές νομοθετούν, οι δικαστές δικάζουν και η κυβέρνηση κυβερνά. Όταν, όμως, οι μεν αρχίζουν να κάνουν τη δουλειά των δε, τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν και η χώρα που τους φιλοξενεί οδηγείται στο χάος…

Όταν οι εξουσίες γίνονται μαλλιά κουβάρια
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε ποιο βάραθρο πρέπει να κατρακυλήσουν οι θεσμοί της χώρας αυτής για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι μόνον σε αυτούς μπορούμε να βρούμε στήριγμα;

Πόσο πρέπει να απαξιωθεί το κράτος δικαίου, αλλά και το κοινό αίσθημα περί αυτού, ώστε να αντιληφθούμε ότι έχουν ανοίξει διάπλατα οι πόρτες του χάους;

Όταν η εισαγγελία του Αρείου Πάγου εμφανίζεται να αντιδικεί δημοσίως, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, αν όχι και ουσίας, με τους οικονομικούς εισαγγελείς, ποιο είναι το συμπέρασμα στο οποίο καλείται να καταλήξει ο πολίτης σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης στη χώρα αυτή;

"Δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας", μας λένε τη μία ημέρα οι φίλτατοι Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, αρνούμενοι να κατονομάσουν πρόσωπα και πράγματα αναφορικά με την παραίτησή τους. "Έχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία", μας λένε την επομένη.

Στο αρχείο βάζει την υπόθεση της παραίτησής τους τη μία ημέρα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Φ. Μακρής, αποδίδοντας την πράξη τους σε παρορμητισμό και σε υπερβολική ευαισθησία. "Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά;", απαντά την ακριβώς επομένη ο κ. Μουζακίτης.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο επίσης φίλτατος κ. Πεπόνης δίνει παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την άσκηση δίωξης, και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, κατά του κ. Ι. Καπελέρη, γ.γ. Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, ο οποίος στη συνέχεια παραιτείται κατόπιν αιτήματος του προϊσταμένου του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Μια δίωξη η οποία ζητείται αναφορικά με την υπόθεση μη είσπραξης βεβαιωμένων προστίμων που αφορούσαν φερόμενο λαθρεμπόριο καυσίμων από χιλιάδες βενζινοπώλες και είχε δει το φως της δημοσιότητας με αφορμή και πάλι μία παραίτηση, εκείνην του Διομήδη Σπινέλλη, από τη θέση του γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, επίσης στο υπουργείο Οικονομικών.

Ας μην ξετυλίξουμε, όμως, περισσότερο αυτόν τον μίτο, ο οποίος περιλαμβάνει και αντιδικίες υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου, όπως αυτήν μεταξύ του ΣΔΟΕ, στο οποίο ως γνωστόν έχει θητεύσει ο φίλτατος κ. Καπελέρης, με τον ίδιο, όταν κατείχε τη θέση του γ.γ. Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων, καθώς και ακόμη μία, μεταξύ των δύο παραιτηθέντων πλέον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, των κ. Καπελέρη και Σπινέλλη.

Η υπόθεση είναι περίπλοκη και στη διαδρομή της μπορεί να βρει κανείς, σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια, τα δεινά που κατατρώγουν σήμερα τα σωθικά του ελληνικού κράτους.

Αναποτελεσματικότητα, γραφειοκρατία, έριδες και πλούσιο παρασκήνιο μεταξύ ανθρώπων που κρατούν θέσεις-κλειδιά στην εκτελεστική εξουσία και από τους οποίους κάποτε περιμέναμε επιτυχίες στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ήτοι της κυριότερης πηγής κοινωνικής αδικίας στην πατρίδα μας.

Το πληροφοριακό σύστημα «Ήφαιστος» είχε προβλήματα, υποστηρίζει η μία πλευρά, εντοπίσαμε παραβάτες και δεν εισπράξατε τα πρόστιμα που είχαν νομίμως καταλογιστεί, υποστηρίζει η άλλη.

Το θέμα έπρεπε να λυθεί με νομοθετική πρωτοβουλία λέει η μία πλευρά, αδιαφάνεια καταγγέλλει η άλλη.

Όπως και να έχει αυτή η υπόθεση, πλέον τραβά τον δρόμο της Δικαιοσύνης και ίσως, στο τέλος της διαδρομής της, καταστεί διαυγέστερη.

Σε μια αστική Δημοκρατία, όμως, η οποία σέβεται τον εαυτό της, ο διαχωρισμός των εξουσιών είναι σαφής και δεν μπλέκει η μία στα πόδια της άλλης.

Όταν ο κανόνας αυτός δεν τηρείται, γιατί θα έπρεπε να πιστεύουμε ότι τηρούνται όλοι οι υπόλοιποι;



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v