Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απλά μαθήματα φοροδιαφυγής

«Τόσα μου λείπουν και τόσα θα πάρω», ας έλεγε το κράτος, ώστε να τελειώνουμε. Αντ’ αυτού επέλεξε να αυξήσει τα τεκμήρια διαβίωσης σε καιρό ύφεσης και αποδεδειγμένης μείωσης εισοδήματος για εκατομμύρια Έλληνες…

Απλά μαθήματα φοροδιαφυγής
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά!

Την ίδια ώρα που η ελληνική Πολιτεία αυξάνει, δραματικά, το ύψος των λεγομένων κριτηρίων διαβίωσης, έως και 30% στις περιπτώσεις ακινήτων, έως 70% για αυτοκίνητα και έως 200% για πισίνες, με υποτιθέμενο στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, προτρέπει ενεργά τους πολίτες αυτής της χώρας να φοροδιαφεύγουν, διατηρώντας την απαλλαγή από το πόθεν έσχες, έως το τέλος του 2013 για ακίνητα και πισίνες.

Με άλλα λόγια, εξαιρεί το σύνολο των δαπανών αγοράς, χρονομεριστικής μίσθωσης ακινήτων (leasing), ανέγερσης οικοδομών ή κατασκευής πισινών που έγιναν ή θα γίνουν κατά το διάστημα από 17-12- 2010 και έως 31-12-2013, από τις διατάξεις του πόθεν έσχες, ανεξάρτητα αν τα χρήματα που καταβλήθηκαν προήλθαν από μαύρες σακούλες, πάμπερς, ή από όπου αλλού και αν τα βρήκαν όσοι τα έδωσαν.

Και όλα αυτά, ενώ σε ό,τι αφορά στα κριτήρια διαβίωσης ακολουθεί μια ισοπεδωτική λογική, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της τις λεγόμενες «αντικειμενικές τιμές» ακινήτων αλλά υιοθετεί τρεις «ζώνες» τιμών, που ασφαλώς δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές των ακινήτων, εμπορικές ή άλλες.

Δεν φτάνει, δηλαδή, που οι πολίτες αυτής της χώρας είναι αντιμέτωποι με τη χειρότερη οικονομική ύφεση της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας και τη μείωση εισοδημάτων που αυτή συνεπάγεται, καθώς και με την πλέον λυσσαλέα υπερφορολόγηση μέσω του μπαράζ «έκτακτων» εισφορών αλληλεγγύης, τελών επιτηδεύματος, έκτακτου τέλους ακινήτων και κάθε λογής άλλων φόρων που το κράτος σκαρφίστηκε για να μαζέψει όσα του έλειπαν, αλλά πλέον θεωρούνται, κατά τεκμήριο, ως φοροφυγάδες και καλούνται να πληρώσουν για κάθε τετραγωνικό ιδιοκτησίας τους, ξανά και ξανά.

Αυτό δεν λέγεται όμως φορολογία εισοδήματος, αλλά κατοχής περιουσίας, η οποία μπορεί να αποκτήθηκε μέσω κληρονομιάς ή με τους κόπους και την εργασία μιας ζωής και που πλέον δεν μπορεί καν να πουληθεί αφού ουδείς πια αγοράζει σπίτια ή αυτοκίνητα σε αυτήν τη χώρα…

Μπορεί το μέτρο των τεκμηρίων διαβίωσης να έχει αποδώσει κατά το παρελθόν, βοηθώντας στον εντοπισμό κραυγαλέων περιπτώσεων φοροδιαφυγής, όμως υπό το παρόν καθεστώς ύφεσης στην οικονομία, η εφαρμογή του, και μάλιστα στα νέα αυξημένα επίπεδα τιμών, είναι κατάφορα άδικη για χιλιάδες φορολογούμενους.

Σε ότι αφορά δε σε όσους δεν υποβάλουν καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ας μην μιλήσουμε. Αυτοί γελούν ακόμη…

Το σύστημα των κριτηρίων διαβίωσης είναι καθαρά και ξάστερα, άδικο και κοινωνικά ανάλγητο. Εφαρμόζεται δε αποκλειστικά και μόνον, εξαιτίας της ανικανότητας του ελληνικού κράτους να πατάξει την φοροδιαφυγή, αλλά και υπό το φως των αβυσσαλέων χρηματοδοτικών αναγκών του.

«Τόσα μου λείπουν και τόσα θα πάρω», ας έλεγαν βρε αδερφέ αυτοί οι άνθρωποι, για να πέσουν και τα τελευταία προσχήματα…

Πώς είπε, μόλις χθες, ο φίλτατος Ρέππας προς την τρόικα, κοιτάξτε εμείς δεν είμαστε σε θέση να αναμορφώσουμε την ελληνική δημόσια διοίκηση –δεν μπορούσαμε και εντέλει δεν θέλαμε- και για το λόγο αυτό αναθέσαμε τη δουλειά στη Γαλλία; (Βρήκαν και αυτοί την πλέον γραφειοκρατική χώρα…).

Γιατί δεν βγαίνει και ο φίλτατος Βενιζέλος να πει: κοιτάξτε, και με τη φορολογία δεν τα πάμε πολύ καλά και για το λόγο αυτό θα την δώσουμε τη δουλειά σε κάποιους που αποδεδειγμένα ξέρουν να εισπράττουν φόρους, όπως για παράδειγμα τους Αμερικανούς;

Γνωρίζουν όσοι κρατούν τα ηνία αυτής της χώρας τι σημαίνει IRS;

Έχουν υπόψη τους τι παθαίνουν οι φοροφυγάδες ή οι μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου στην Αμερική, όταν τους «τσιμπήσουν»;

Σίγουρα δεν τους αφήνουν ελεύθερους μέσα σε λίγες ώρες…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v