Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απεργία της ύστατης ώρας…

Όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, τα προβλήματα συνήθως αντιμετωπίζονται. Ίσως, λοιπόν, σήμερα να έχει φθάσει και η ώρα για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης αιτίας κοινωνικής αδικίας στη χώρα. Της φοροδιαφυγής.

Η απεργία της ύστατης ώρας…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά.

Τις δύο τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους, δηλαδή, μεθαύριο Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα θα είναι κλειστές, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει οι εφοριακοί.

Εάν είναι το ελληνικό κράτος να καταρρεύσει, αυτό προφανώς δεν θα γίνει εξαιτίας μόνον μιας 48ωρης απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων, ή οποιουδήποτε άλλου κλάδου εργαζομένων.

Αυτή η απεργιακή κινητοποίηση, ωστόσο, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ του κράτους και των υπαλλήλων του και μάλιστα με ειδικές κατηγορίες αυτών, όπως οι εφοριακοί.

Την ύστατη ώρα, κυριολεκτικά στο «νήμα», και ενώ εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας πασχίζουν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας ή να καλύψουν το «λογαριασμό» της τελευταίας φοροεπιδρομής, η οποία επιβλήθηκε ακριβώς επειδή το κράτος στάθηκε ανίκανο να συλλέξει είτε βεβαιωμένους φόρους, είτε το ΦΠΑ, είτε να πατάξει έστω και ένα μέρος της φοροδιαφυγής, οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή αυτών των φόρων απεργούν, διαμαρτυρόμενοι για την «επίθεση» που δέχεται ο κλάδος τους.

Σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΔΟΥ, οι κινητοποιήσεις γίνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν τον εφοριακό κλάδο, τα οποία, όπως καταγγέλλει, έχουν επιδεινωθεί μετά τις επιθέσεις, τη συκοφάντηση και τη στοχοποίηση που ο κλάδος τους δέχεται, καθώς και τις πολιτικές αποφάσεις που συμβάλλουν στην αυξανόμενη εξαθλίωσή του.

Τον καινούργιο λογαριασμό, όμως, που θα προκύψει εξαιτίας της νέας απόκλισης ύψους τουλάχιστον τριών δισ. ευρώ την οποία αναμένεται να εμφανίσει ο προϋπολογισμός, εξαιτίας της ανικανότητας του κράτους να συλλέξει τα έσοδά του ή να περιορίσει τις δαπάνες του, ποιος θα κληθεί να την καλύψει;

Την ίδια ώρα που η ελληνική κρατική μηχανή έχει αναστείλει κάθε είδους πληρωμές προς προμηθευτές του δημοσίου, δεν κάνει ακόμη συμψηφισμούς ΦΠΑ ή άλλων φόρων, δεν καταβάλει επιστροφές φόρων και εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει ακόμη και σε νέες οριζόντιες περικοπές –αρχικά επικουρικών- και στη συνέχεια κυρίων συντάξεων αλλά και μισθών, οι μόνοι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να εισπράξουν για λογαριασμό της, απεργούν.

Απεργούν δε διαμαρτυρόμενοι για την συκοφάντησή τους και τις επιθέσεις που, όπως λένε, δέχεται ο κλάδος τους, την ίδια στιγμή που η αναποτελεσματικότητα και η αδιαφάνεια του μηχανισμού στον οποίο εργάζονται, βρίσκεται στο επίκεντρο των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν τα ελληνικά δημόσια οικονομικά.

Οι καταγγελίες του τέως γενικού γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη, για το διαβόητο «4-4-2» δεν ηχούν ακόμη εκκωφαντικές στα αυτιά τους;

Η αδυναμία τους να κάνουν επαρκείς διασταυρώσεις στοιχείων ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, δεν τους προβληματίζει;

Προφανώς η ευθύνη δεν πέφτει στους ώμους μόνον των εφοριακών υπαλλήλων.

Όμως, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, ακόμη και στον πλέον άρτια δομημένο μηχανισμό, που καταφανώς ο ελληνικός φοροεισπρακτικός δεν είναι, εάν δεν υπάρξει προθυμία εκ μέρους των εργαζομένων, ως σύνολο, αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Πρόσφατα, είδαμε ότι το κράτος επιχειρεί να καλύψει το έλλειμμα που εντοπίζεται στη διαδικασία συλλογής των φόρων, μέσω του ιδιωτικού τομέα, επιστρατεύοντας εισπρακτικές εταιρίες.

Σύντομα, το ίδιο κράτος θα αποφανθεί και σχετικά με την ανάγκη επιστράτευσης ελεγκτικών εταιριών αλλά και νομικών γραφείων για το έργο της βεβαίωσης των φόρων, την οποία ήδη εξετάζει.

Ο ιδιωτικός τομέας, ίσως, φανεί αποτελεσματικότερος υπό το φως του σχετικού κινήτρου που θα υπάρξει, εκεί που ο δημόσιος απέτυχε.

Εν πάσει περιπτώσει, κάποιος θα ασχοληθεί με το πρόβλημα, όταν σήμερα οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπισή του, απλά απεργούν, ξορκίζοντάς το…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v