Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαδίζοντας προς ένα πιστωτικό γεγονός

Με βήμα ταχύ προς πιστωτικό γεγονός, πριν από τα μέσα Μαρτίου, οδεύει η χώρα, εκτιμά ο Antonio Pascual της Barclays Capital Research, διαβάζοντας ανάμεσα από τις γραμμές της έκθεσης του ΔΝΤ. Κάτι θα ξέρει…

Βαδίζοντας προς ένα πιστωτικό γεγονός
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μια δεύτερη ανάγνωση, με τη ματιά του ανθρώπου που έχει γνώση των αγορών και μπορεί να διαβάσει ανάμεσα από τις γραμμές των τεχνοκρατών, προσφέρει ο Antonio Garcia Pascual, της Barclays Capital Research, σχετικά με την έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία εφαρμογής του προγράμματός του στην Ελλάδα.

Με σημείωμα που δημοσιοποίησε χθες υπό τον τίτλο «Ελλάδα: Η 5η αναθεώρηση του προγράμματος του ΔΝΤ υποδεικνύει ξεκάθαρα την ανάγκη υψηλής συμμετοχής στο PSI», ο φίλτατος Αντόνιο μας λέει, πολύ απλά, ότι οδεύουμε προς ένα πιστωτικό γεγονός.

Για την ακρίβεια, μας λέει ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι οδεύουμε προς ένα πιστωτικό γεγονός, το οποίο μάλιστα ο Αντόνιο τοποθετεί χρονικά πριν από τα μέσα Μαρτίου του 2012.

Το πώς και το γιατί μας τα περιγράφει ξεκάθαρα:

Όπως επισημαίνει στο σημείωμά του, η 5η αναθεώρηση του προγράμματος του ΔΝΤ συμπεριλαμβάνει δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία τόσο του ΑΕΠ όσο και του χρέους.

Οι προβλέψεις για την ύφεση αναθεωρήθηκαν από -5,5% σε -6% του ΑΕΠ για το 2011 και από -2,7% σε -3% του ΑΕΠ για το 2012.

Παράλληλα, το Ταμείο εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε επίπεδα χαμηλότερα του αντίστοιχου μέσου όρου πριν από την εκδήλωση της κρίσης, «βάσει της εμπειρίας χωρών που βίωσαν εσωτερικές υποτιμήσεις»…

Επιπρόσθετα, όπως μας λέει, η έκθεση του Ταμείου επισημαίνει τον αυξανόμενο κίνδυνο ότι η οικονομία «κινείται προς μια ακόμη περισσότερο επιταχυνόμενη μακροοικονομική προσαρμογή», ήτοι ότι βαδίζει προς πολύ χειρότερα…

Υπό το φως αυτής της αρνητικής αναπτυξιακής προοπτικής αλλά και των συνεχιζόμενων αποκλίσεων από τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής, η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) έχει επανασταθμιστεί.

Χωρίς το PSI, που αποφασίστηκε τον Οκτώβριο, το δημόσιο χρέος θα κορυφωνόταν ως ποσοστό του ΑΕΠ στο επίπεδο του 187% το 2013 και θα υποχωρούσε μόνο στο επίπεδο του 152% το 2020.

Αντίθετα, με σχεδόν καθολική συμμετοχή στο PSI και στόχο ένα ονομαστικό κούρεμα 50% αλλά και ένα χαμηλό κουπόνι (δηλαδή, με σημαντικά μεγαλύτερη μείωση του 50% από πλευράς καθαρής παρούσας αξίας), καθώς και με ευρωπαϊκή χρηματοδοτική στήριξη με επιτόκιο 4%, το χρέος θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ στο επίπεδο του 120% έως το 2020.

Έως εδώ ο φίλτατος Αντόνιο δεν μας λέει κάτι καινούργιο…

Όπως σημειώνει όμως, στη συνέχεια, επικαλούμενος την έκθεση του ΔΝΤ, τυχόν χαμηλή συμμετοχή στην ανταλλαγή του χρέους θέτει «τον πραγματικό κίνδυνο, υπό μια αμιγώς εθελοντική προσέγγιση (ήτοι, μια προσέγγιση που δεν θα περιλαμβάνει μέτρα που θα συνεπάγονται υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής), της διατήρησης του χρέους σε επίπεδα άνω του 145% το 2020».

Συμπερασματικά, σύμφωνα με το ΔΝΤ, όπως μας λέει ο φίλτατος Αντόνιο, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους θα εξαρτηθεί από τη σχεδόν καθολική συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων, με στόχο τη μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.

Κατά την εκτίμησή του, η παρούσα ανάλυση του ΔΝΤ σημαίνει ότι η πιθανότητα ενός πιστωτικού γεγονότος έχει αυξηθεί σημαντικά, ενδεχομένως πριν από τα μέσα Μαρτίου του 2012, όπως σημειώνει, καθώς μια αμιγώς εθελοντική προσέγγιση μπορεί να μην οδηγήσει σε επαρκή συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων και στη μείωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο…

Κάτι που όπως επισημαίνει και ο ίδιος αποτελεί ρητή προϋπόθεση (sine qua non) για το δεύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Με άλλα λόγια, αν δεν «συμμετάσχουν» εθελοντικά οι ιδιώτες επενδυτές (διάβαζε, τράπεζες) στο PSI, «θα τους συμμετάσχουμε» (που λέει και η Άντζελα) εμείς αναγκαστικά…

Αλλά βέβαια, τότε, η όλη υπόθεση δεν θα λέγεται «εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών», αλλά πιστωτικό γεγονός και χρεοκοπία

Και όλα αυτά ενώ ο αρμόδιος υπουργός για το ζήτημα δηλώνει «κουρασμένος», η Ν.Δ. και ο από εκεί Αντωνάκης ζητούν εκλογές τον Φλεβάρη, το ΠΑΣΟΚ ψάχνεται με την αρχηγία του, ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται και η χώρα βυθίζεται στην ύφεση…

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v