Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκοτώστε το τέρας της φοροδιαφυγής…

Η εικόνα που ζωγραφίζει το ΔΝΤ, στην πέμπτη έκθεσή του για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και εκείνην της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι όμορφη. Είναι όμως πραγματική.

Σκοτώστε το τέρας της φοροδιαφυγής…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

«Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να προωθήσει -κατά έναν κοινωνικά αποδεκτό τρόπο- τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, που βρίσκεται ακόμη μπροστά της, δίχως την επίδειξη πολύ ισχυρότερης αποφασιστικότητας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής».

Πόσο πιο ξεκάθαρα να μας το πουν, άραγε, οι κύριοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που συμπεριέλαβαν την παραπάνω επισήμανση στην τελευταία έκθεσή τους για την ελληνική οικονομία;

Αν θέλετε να δείτε άσπρη ημέρα στην Ελλάδα και στην οικονομία της, πρέπει να είστε αποφασισμένοι να πιάσετε τους μπαταχτσήδες, τους φοροφυγάδες και όλους αυτούς που γελούν, ενώ μισθωτοί, συνταξιούχοι και λοιποί συνεπείς φορολογούμενοι κουβαλούν το φορτίο της χώρας, μας λένε επί της ουσίας, οι άνθρωποι. Και πόσο δίκιο έχουν…

Αν δεν το πράξετε, ούτε δημοσιονομική προσαρμογή θα δείτε, αλλά ούτε και ανάκαμψη της οικονομίας, με αποτέλεσμα την κοινωνική αναταραχή και όλα όσα τη συνοδεύουν, μας λένε στη γνωστή διπλωματική τους γλώσσα τα στελέχη του ΔΝΤ.

Η εικόνα που ζωγραφίζει το ΔΝΤ, στην πέμπτη έκθεσή του για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και εκείνην της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι όμορφη.

Είναι μια άσχημη και ζοφερή εικόνα, που μιλά για βαθύτερη ύφεση, για περαιτέρω απώλειες εισοδημάτων, απολύσεις και ενδεχόμενα για περαιτέρω προβλήματα στην ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεών της από τον τραπεζικό τομέα και τις αγορές.

Όλα αυτά όμως δεν ήρθαν μόνα τους.

Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, στις αποκρατικοποιήσεις, στο άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, αλλά και ένας υπερβολικά μεγάλος δημόσιος τομέας, που εξακολουθεί να βαραίνει τη χώρα και να την οδηγεί ακόμη χαμηλότερα.

Τα μέτρα αργήσατε να τα πάρετε (το καλοκαίρι πέρασε άπραγο, σημειώνουν χαρακτηριστικά), ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις που ελήφθησαν μέτρα, αυτά δεν εφαρμόζονται ικανοποιητικά και πλέον η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά και θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, πριν αρχίσει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Στις 161 σελίδες της έκθεσής τους, οι κύριοι του ΔΝΤ μας λένε πολλά. (Ολόκληρη η έκθεση δημοσιεύεται στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr).

Το κυριότερο όμως που μας λένε είναι ότι για να δούμε αυτήν την άσπρη ημέρα και να ξεφύγουμε από την καταχνιά της ύφεσης πρέπει να το θέλουμε κιόλας.

Πρέπει να έχουμε την αποφασιστικότητα να πατάξουμε την υπ’ αριθμόν ένα πηγή κοινωνικής αδικίας σε αυτήν τη χώρα, τη φοροδιαφυγή, και κατά συνέπεια να μοιράσουμε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρέπει να ανοίξουμε τις αγορές και την πρόσβαση στα επαγγέλματα, ώστε αφενός όποιος επιθυμεί να μπορεί να εισέλθει σε αυτά και αφετέρου να πέσουν οι τιμές για όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Πρέπει να καταστήσουμε τη χώρα μας φιλική στην επιχειρηματικότητα και να πάψουμε να ορθώνουμε τα τερατώδη τείχη της γραφειοκρατίας, που εμποδίζουν σήμερα την ανάπτυξη της χώρας μας.

Ακόμη, πρέπει επιτέλους να δούμε την κατάσταση όπως πραγματικά έχει και να μειώσουμε το εύρος και την έκταση που καταλαμβάνει ο δημόσιος τομέας σήμερα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης αυτής του ΔΝΤ, τέλος, η εξασφάλιση μιας κυβέρνησης ευρείας στήριξης από τη χώρα μας είναι θετικό γεγονός, που θα βοηθήσει στην επικράτηση σταθερότητας και στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Πού να ήξεραν, οι άνθρωποι…

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v