Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωνές λογικής και ευθύνης

Τα δύο κόμματα «εξουσίας» που εναλλάσσονται στα ηνία της χώρας και φέρουν ακέραια την ευθύνη για το κατάντημα έχουν σπάνια ευκαιρία να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη και του έργου αποκατάστασής της. Ας το πράξουν.

Φωνές λογικής και ευθύνης
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι παρεμβάσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, με στόχο την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, απηχούν τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς μεγάλης μερίδας Ελλήνων.

Αντικατοπτρίζουν την αγωνία όλων εκείνων οι οποίοι βλέπουν ότι, αν και το μέλλον της χώρας, και φυσικά των ιδίων και των οικογενειών τους, απειλείται, υπάρχουν δυνάμεις σε αμφότερα τα κόμματα «εξουσίας» οι οποίες εμφανίζονται προσκολλημένες στο κυνήγι αυτής της εξουσίας, το οποίο προτάσσουν έναντι της σωτηρίας του τόπου.

Ο τόπος μας σήμερα χρειάζεται, περισσότερο παρά ποτέ, φωνές νηφαλιότητας, λογικής και ευθύνης.

Χρειάζεται συστράτευση και συντονισμένο έργο των υγιών δυνάμεών του, ώστε να εξέλθει της κρίσης έχοντας διατηρήσει αλώβητο τον κοινωνικό ιστό του, ο οποίος σήμερα διακυβεύεται από το κύμα ύφεσης, ανέχειας και ανεργίας.

Σήμερα, τα δύο κόμματα «εξουσίας», που εναλλάσσονται στα ηνία της χώρας τα τελευταία 35 χρόνια και φέρουν ακέραια την ευθύνη για το σημερινό κατάντημά της, έχουν μια σπάνια, ίσως μοναδική, ευκαιρία να αναλάβουν από κοινού την ευθύνη του έργου αποκατάστασής της.

Οι περιστάσεις είναι εξαιρετικές και όσοι επικαλούνται έλλειψη Δημοκρατίας, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο παράτασης του βίου της παρούσας κυβέρνησης, επιλέγουν ηθελημένα να τις αγνοούν, όπως και το γεγονός ότι η παρούσα Βουλή είναι νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένη.

Με ακριβώς τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμφώνησαν να στηρίξουν μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», της οποίας ηγείται σήμερα ο Λουκάς Παπαδήμος, μπορούν να ανανεώσουν αυτήν τους την εντολή, προσφέροντας έτσι στη χώρα μια πολύτιμη ανάσα σταθερής διακυβέρνησης, με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειονότητας του κοινοβουλευτικού σώματος.

Η παρούσα κυβέρνηση ούτε στηρίζεται σε μια προεκλογική προγραμματική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που την απαρτίζουν, ούτε έχει στη θέση του επικεφαλής της έναν εκλεγμένο πολιτικό ηγέτη.

Καλείται, ωστόσο, να θέσει τις βάσεις για το μέλλον αυτής της χρεοκοπημένης χώρας.

Από την ημέρα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1974, έως σήμερα, καμία άλλη κυβέρνηση δεν ήταν αντιμέτωπη με έργο αντίστοιχης εμβέλειας.

Κατά την εκδήλωση της τρέχουσας κρίσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κ. Καραμανλή, προτίμησε να παραδώσει την εξουσία, παρά να αναλάβει τις ευθύνες της.

Την τελευταία διετία, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, εκλεγμένη με φαύλες υποσχέσεις του τύπου «λεφτά υπάρχουν», επίσης απέτυχε να ανταποκριθεί στο ζητούμενο, ενώ διέσυρε το όνομα της χώρας διεθνώς.

Σήμερα, αμφότερα τα κόμματα αυτά, όσο και αν το αρνείται ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, συγκυβερνούν, υπό διορία που τα ίδια έχουν θέσει.

Οι δικές τους επιλογές μας έφεραν έως εδώ.

Ας είναι οι δικές τους, ελλείψει καλυτέρων, που θα μας πάνε και παραπέρα.

Όσο και αν λείπουν τα λεφτά, καιρός για εκλογές πάντα υπάρχει…



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v