Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεμίζοντας τη χώρα ανέργους…

Όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, εάν σε μια κρατικοδίαιτη οικονομία το κράτος σταματήσει να πληρώνει, υποφέρουν όλοι. Τόσο οι επιχειρήσεις και οι πολίτες όσο και το ίδιο το κράτος.

Γεμίζοντας τη χώρα ανέργους…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η ολισθηρή οδός της υπερφορολόγησης των πολιτών, που επέλεξε η προηγούμενη κυβέρνηση για την αντιστάθμιση της δικής της ελλειμματικής πολιτικής, και συνεχίζει η παρούσα, όχι μόνο δεν επιτυγχάνει τον σκοπό της, αλλά βυθίζει ολοένα και βαθύτερα τη χώρα και τους κατοίκους της στην ανέχεια και στην ανεργία.

Η πολιτική αυτή μεγεθύνει την επίδραση της υπ’ αριθμόν ένα πηγής κοινωνικής αδικίας στη χώρα μας, της φοροδιαφυγής, καθώς οι φορολογικά συνεπείς καλούνται να ανταγωνιστούν τους φοροδιαφεύγοντες, σε μια άνιση μάχη, με προφανή κατάληξη.

Πρόκειται για μια πολιτική η οποία στερεί χρήματα από την κατανάλωση και άρα εξ ορισμού εντείνει την ύφεση και τον φαύλο κύκλο αρνητικής επίδρασης που αυτή έχει στα δημόσια οικονομικά, μειώνοντας αντί να αυξάνει, αναλογικά, τα φορολογικά έσοδα.

Μέσω της πολιτικής αυτής και της δραματικής επίδρασής της στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, το μόνο που κατορθώνει η κυβέρνηση είναι η εκτόξευση του αριθμού των «λουκέτων» στην αγορά, όπως κατέστησε πρόσφατα σαφές η ΕΣΕΕ, η κατακόρυφη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στεγαστικών και μη, και άρα η περαιτέρω δημιουργία προβλημάτων στον ρόλο του τραπεζικού συστήματος ως χρηματοδότη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και η απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων τόσο των πολιτών όσο και της ίδιας της Πολιτείας.

Αδιάψευστος μάρτυρας γι' αυτό στέκουν τόσο η συνεχιζόμενη απόκλιση από τους στόχους μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, που πλέον θα διαμορφωθεί υψηλότερα του 9% έναντι του ΑΕΠ, όσο και η βάθυνση της ύφεσης, που κυμαίνεται πλέον άνω του 5%, αλλά και η εκτόξευση της ανεργίας, η οποία, αν και επισήμως διαμορφώθηκε στο 17,5% τον μήνα Σεπτέμβριο, στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερη.

Την εφιαλτική αυτή εικόνα συμπληρώνει η απώλεια της δυνατότητας εκποίησης ή εν τέλει αξιοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων έναντι ευλόγου τιμήματος, καθώς η ύφεση αφενός αποθαρρύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων και αφετέρου οδηγεί στην καταβαράθρωση του επιπέδου τιμών κάθε είδους στοιχείων ενεργητικού.

Ακόμη και εάν η κυβέρνηση είχε την πρόθεση να τιμήσει την υπογραφή της και να προωθήσει ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ή αξιοποίησης της όποιας ακίνητης κρατικής περιουσίας, η βαθιά οικονομική ύφεση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα της στερεί ή εν τέλει της μειώνει σημαντικά αυτήν τη δυνατότητα.

Η πολιτική της υπερφορολόγησης, στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση ως απότοκο της αδράνειάς της κατά τη διάρκεια του προηγούμενου καλοκαιριού και των χειρισμών της έναντι της τρόικας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν μια λύση πανικού.

Μια λύση που δεν απαντά στο μεγάλο δημοσιονομικό ζητούμενο, που είναι η μείωση των δαπανών, για την οποία ελάχιστα έπραξε η κυβέρνηση Παπανδρέου, πέραν της επιβολής των γνωστών «οριζόντιων μαχαιριών» σε μισθούς και συντάξεις και της κήρυξης μιας άτυπης εγχώριας στάσης πληρωμών.

Όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, όμως, εάν σε μια κρατικοδίαιτη οικονομία το κράτος σταματήσει να πληρώνει, υποφέρουν όλοι. Τόσο οι επιχειρήσεις και οι πολίτες όσο και το ίδιο το κράτος.

Δημοσιονομική προσαρμογή μέσω της δραματικής περικοπής του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και της στάσης πληρωμών προς προμηθευτές και δικαιούχους επιστροφών ΦΠΑ δεν νοείται.

Όπως δεν νοείται και μέσω του φιάσκου της εφεδρείας, που αναμφίβολα θα οδηγήσει την τρόικα σε απαιτήσεις για ευθείες απολύσεις στον δημόσιο τομέα σε σημαντικά υψηλότερους αριθμούς πλέον.

Η χώρα μας δεν έχει πια πολλές ευκαιρίες.

Όσο νωρίτερα καταστεί το γεγονός αυτό σαφές και αντιστραφεί η έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική, με τη ριζική μείωση του σκέλους των δαπανών αλλά και την εντατικοποίηση της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής, τόσο ταχύτερα θα μπορούμε να ελπίζουμε σε δημοσιονομική εξομάλυνση.

Τώρα, για έξοδο από την ύφεση, καλό θα ήταν να πάψουν τα λόγια για το ΕΣΠΑ και να αρχίσουν τα έργα…



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v