Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόφτε την πλάκα, έχουμε δουλειά…

«Η 6η δόση ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω και τουλάχιστον εγώ προτίθεμαι να προχωρήσω μπροστά», φέρεται προετοιμασμένος να πει ο πρωθυπουργός προς όσους έχουν διάθεση να ακούσουν.

Κόφτε την πλάκα, έχουμε δουλειά…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλό μήνα!

Όσα έχει να τους πει σήμερα θα τους τα πει με το συνήθη ήπιο τρόπο του. Το μήνυμά του, όμως, θα είναι κάτι παραπάνω από σαφές: «Κόφτε την πλάκα, έχουμε δουλειά…».

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής μπορεί να φιγουράρει ως κεντρικό θέμα το πολυνομοσχέδιο του Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο στο επίκεντρό της θα βρεθούν οι επισημάνσεις του Λουκά Παπαδήμου προς τους παριστάμενους υπουργούς.

«Αψιμαχίες τέλος. Η έκτη δόση ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω και τουλάχιστον εγώ προτίθεμαι να προχωρήσω μπροστά», φέρεται προετοιμασμένος να πει σήμερα ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα αυτό προφανώς δεν θα αφορά μόνο στα μέλη της κυβέρνησης.

Θα διατυπωθεί στο πλαίσιο μιας σαφούς προσπάθειας «αυτονόμησης» από τα δύο κόμματα εξουσίας που στηρίζουν αυτήν την κυβέρνηση, τα οποία όμως εμφανίζονται να επιστρέφουν σταδιακά στη γνωστή στείρα αντιπαράθεσή τους.

Μια αντιπαράθεση η οποία αποτυπώθηκε γλαφυρά στις επιθέσεις του Αντ. Σαμαρά προς το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, αν και προωθείται από την κυβέρνηση που ο ίδιος στηρίζει, αλλά και στην εμμονή της Ν.Δ. για τη διενέργεια εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου, μολονότι ακόμη δεν έχει εκπληρωθεί ούτε ένα μικρό ποσοστό της «ατζέντας», βάσει της οποίας συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ταυτόχρονα, τα φαινόμενα αντάρτικου και υπουργικών συγκρούσεων στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, με σημείο αναφοράς την κούρσα διαδοχής, εμφανίζονται να κρατούν καλά, καθιστώντας σαφείς τις πολιτικές προτεραιότητες των «πρωτοκλασάτων» στελεχών του Κινήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο που εμφανίζεται να προώθησε ο Χρ. Παπουτσής αναφορικά με την παρουσία ενόπλων σε ελληνόκτητα ποντοπόρα πλοία, κατά τα φαινόμενα, εν αγνοία τόσο του Μ. Χρυσοχοΐδη όσο βεβαίως και του Αδ. Γεωργιάδη

Και όλα αυτά ενώ, αν υπάρχει ένα συμπέρασμα από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, στη Βουλή, αυτό αφορά στην υπερπροσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από την κυβέρνηση για την ταχύτερη επιστροφή στην ανάκαμψη και τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων νωρίτερα του προβλεπομένου.

Την ίδια ώρα όπου ο προϋπολογισμός δεν έχει καν ψηφιστεί από τη Βουλή, οι προβλέψεις του για ύφεση 5,5% φέτος έχουν ήδη καταρριφθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, που κάνει λόγο για ποσοστό άνω του 5,8%, τον ΟΟΣΑ, που μιλά για 6,1%, αλλά και από τη Citigroup, η οποία, αν και προβλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,6% φέτος, μιλά για ύφεση 4,9% το 2012 και 3,1% το 2013, τη χρονιά δηλαδή όπου βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Εάν, όμως, η κυριότερη πρόβλεψη που διατυπώνει ο προϋπολογισμός, αυτή του ρυθμού ανάπτυξης, θεωρείται ήδη εσφαλμένη και εάν το έργο της κυβέρνησης είναι ναρκοθετημένο, τόσο από τις εσωτερικές της διενέξεις όσο και από το βραχύβιο της θητείας της, το οποίο βεβαίως λόγω προεκλογικής περιόδου θα είναι ακόμη συντομότερο, τότε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα;

Αυτό ακριβώς θα επιχειρήσει σήμερα ο φίλτατος κ. Παπαδήμος να διαμηνύσει τόσο προς τους υπουργούς της κυβέρνησής του όσο και στα κόμματα που τη στηρίζουν.

Οι πιθανότητες πάντως είναι ότι θα μιλά σε ώτα μη ακουόντων… 

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v