Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομμένη η «πλάκα», Αντώνη…

Σήμερα, ο Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται στις Βρυξέλλες με στόχο να πείσει τους ανθρώπους που χρηματοδοτούν την Ελλάδα να συνεχίσουν να το πράττουν. Λίγη βοήθεια από τον φίλτατο Αντώνη δεν θα του έπεφτε άσχημα…

Κομμένη η «πλάκα», Αντώνη…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μετά από δύο χρόνια οικτρής αναποτελεσματικότητας, αναξιοπιστίας και συστηματικού εμπαιγμού των Ευρωπαίων εταίρων μας, εκ μέρους της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, η πεισματική άρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά να βάλει την υπογραφή του σε ένα κείμενο με το οποίο θα δεσμεύεται στην υλοποίηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου επιβεβαιώνει όσους θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει να θέσει την Ελλάδα στο περιθώριο.

Είναι αδιανόητο η επιβίωση και το μέλλον της χώρας να αποτελούν το αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών χαμηλού βεληνεκούς, με μόνο στόχο το κομματικό όφελος, κατά την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η Νέα Δημοκρατία, ο ιδρυτής της οποίας άνοιξε διάπλατες τις πόρτες της ευρωπαϊκής οικογένειας στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας την ένταξή της στην ΕΟΚ, παρά τους δισταγμούς ορισμένων κρατών-μελών και τις κραυγές διαμαρτυρίας που ύψωνε τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ της εποχής, κινδυνεύει σήμερα να καταστεί το κόμμα που θα δώσει την αφορμή εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πιθανώς και από την Ε.Ε.

Η στάση που έχει έως τώρα τηρήσει ο κ. Αντ. Σαμαράς επιλέγοντας, πρώτον, την αμφιλεγόμενη οδό «της στήριξης, αλλά όχι της συγκυβέρνησης», δεύτερον, την εμμονή στον μεταβατικό χαρακτήρα και στον «ειδικό σκοπό» της κυβέρνησης Παπαδήμου και, τρίτον, την πεισματική άρνηση να συναινέσει εγγράφως έναντι των εταίρων μας στην Ε.Ε. ότι συμφωνεί στις προϋποθέσεις που αυτοί θέτουν, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας μας, καταδεικνύει ότι δεν έχει συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων.

Εάν είχε, πρώτιστο μέλημά του θα ήταν η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της πληγείσας αξιοπιστίας της μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων της.

Εάν ο κ. Σαμαράς είχε όντως συναίσθηση της κρισιμότητας των περιστάσεων, θα επιδίωκε να στηρίξει το έργο της παρούσας κυβέρνησης με κάθε πρόσφορο τρόπο, εξαλείφοντας έτσι το όποιο εμπόδιο είτε για την αποδέσμευση της διαβόητης πλέον 6ης δόσης, είτε για την υλοποίηση της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, μέρος της οποίας αποτελεί, ως γνωστόν, και το πρόγραμμα PSI.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, ποια κρίνει ότι είναι η συμβολή του στην εξασφάλιση συναίνεσης εκ μέρους των διεθνών τραπεζών για τη μείωση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν;

Πόσο πρόθυμες θεωρεί ότι θα είναι οι τράπεζες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα σωτηρίας μιας χώρας, η οποία δυναμιτίζει από μόνη της την προσπάθεια διάσωσής της;

Αντίστοιχα, πόσο πρόθυμα κρίνει ότι θα είναι τα Κοινοβούλια των Ευρωπαίων εταίρων μας να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, όταν το ένα εκ των δύο βασικών κομμάτων που συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της χώρας αρνείται να δεσμευτεί εγγράφως ως προς την υλοποίηση του προγράμματος αυτού;

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι συμφωνεί «με τους στόχους αλλά όχι με τους τρόπους» εφαρμογής αυτού του προγράμματος. Ας το δηλώσει εγγράφως και ας επωμιστεί τις αντίστοιχες ευθύνες.

Δηλώνει ότι τίθεται ζήτημα αξιοπρέπειας και αρνείται να βάλει την υπογραφή του σε ένα κομμάτι χαρτί που του ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ως δέσμευση για τη συνέχιση της υλοποίησης αυτού του προγράμματος. Οι Ιρλανδοί ή οι Πορτογάλοι είναι λιγότερο ή περισσότερο αναξιοπρεπείς που έδωσαν τέτοιες δεσμεύσεις από ό,τι οι Έλληνες;

Επικαλείται τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ψήφιση του προϋπολογισμού ως ικανά εχέγγυα για τον σκοπό αυτόν.

Σύμφωνοι. Ας βάλει τότε ό,τι κρίνει ο ίδιος σκόπιμο σε ένα κομμάτι χαρτί, από κοινού όμως με τα λοιπά κόμματα που μετέχουν σε αυτήν την κυβέρνηση, και ας το στείλει κατά τρόπο επίσημο και θεσμικό στις Βρυξέλλες, αντί να επιχειρεί να πράξει το ίδιο εμμέσως, με επιστολές στον κ. Γιούνκερ και τους λοιπούς συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα…
σ
Σήμερα, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται στις Βρυξέλλες με στόχο να πείσει τους ανθρώπους που χρηματοδοτούν την Ελλάδα να συνεχίσουν να το πράττουν, παρά τη διαφωνία για το «πάπλωμα».

Λίγη βοήθεια από τον φίλτατο Αντώνη δεν θα του έπεφτε άσχημα…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v