Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν.Δ. και άλλες αποχρώσεις του γκρι…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «η κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού και μεταβατικού χαρακτήρα», όπως δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αν. Σαμαράς. Πρέπει όμως να της δοθεί μία ευκαιρία…

Ν.Δ. και άλλες αποχρώσεις του γκρι…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για έναν άνθρωπο ο οποίος επί δύο χρόνια που είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπερψήφισε ούτε το μνημόνιο, ούτε το μεσοπρόθεσμο, αλλά ούτε και τα μέτρα που ακολούθησαν, η παροχή στήριξης σε μια κυβέρνηση η οποία καλείται να εφαρμόσει ακριβώς αυτά τα μέτρα προφανώς δεν είναι εύκολη.

Κάποια στιγμή, όμως, όπως όλοι μας σε αυτήν τη ζωή, ο κ. Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.

Εν τέλει, τι ακριβώς σημαίνει «στηρίζουμε, αλλά δεν συγκυβερνούμε»;

Εκτιμά ο πρόεδρος της Ν.Δ. ότι η υπερψήφιση νομοθετημάτων καίριας σημασίας για την επιβίωση του τόπου και την αποφυγή της χρεοκοπίας, όπως του προϋπολογισμού ή του φορολογικού νομοσχεδίου, δεν συνιστά, αν μη τι άλλο, συνευθύνη;

Πιστεύει ότι η απουσία κοινοβουλευτικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας από την κυβέρνηση απαλλάσσει ευθυνών το συγκεκριμένο κόμμα, μολονότι αυτό καλείται να τιμήσει την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης;

Πιστεύει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ότι «εκ των υστέρων» θα νομιμοποιείται πολιτικά να ανατρέψει νομοθετήματα στα οποία θα συναινέσει τώρα;

Ας μη γελιόμαστε. Αν σήμερα ο τόπος μας βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και της καταστροφής, τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι κατέστη αναξιόπιστος. Αρχικά έναντι των αγορών και στη συνέχεια έναντι των εταίρων του.

Αυτήν τη χαμένη αξιοπιστία καλείται σήμερα να ανακτήσει, για λογαριασμό της χώρας, η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου και εάν τα κόμματα που τη στηρίζουν σχοινοβατούν κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων ή, ακόμη χειρότερα, εάν της τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια, η τύχη του τόπου είναι προδικασμένη.

Στη χώρα μας δεν έχουμε παράδοση πολυκομματικών κυβερνήσεων.

Στόχος του κάθε «κόμματος εξουσίας», έως τώρα, ήταν η εξασφάλιση της περίφημης αυτοδυναμίας, για την ανάληψη αυτής της εξουσίας, και μέθοδος η αντιπαράθεση.

Όμως, σε ποια ακριβώς κατάσταση ευελπιστεί «να παραλάβει» τη χώρα ο κ. Αντ. Σαμαράς, όταν και όποτε το πράξει, εάν η Ελλάδα δεν ξεπεράσει τα σημερινά ασφυκτικά προβλήματά της;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι ειδικού σκοπού και μεταβατικού χαρακτήρα», όπως δεν χάνει ευκαιρία να επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Όμως, αντίστοιχα, δύσκολα αμφισβητείται το συναίσθημα ανακούφισης με το οποίο υποδέχθηκε η ελληνική κοινωνία τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, με τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας.

Ένα συναίσθημα το οποίο πολλοί αποδίδουν στην εκτίμηση ότι η τοποθέτηση ενός ανθρώπου εγνωσμένου κύρους, γνώσεων και ικανοτήτων στα ηνία της χώρας, όπως ο κ. Λ. Παπαδήμος, θα μπορούσε να αντισταθμίσει, τουλάχιστον έως έναν βαθμό, το έλλειμμα αξιοπιστίας που δημιούργησαν η διακυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και η στείρα αντιπαλότητα των δύο κομμάτων εξουσίας.

Επί δύο χρόνια, η κυβέρνηση της χώρας έταζε, αλλά δεν έδινε όσα υποσχόταν, ενώ ακόμη και στις περιπτώσεις όπου επιχειρούσε να κάνει νοικοκύρεμα το έκανε με λάθος συνταγή.

Δεν θα διαφωνήσουμε επ’ αυτού με τον κ. Σαμαρά.

Όμως, πλέον, δεν έχουμε την πολυτέλεια να βλέπουμε τα πράγματα «γκρίζα», όσο και αν αυτά εμφανίζονται έτσι. Είναι η ώρα των αποφάσεων, αλλά και της ευθύνης.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v