Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφήστε τον να κάνει τη δουλειά σας…

Η κυβέρνηση Παπαδήμου, που αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα, έχει συγκεκριμένο έργο να επιτελέσει: αυτό της ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας. Τα δύο κόμματα εξουσίας οφείλουν να βρεθούν στο πλευρό της.

Αφήστε τον να κάνει τη δουλειά σας…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν έπειτα από δεκαετίες σταδιακής απαξίωσης θεσμών, αρχών και αξιών, με κορύφωση την τελευταία διετία, αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας ένας άνθρωπος εγνωσμένου κύρους και διεθνούς καταξίωσης, οι απαιτήσεις είναι προφανώς υψηλές.

Ούτως ή άλλως, όπως ο ίδιος ομολογεί, «η ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη», δεδομένων των τραγικών συνθηκών υπό τις οποίες βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας.

Το έργο του, ωστόσο, τελεί υπό ομηρεία.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας και κυρίως το έως τώρα κυβερνών εξωθήθηκαν στη λύση του κ. Λ. Παπαδήμου.

Έως την ύστατη ώρα, ο κ. Γ. Παπανδρέου εμφανιζόταν να προτιμά μια πιο «ελέγξιμη» λύση, αντί της πλέον δόκιμης και προφανούς, υπό τις περιστάσεις.

Έπρεπε να φθάσουμε σε συνθήκες πρωτόγνωρης απόγνωσης στην κοινωνία και «αντάρτικου» στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει «συναίνεση», όχι μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, αλλά του ίδιου του έως τώρα πρωθυπουργού στην επιλογή Παπαδήμου, γεγονός που ενδεχομένως να προϊδεάζει και για τη συνέχεια.

Αν και ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος δεν είναι πολιτικός, όπως μας υπενθύμισε χθες στη λιτή και μετρημένη δήλωσή του, γνωρίζει ότι το έργο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, της οποίας θα ηγηθεί, μπορεί να γίνει «ταχύτερα, με λιγότερο κόστος και με αποτελεσματικότερο τρόπο», εφόσον υπάρξει «ενότητα, συνεννόηση και σύνεση».

Τρία χαρακτηριστικά που έως τώρα ήσαν απόντα από την πολιτική σκηνή του τόπου και βεβαίως από τη μέχρι τώρα διακυβέρνησή του.

Μια διακυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής.

Έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου, τυπικά, είναι «η υλοποίηση των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 καθώς και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές», όπως ο ίδιος μας είπε.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας και του κύρους της χώρας.

Τα δύο τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχασε την όποια ρανίδα αξιοπιστίας ακόμη διατηρούσε και ο πρωθυπουργός της έφθασε στο σημείο, μόλις πρόσφατα, να κληθεί να παράσχει εξηγήσεις προς τους κοινοτικούς μας εταίρους σχετικά με την αθέτηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει έναντί τους.

Το δημοψήφισμα ίσως ήταν η αφορμή, αλλά στην πραγματικότητα ο κ. Παπανδρέου αντιμετώπιζε την οργή ανθρώπων, που συστηματικά εξαπατήθηκαν από τις κενές υποσχέσεις της κυβέρνησής του για την προώθηση μέτρων πραγματικής δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, εδώ και μία διετία.

Αυτές τις υποσχέσεις καλείται πλέον να εκπληρώσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά τον μεταβατικό της χαρακτήρα και το βραχύ χρονικό της ορίζοντα, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα ταυτιστεί με μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Αν τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας διολισθήσουν, στη διάρκεια της περιόδου αυτής, στις «παραδοσιακές» στείρες αντιπαραθέσεις τους και δεν κάνουν μια πραγματική υπέρβαση, προσφέροντας ουσιαστική στήριξη σε αυτήν την κυβέρνηση, ο τόπος δεν θα βρει καμία «σωτηρία».

Ούτως ή άλλως, το έργο της κυβέρνησης αυτής είναι σαφές και τα κόμματα που τη στηρίζουν καλούνται να παράσχουν έγγραφες εγγυήσεις ότι συμφωνούν με αυτό το έργο.

Αυτό, βλέπετε, είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις όταν δεν σε πιστεύουν …


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v