Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αν δεν θέλεις να ζυμώσεις, μόνο κοσκινίζεις…

Το κράτος δεν γνωρίζει, επακριβώς, ούτε πόσα ακίνητα διαθέτει, ούτε πόσα από αυτά είναι καταπατημένα, ούτε βεβαίως και πόσο κοστίζουν πλέον αυτά. Δεν κάνει όμως και πολλά πράγματα για να το μάθει…

Αν δεν θέλεις να ζυμώσεις, μόνο κοσκινίζεις…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μπορεί η χώρα να ξεμένει από λεφτά στα μέσα του επόμενου μήνα και να αγωνιά πότε θα πάρει την περιβόητη 6η δόση του δανείου της τρόικας.

Μπορεί, ακόμη, οι προτάσεις τύπου Eureca ή η αντίστοιχη Στουρνάρα - Μάνου για την κάλυψη έστω μέρους του δημόσιου χρέους μέσω των αποκρατικοποιήσεων να πέφτουν βροχή.

Η κυβέρνηση, όμως, επιλέγει να αφήνει κενή επί μήνες τη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, που η ίδια θεσμοθέτησε τον Μάρτιο, με σκοπό να μάθει επιτέλους το ελληνικό δημόσιο πόσα ακίνητα διαθέτει και πόσο κοστίζουν πλέον αυτά…

Για την ακρίβεια, μολονότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας άνοιξε επισήμως τις πύλες της στις 5 Αυγούστου, η θέση του επικεφαλής της παραμένει κενή καθώς η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πλήρωσή της, που προκηρύχθηκε μέσω «opengov» στις 20 Μαΐου 2011, με καταληκτική ημερομηνία μόλις 9 ημέρες μετά, ήτοι στις 29 Μαΐου, καταδεικνύοντας «το επείγον του πράγματος», ουδέποτε απέδωσε καρπούς.

Για τα ελληνικά δεδομένα, και ιδιαίτερα γι' αυτά της παρούσας κυβέρνησης, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη θέση παραμένει κενή επί έξι μήνες ίσως να μη λέει πολλά…

Όπως «πολλά» μπορεί να μη λέει και το γεγονός ότι, αν και η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί έναντι της τρόικας πως θα εξασφαλίσει ποσό ύψους 1,7 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο από τις «ιδιωτικοποιήσεις», τελικώς κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 1,3 δισ. ευρώ.

Και μάλιστα από «σίγουρες» πηγές, όπως η πώληση του 10% του ΟTE στην Deutsche Telekom έναντι 400 εκατ. ευρώ, βάσει συμβατικής υποχρέωσης της τελευταίας, και η παράταση της ισχύουσας άδειας του ΟΠΑΠ για τη λειτουργία 11 παιχνιδιών από κοινού με τη χορήγηση νέας για τη λειτουργία 35.000 βιντεολόττο, έναντι 935 εκατ. ευρώ.

Είναι, όμως, ενδεικτικό των προθέσεων και της τακτικής που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, επιλέγοντας πάντα την «εύκολη οδό» της υπερφορολόγησης των πολιτών έναντι εκείνης της μείωσης του εύρους του δημόσιου τομέα.

Μιας τακτικής η οποία αντικατοπτρίζεται γλαφυρά στο γεγονός ότι ουδεμία αποκρατικοποίηση ή ιδιωτικοποίηση έχει προωθηθεί μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της πολυδιαφημισμένης πώλησης του μεγαλύτερου οικοπέδου σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ήτοι του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Στο «τιμόνι» των ιδιωτικοποιήσεων βρίσκονται σήμερα τόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γ. Χριστοδουλάκης όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κ. Μητρόπουλος.

Έως τον Δεκέμβριο, ήτοι εντός των επόμενων 2,5 μηνών, στόχος τους είναι η συγκέντρωση ποσού 2,3 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, ώστε να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος των 4 δισ. ευρώ (έναντι 5 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός), για τον οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα.

Για την επίτευξή του η κυβέρνηση θα «ακουμπήσει» για πρώτη φορά τον «σκληρό πυρήνα» των ιδιωτικοποιήσεων, πουλώντας συμμετοχές της, μεταξύ άλλων, στα ΕΛΠΕ και στη ΔΕΠΑ και επεκτείνοντας τη σύμβαση των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, ενώ κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και σε ό,τι αφορά την πώληση του Ελληνικού.

Ήδη, όμως, σύννεφα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στον ορίζοντα της πώλησης των δύο ενεργειακών εταιριών και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και αυτές... χρονοδιάγραμμα αντίστοιχο με εκείνο της πλήρωσης της θέσης του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας δεν πρέπει να αποκλείεται, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου που παρέχει η κυβέρνηση… 

 

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v