Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποδιοπομπαίοι τράγοι και «λαϊκοί εχθροί»

«Ξυπόλυτη στα αγκάθια» η κυβέρνηση προς μία από τις κρισιμότερες συνόδους κορυφής, από την είσοδο της χώρας μας στο ευρώ. Προετοιμάζεται, ίσως, μόνο για ένα πράγμα: για τον «λαϊκό εχθρό» της επόμενης ημέρας.

Αποδιοπομπαίοι τράγοι και «λαϊκοί εχθροί»
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δίχως σχέδιο, δίχως εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης, δίχως καν την εξασφάλιση στοιχειώδους συναίνεσης, είτε εσωκομματικής είτε με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά κυριότερα δίχως έργο να επιδείξει, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις τη συνέχιση της στήριξης των Ευρωπαίων εταίρων της, εμφανίζεται να οδεύει η κυβέρνηση προς την κρισιμότερη σύνοδο κορυφής, από την είσοδο της χώρας μας στο ευρώ έως σήμερα.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου όχι μόνον επιβεβαίωσε χθες όσους προεξοφλούσαν ως «τυπικού» χαρακτήρα τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντ. Σαμαρά, από τον οποίο ζήτησε για ακόμη μία φορά «στήριξη», δίκην παρακαταθήκης για τις μελανές ημέρες που έρχονται, αλλά επιδίωξε να τορπιλίσει εκ των προτέρων οποιοδήποτε τυχόν «άνοιγμα» από τον παλαιό του συμφοιτητή, εξαπολύοντας κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του, μόλις λίγα λεπτά πριν, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Με την απειλή ενός «κουρέματος», που μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και το 50% του χρέους, αλλά και της θεσμοθέτησης μιας διαρκούς ευρωπαϊκής επιτροπείας στην Ελλάδα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε, επίσης χθες, για πρώτη φορά καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, να «ιδεολογικοποιήσει» την απομείωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας ότι «το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται απαραίτητα και πάντα με το συμφέρον της χώρας».

«Δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες σε μια περίοδο κρίσης να χρηματοδοτούν ένα κανάλι με χρέη πάνω από 500 εκατ. ευρώ και να μη δίνουν χρήματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και μετά να έρχονται να λένε ότι αν μειώσουμε εμείς το χρέος θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Όχι δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, θα καταρρεύσουν οι θέσεις ορισμένων», υποστήριξε, στρεφόμενος κατά του τραπεζικού συστήματος, με σαφώς λαϊκιστικούς τόνους, ωσάν η κρίση χρέους της χώρας να μην αφορά στις δημοσιονομικές επιλογές των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, αλλά στις ελληνικές τράπεζες και στη στήριξη που αυτές παρείχαν στο κράτος, όποτε αυτό επιθυμούσε φρέσκα δανεικά.

Όλα αυτά, δε, ενώ η κυβέρνηση της οποίας προΐσταται δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα στην κατεύθυνση της μείωσης του χρέους, αθετώντας τις δεσμεύσεις της έναντι των διεθνών πιστωτών σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με μόνη εξαίρεση την πώληση ποσοστού 10% εκ του 16% που ακόμη κατείχε στον ΟΤΕ προς τη γερμανική Deutsche Telekom, η οποία μάλιστα ήταν συμβατικά υποχρεωμένη να το αγοράσει.

Τι έχει να προτείνει ο κ. Παπανδρέου προς τους Ευρωπαίους εταίρους του στη σύνοδο κορυφής στις 23 του μηνός;

Μπορεί να συμπλεύσει ή να συμπορευτεί με ορισμένους εκ των εταίρων, οι οποίοι υπεραμύνονται, για παράδειγμα, του ευρωομολόγου;

Διαθέτει κάποιο σχέδιο όπως το Eureka ή αυτό της Allianz, ή όπως το σχέδιο «Κ» των φίλτατων κ. Ι. Στουρνάρα και Στ. Μάνου για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους;

Ακόμη και επ’ αυτών των σχεδίων, πώς τοποθετείται ή τι έχει να αντιπροτείνει, πέραν μιας μοιρολατρικής αποδοχής των γερμανικών πιέσεων για το ριζικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, το οποίο πλέον «ιδεολογικοποιεί» επιτιθέμενος εναντίον των ελληνικών τραπεζών, σε μια προφανή προσπάθεια ανάδειξης ενός νέου «λαϊκού εχθρού»;

Ενός «εχθρού» ο οποίος κατά τα φαινόμενα θα φανεί χρήσιμος στις δύσκολες ημέρες που έρχονται, τουλάχιστον στον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου… 


 
* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v