Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νόμιμη «αντίσταση κατά της Αρχής»

Όταν τα πάντα καταρρέουν γύρω μας και το αύριο εμφανίζεται αβέβαιο όσο ποτέ, έχει νόημα να προστρέχουμε στο ίδιο το «σύστημα», αλλά και στις θεμελιώδεις αξίες του, ώστε να βρούμε το δίκιο μας; Κάποιος πιστεύει πως, ναι.

Νόμιμη «αντίσταση κατά της Αρχής»
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν τα πάντα καταρρέουν γύρω μας και το αύριο εμφανίζεται αβέβαιο όσο ποτέ, έχει νόημα να προστρέχουμε στο ίδιο το «σύστημα», αλλά και στις θεμελιώδεις αξίες του, ώστε να βρούμε το δίκιο μας ;

Ο κ. Χαράλαμπος Τσέλιος, δικηγόρος, παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, που είδε, όπως εκατομμύρια άλλοι συμπολίτες μας τον οικογενειακό του προϋπολογισμό να «φεύγει από το παράθυρο» ως αποτέλεσμα των απανωτών έκτακτων εισφορών και της υπερφορολόγησης, πιστεύει πως ναι, και για το λόγο αυτό προσέφυγε κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας την επιστροφή των χρημάτων του.

Δεν αρνήθηκε να τα δώσει και προφανώς δεν έχει τη βεβαιότητα ότι θα του επιστραφούν.

Προσέφυγε όμως, με αυτόν τον προσωπικό τρόπο «αντίστασης», κατά όσων θεωρεί ότι άδικα επιβλήθηκαν στην «πλάτη» της κάθε ελληνικής οικογένειας, της δικής του συμπεριλαμβανομένης, από μια κυβέρνηση, η οποία όχι μόνον δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της έναντι των ξένων πιστωτών, μειώνοντας τις δαπάνες του σπάταλου και υπερτροφικού κράτους ή ανοίγοντας αγορές και επαγγέλματα, αλλά αυθαιρετεί και παρανομεί, υπερφορολογώντας τον Έλληνα πολίτη και οδηγώντας τη χώρα στην ύφεση.

Με την προσφυγή του κατά του Ελληνικού Δημοσίου, υποστηρίζει ότι τα άρθρα 29-31 του εφαρμοστικού νόμου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (ν.3986/2011), με τα οποία επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η έκτακτη εισφορά και το τέλος επιτηδεύματος, είναι «εκτός» υπεσχημένων προς τους διεθνείς πιστωτές της χώρας και άρα στερούνται νομιμοποίησης, αφού δεν ανταποκρίνονται στους λόγους «ύπαρξής» τους.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει, φρονώ, να επιδιώξει να εφαρμόσει κατά γράμμα όλα τα άλλα μέτρα που δεσμεύθηκε ότι θα εφαρμόσει, και αν αποτύχουν, τότε να σκεφθεί να επιβάλει εκτάκτους φόρους στους Έλληνες, σαν έσχατο μέσο. Όχι να δεσμεύεται να εξορθολογίσει μία σειρά τομέων και, αντί να πράξει αυτό που είπε ότι θα κάνει, να καταφεύγει στην υπερφορολόγηση, την οποία δεν δεσμεύτηκε καν ότι θα εφαρμόσει. Αλλαγές εξυγίανσης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει, όχι ότι θα επιβάλλει νέους φόρους πάλι και πάλι», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσέλιος.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι αυτοί οι τρεις φόροι είναι αντίθετοι με το Σύνταγμα, καθώς παραβιάζουν την αρχή της φορολογικής ισότητας, την αρχή της ίσης μεταχείρισης, και την αρχή της αναλογικότητας και του σεβασμού της φοροδοτικής ικανότητας του Έλληνα φορολογούμενου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει, η διπλή φορολόγηση της ίδιας φορολογητέας ύλης, είναι παράνομη.

Αντίστοιχα, παράνομη είναι και πρόβλεψη του ιδίου νόμου, βάσει της οποίας η βεβαίωση και η είσπραξη των φόρων αυτών δεν αναστέλλεται, ακόμη και εάν οι πολίτες προσφύγουν εναντίον της οφειλής αυτής, σε αντίθεση με όσα προβλέπονται από τον Κώδικα Διοικητικού Δικαίου.

Τέλος, ο κ. Τσέλιος υποστηρίζει ότι αυτός ο τριπλός φόρος προσβάλει την περιουσία των πολιτών, όπως αυτή προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θεμελιώδεις αρχές της οποίας παραβιάζει, φορολογώντας τους υπέρμετρα.

Αν και υποπτεύομαι, δεν μπορώ να γνωρίζω ποια θα είναι η τύχη της προσφυγής του κ. Τσέλιου ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας, όπου αρμοδίως την κατέθεσε, ή εάν υπό τις παρούσες περιστάσεις, και την απειλή της χρεοκοπίας, έχει νόημα να προσπαθούμε να βρούμε το δίκιο μας, μέσω της Δικαιοσύνης.

Αυτό που επίσης υποπτεύομαι, όμως, είναι ότι ο κ. Τσέλιος έχει δίκιο.

Κάτι που έχει αξία όχι μόνον νομική, την οποία ούτως ή άλλως θα προσδιορίσουν τα δικαστήρια, αλλά κυριότερα πολιτική.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v