Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ταμπλό δεν είναι Βωβό, αλλά... Δυναμικό!

Τα μαθηματικά είναι θετική επιστήμη. Όταν σε μία μετοχή με περιορισμένο free float εμφανίζεται προσφορά, αυτό σημαίνει ότι πουλάει ο ιδιοκτήτης. Όταν μία μετοχή έρχεται από τα 6 ευρώ και συνεχίζει με την ίδια ορμή και κάτω από τα 2, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι έχουν δει πριν από εμάς τον λάκκο και γνωρίζουν πόσο βαθύς είναι. Το ταμπλό έχει τη δική του γλώσσα. Και δεν λέει ψέματα!

Το ταμπλό δεν είναι Βωβό, αλλά... Δυναμικό!
Τα μαθηματικά είναι θετική επιστήμη. Όταν σε μία μετοχή με περιορισμένο free float εμφανίζεται προσφορά, αυτό σημαίνει ότι πουλάει ο ιδιοκτήτης.

Όταν μία μετοχή έρχεται από τα 6 ευρώ και συνεχίζει με την ίδια ορμή και κάτω από τα 2, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι έχουν δει πριν από εμάς τον λάκκο και γνωρίζουν πόσο βαθύς είναι. Το ταμπλό έχει τη δική του γλώσσα. Και δεν λέει ψέματα!

Ψάχνουμε να μάθουμε αδιάκριτα μυστικά. Κοιτούμε με αγωνία τους ισολογισμούς (και καλά κάνουμε) για να ανακαλύψουμε εκείνα που θέλησε επιμελώς να κρύψει ο ”επιστήμονας του λογιστηρίου”.

Όλα αυτά είναι καλά, αλλά η αλήθεια είναι πολλές φορές πιο κοντά απ’ όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Είναι ανώφελο να ξοδεύει κανείς μία ολόκληρη περιουσία για να συγκροτήσει ένα αξιόπιστο δίκτυο πληροφοριοδοτών, όταν υπάρχει το ταμπλό!

Υπήρξε εταιρεία των... Βορείων Προαστίων που φιγουράριζε επί χρόνια στη γειτονιά των υψηλών αποτιμήσεων. Όλοι ξέραμε στη μικρή αγορά της Σοφοκλέους ότι το ”θαύμα” αυτό επιτεύχθηκε χάριν του περιορισμένου free float της μετοχής.

Κι ένα πρωί η τιμή της μετοχής άρχισε να κατεβαίνει πέντε – πέντε τα σκαλιά της κεφαλαιοποίησης. Καραβιές τα χαρτιά. Πάρτε κόσμε! Δύο τινά συνέβησαν.

Ή οι μικροεπενδυτές μαζεύτηκαν όλοι μαζί και συμφώνησαν να συνωμοτήσουν από κοινού κατά της έξωθεν καλής εικόνας της μετοχής, κανιβαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο σε βάρος της περιουσίας τους, ή έβγαλε στην αγορά μετοχές προς πώληση ο βασικός μέτοχος.

Επειδή το πρώτο συγκεντρώνει τόσες πιθανότητες όσες και το σενάριο να έχουμε παντρευτεί εξωγήινη και να μην το γνωρίζουμε, η επαγωγική σκέψη μας οδηγεί μοιραία στο δεύτερο σενάριο.

Άλλο παράδειγμα: Μετοχή ξεκίνησε μία έντονα πτωτική πορεία από τα 6 ευρώ και μάλιστα με υψηλούς όγκους συναλλαγών. Αγαπημένη των θεσμικών επενδυτών γαρ, πιστέψαμε, αφελώς είναι η αλήθεια, ότι επρόκειτο για ένα νέο σύγχρονο επιχειρηματικό θαύμα.

Οι βασικοί μέτοχοι δεν πωλούν, οι μικροεπενδυτές κάνουν μουαγιέ και δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να ανακαλύψουμε ποιος είναι ο ”δράστης”. Καλά το καταλάβατε! Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Οπότε, ρωτάμε οι αφελείς. Τι έγινε; Συναποφασίσατε την έξοδό σας από τη μετοχή σε κάποιο κοκτέιλ πάρτι ή ξέρετε κάτι περισσότερο από εμάς τους πληβείους...

Τρίτο παράδειγμα: Μετοχή που βρίσκεται επί μήνες στην αφάνεια, παρά το όνομα του επιφανούς αρχαίου προγόνου μας, και γεύεται τα καλά της ζώνης του λυκόφωτος (βλέπε απαξίωσης) ξυπνά στα ξαφνικά.

Η τιμή της κινείται ανοδικά και μάλιστα με αυξημένο όγκο συναλλαγών. Τι συμβαίνει; Ή κάποιοι αποφάσισαν να... κουνήσουν τη μηλιά ή κάποιος έμαθε κάτι που δεν το γνωρίζουμε ακόμη όλοι οι υπόλοιποι. Υπομονή! Με μία ημέρα μόνο παρακολούθησης δεν βγάζει κανείς ασφαλή συμπεράσματα!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v