Το ένα λάθος πάνω στο άλλο με το αυτόφωρο

Η επιστροφή στην ομαλότητα προϋποθέτει την ύπαρξη δίκαιου, πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος, όπου θα κινoύνται κράτος και πολίτες. Αν το πρωί το φτιάχνουμε και το βράδυ το χαλάμε, δεν κάνουμε προκοπή...

Το ένα λάθος πάνω στο άλλο με το αυτόφωρο
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλό μήνα!

Όσο λάθος και εάν είναι, υπό το φως της παρούσας οικονομικής ύφεσης, η επιβολή της αυτόφωρης διαδικασίας κατά όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, άλλο τόσο λάθος είναι και η... πλάγια αναστολή της ρύθμισης αυτής από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Παντελή Οικονόμου, μία ημέρα πριν από την έναρξη της εφαρμογής της.

Η δήλωσή του, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, ότι οι έλεγχοι της εφορίας θα εντοπιστούν στους μεγαλοοφειλέτες, ήτοι σε όσους χρωστούν ποσά από 150.000 ευρώ και άνω, αποτελεί ενδεχομένως μάννα εξ ουρανού για χιλιάδες μικροοφειλέτες, οι οποίοι πασχίζουν υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης να ανταποκριθούν στις πάσης φύσεως υποχρεώσεις τους.

Στέλνει, όμως, λάθος μήνυμα προς όσους φοροδιαφεύγουν και εν τέλει προς ολόκληρη την κοινωνία.

Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να ψηφίζει έναν νόμο που στόχο έχει την πάταξη του φαινομένου της φοροδιαφυγής και μία ημέρα πριν αυτός τεθεί σε εφαρμογή ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός να τον μαζεύει.

Εάν θεωρούσε ότι το μέτρο είναι άδικο προς όσους έχουν περιορισμένες οφειλές, ήτοι της τάξης των 5.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος, ας μην το κατέθετε και ας μην το ψήφιζε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Η μερική... αναστολή του, την προηγουμένη της εφαρμογής του, στέλνει λάθος μηνύματα προς όσους φοροδιαφεύγουν αλλά και προς όσους είναι νομοταγείς και δεν εμπεδώνει το τόσο απαραίτητο για τη λειτουργία μιας ευνομούμενης Πολιτείας αίσθημα της ισονομίας.

Αντίστοιχα, προς ακριβώς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η ομολογία του υπουργείου ότι οι αρμόδιοι τομείς του δεν γνωρίζουν καν σε ποιους αφορούν αυτές οι οφειλές, αφού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τώρα αρχίζει να ξεκαθαρίζει τους καταλόγους της, προσδιορίζοντας ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται στην πραγματικότητα για συμψηφιστική εγγραφή, και ποια φυσικά πρόσωπα έχουν αποβιώσει ή βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.

Οι πολιτικοί λόγοι για τους οποίους προχώρησε σε αυτήν τη διευκρινιστική δήλωση ο φίλτατος κ. Οικονόμου είναι προφανείς και κατανοητοί υπό το παρόν κλίμα δυσπραγίας στην ελληνική οικονομία, αλλά και δεδομένων των ταμειακών αναγκών του Δημοσίου.

Αποτελούν, όμως, την επιβεβαίωση της γενικής πεποίθησης περί ατιμωρησίας, ιδίως στο κοινωνικά προσφιλές... άθλημα της φοροδιαφυγής.

"Αφού τα παίρνουν πάντα πίσω τα μέτρα, γιατί να είμαι εγώ ο νομοταγής;", είναι η σκέψη που καλλιέργησε χθες η Πολιτεία προς τους πολίτες αυτής της χώρας, για ακόμη μία φορά.

Πρόκειται για μια άποψη συνώνυμη της αυθαιρεσίας, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται, είτε στην αποφυγή των φόρων, είτε στην άναρχη δόμηση, είτε σε οποιαδήποτε άλλη έκφανση της ζωής μας.

Μην ανησυχείτε για το αυτόφωρο, αφορά στους μεγαλοοφειλέτες.
Μην ανησυχείτε για τη φοροδιαφυγή, έρχεται η περαίωση.
Μην ανησυχείτε για το αυθαίρετο, έρχεται η νομιμοποίηση κ.λπ. κ.λπ.

Έτσι, όμως, φίλτατοι, δεν πάμε πουθενά.

Η επιστροφή στην οικονομική, δημοσιονομική και εν τέλει στην κοινωνική ομαλότητα προϋποθέτει την ύπαρξη ενός δίκαιου, πάγιου και αποτελεσματικού συστήματος, εντός του οποίου θα κινούνται το κράτος και οι πολίτες.

Αν το πρωί το φτιάχνουμε και το βράδυ το χαλάμε, προκοπή δεν θα δούμε ποτέ...


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v