Οι Ευρωπαίοι το «πεπόνι», εμείς το «μαχαίρι»

Όσο σημαντικές και αν είναι για το μέλλον της χώρας μας οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, ακόμη σημαντικότερες είναι εκείνες που θα λάβουμε εμείς οι ίδιοι, σχετικά με την περαιτέρω εθνική μας πορεία.

Οι Ευρωπαίοι το «πεπόνι», εμείς το «μαχαίρι»
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσο σημαντικές και αν είναι για το μέλλον της χώρας μας οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, ακόμη σημαντικότερες είναι εκείνες που θα λάβουμε εμείς οι ίδιοι, σχετικά με την περαιτέρω εθνική μας πορεία.

Σε αυτήν την εξίσωση, μπορεί οι κοινοτικοί μας εταίροι να κρατούν το «πεπόνι», όμως το «μαχαίρι» το κρατάμε εμείς.

Εάν φτάσαμε στα σημερινά μας χάλια, τούτο οφείλεται αποκλειστικά σε εμάς.
Τόσο στους πολίτες όσο και στους εκλεγμένους εκπροσώπους τους.

Δεν μας ανάγκασε κανείς να βουτηχτούμε στα χρέη.
Δεν μας υποχρέωσε κανείς να εγκαθιδρύσουμε στην Ελλάδα ένα κράτος πελατειακών σχέσεων και αδιαφάνειας, ή να «ποινικοποιήσουμε» την υγιή επιχειρηματικότητα.
Δεν μας δίδαξε κανείς πώς να φοροδιαφεύγουμε.

Δικά μας κατορθώματα είναι όλα αυτά.

Μόνοι μας κατρακυλήσαμε, μία-μία, τις βαθμίδες της ανταγωνιστικότητας και γίναμε ένας από τους λιγότερο ελκυστικούς τόπους επενδύσεων στην υφήλιο.

Τζάμπα χρήματα μας έδιναν επί τρεις δεκαετίες οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, και εμείς τα σκορπάγαμε. Στις βίλες και στα «Four Seasons», αλλά και στα αναποτελεσματικά και σπάταλα συστήματα υγείας και παιδείας, ή όπου αλλού μπορούσαμε.

Ακόμη και εάν δεν υπήρχαν το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο, θα έπρεπε να τα είχαμε εφεύρει, έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε και σήμερα.

Γιατί η χώρα μας να ξοδεύει περισσότερα από όσα κερδίζει και να πρέπει να δανείζεται για να ζήσει;

Γιατί πρέπει να συντηρεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, όταν δεν έχει τα λεφτά γι' αυτό;

Γιατί αδυνατεί, ακόμη και τούτη, την ύστατη ώρα, που έχει παραδώσει την εθνική της κυριαρχία στα χέρια μιας κοντόφθαλμης Γερμανίδας, να βάλει μυαλό και δεν επιχειρεί να εξυγιάνει τα του οίκου της;

Τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκε, εντελώς εκτός στόχου,
στα 12.747 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 9.997 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, συνιστούν ομολογία ήττας και δίνουν τροφή στα επιχειρήματα της κ. Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την οποία δεν αξίζουμε καλύτερη μοίρα.

Εάν η χώρα μας δεν κατορθώσει χωρίς καθυστέρηση, πρώτον, να οδηγήσει τα δημόσια οικονομικά της σε εξυγίανση και να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα, από εφέτος κιόλας, και, δεύτερον, να καταστεί ελκυστικός τόπος επενδύσεων, ούτε ανάπτυξη πρόκειται να δει σύντομα αλλά ούτε και την εθνική της κυριαρχία να κερδίσει πάλι.

Εάν ο κ. Παπανδρέου ήθελε να είναι σε θέση ισχύος σήμερα στις Βρυξέλλες, θα έπρεπε να έχει μαζί του έναν φάκελο που να δείχνει ότι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στην πατρίδα του είναι όχι μόνον σύμφωνη με τους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά και ακόμη καλύτερη.

Εάν ήθελε να ατενίζει την κ. Μέρκελ ευθυτενώς, σήμερα στη μεσημεριανή συνάντησή τους, θα έπρεπε να είχε στον ίδιο φάκελο στοιχεία για τις άχρηστες υπηρεσίες και τους κρατικούς φορείς που έκλεισε και για τις κρατικές επιχειρήσεις που πούλησε στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να της πει: «Σε αυτούς τους ιδιώτες που επενδύουν στην Ελλάδα πας να φορτώσεις ζημίες από τα ομόλογά μας;».

Για να μπορούσε να γίνει όμως αυτό θα έπρεπε να ηγείται ο ίδιος μιας κυβέρνησης στιβαρής και αποφασισμένης, να κάνει τα λόγια πράξη και να δείξει έργο.

Αντί αυτού, είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης την οποία αναγκάστηκε να «ανασχηματίσει» δύο φορές μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, καθώς ούτε έργο μπόρεσε να κάνει αλλά ούτε καν στα λόγια να συμφωνήσει.

Γι' αυτό σήμερα αδικεί τον εαυτόν του και μαζί του όλους εμάς…

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v