Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα αιολικά πάρκα, τα λαμόγια και τα 100 εκατ. $!

Μεγάλη αμερικανική εταιρεία θέλησε να επενδύσει στη χώρα μας, σε αιολικά πάρκα, 100 εκατ. δολ. Μετά από ταλαιπωρία τεσσάρων ετών, και ενώ οι άνθρωποι ετοιμαζόντουσαν να πάρουν το καπελάκι τους και να φύγουν, η επένδυσή τους, τελικά, εγκρίθηκε. Ωστόσο, θα πρέπει να παρακαλάμε να μην δώσουν συνέντευξη σε διεθνές μέσο ενημέρωσης. Μιλάμε για μεγάλο ρεζιλίκι...

Τα αιολικά πάρκα, τα λαμόγια και τα 100 εκατ. $!
Μεγάλη αμερικανική εταιρεία θέλησε να επενδύσει στη χώρα μας, σε αιολικά πάρκα, 100 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από ταλαιπωρία τεσσάρων ετών και ενώ οι άνθρωποι ετοιμαζόντουσαν να πάρουν το καπελάκι τους και να φύγουν, η επένδυσή τους, τελικά, εγκρίθηκε.

Ωστόσο, θα πρέπει να παρακαλάμε να μην δώσουν συνέντευξη σε διεθνές μέσο ενημέρωσης. Μιλάμε για μεγάλο ρεζιλίκι...

Παραπονιόμαστε ότι οι ξένοι επενδυτές μας έχουν γυρίσει την πλάτη. Έχουμε κουραστεί να μοιράζουμε μαντίλια κάθε φορά που ανοίγουμε το θέμα των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας.

Το επενδυτικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από όλους επιεικώς απαράδεκτο, αλλά έχουμε κάνει ελάχιστα πράγματα για να το αλλάξουμε. Οι ”νταβατζήδες” κι εδώ κυριαρχούν, αλλά δεν έχουν τη μορφή κάποιου μεγαλόσχημου επιχειρηματία.

Τοπικοί παράγοντες και ομάδες κατοίκων που συστήνουν ”περιβαλλοντικούς συλλόγους” και χαμηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ορθώσει ένα απίστευτο τείχος σε κάθε νέα επένδυση.

Κοινώς, χιλιάδες λαμόγια απαιτούν το... ”κάτι τις τους” για να επιτρέψουν τη ροή ξένων πόρων στη διψασμένη για επενδύσεις ελληνική οικονομία.

Οι ξένοι managers πολύ γρήγορα μαθαίνουν τι εστί ”γρηγορόσημο” και μετά από λίγο χρονικό διάστημα καταλαβαίνουν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν και έχασαν τον χρόνο τους για να μας προσφέρουν θέσεις εργασίας...

Μεγάλη αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της ενέργειας θέλησε να πραγματοποιήσει επενδύσεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε αιολικά πάρκα στη χώρα μας. Σκεφτείτε ότι πέρυσι επενδύθηκαν συνολικά στην Ελλάδα μόλις 58 εκατομμύρια δολάρια.

Σε μία ολόκληρη χρονιά επενδύθηκαν τα μισά χρήματα απ’ αυτά που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας οι συγκεκριμένοι Αμερικανοί επενδυτές για μία και μόνο δουλειά.

Την άδεια την πήραν τελικά και γι’ αυτό δημοσιεύουμε τώρα αυτό το σημείωμα, παρά το γεγονός ότι παρακολουθούμε την εξέλιξη της επένδυσης εδώ και πολύ καιρό. Δεν θέλαμε να πιστέψει κάποιος ότι προβάλλαμε τα συμφέροντα ενός επενδυτή.

Καταλύτης για την έγκριση των επενδύσεών του που πήρε τελικά ο Αμερικανός επενδυτής ήταν ο ίδιος ο κ. Σιούφας. Ο υπουργός κατανόησε τι συνέβαινε και έσπευσε να προλάβει τα χειρότερα. Όχι μόνο για αυτή την περίπτωση, αλλά και για άλλες ανάλογες.

Ας πούμε, όμως, ότι δεν ήταν ο κ. Σιούφας υπουργός και στη θέση του ήταν κάποιος που δεν καταλάβαινε ή που δεν ήθελε να καταλάβει. Τι θα συνέβαινε; Ό,τι συμβαίνει χρόνια τώρα που οι επενδύσεις αυτές βρίσκονται στην... αναμονή, με κίνδυνο η χώρα μας να χάσει τελικά την ευκαιρία να υποδεχτεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Τι εμπόδια συνάντησαν οι ξένοι επενδυτές; Καταρχήν τους τοπικούς παράγοντες. Κι εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μεγαλύτερη αμαρτία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ήταν η παραχώρηση αρμοδιοτήτων στους δήμους και στις κοινότητες.

Δόθηκε εξουσία στον κάθε παραγοντίσκο και αυτός τη διαχειρίζεται κατά πώς νομίζει. Τσοπάνηδες ζήλεψαν τη δόξα της εξουσίας του ”κέντρου” και αντέγραψαν συμπεριφορές που δεν τιμούν τη χώρα μας και τον λαό μας...

Οι τοπικοί παράγοντες, λοιπόν, απαιτούν αντισταθμιστικά οφέλη, με το επιχείρημα ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν... οπτική ρύπανση!

Ακούστε να δείτε τι σκαρφίστηκαν οι μπαγάσηδες. Οπτική ρύπανση! Οι Γερμανοί, οι Δανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι που έχουν αιολικά πάρκα και παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν το πλεονέκτημα να φιλοξενούν τόσο συχνά τον Αίολο στο σπίτι τους, δεν ενοχλούνται από την... οπτική ρύπανση. Εμείς όμως, είμαστε άλλο πράγμα!

Και πιέζουμε τους επενδυτές να βρουν έτσι νέες τοποθεσίες για να μην φαίνονται οι ανεμογεννήτριες. Δηλαδή τους λένε το εξής: Ή θα κάνετε την επένδυση όπως εμείς σας λέμε ή βάλτε τα μηχανήματά σας μέσα σε χαράδρες και σπηλιές.

Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι οι ανεμόμυλοι στα ελληνικά νησιά προκαλούν… οπτική ρύπανση! Για να μην τρελαθούμε και εντελώς…

Αν ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος, ο επόμενος είναι οι... αετοί!

Ξέρετε πόσοι αετοί μπορεί να χαθούν αν κατασκευαστούν στη χώρα μας αιολικά πάρκα; Δεν ξέρετε; Να δείτε πόσα πλήρωσαν οι επενδυτές σε μελέτες για να μάθουν!

Το μαρτύριο, όμως, δεν τελειώνει εκεί. Ακολουθούν οι βαριεστημένοι δημόσιοι υπάλληλοι. ”Παράγοντες” υπουργείων και ”σύμβουλοι” που θα πρέπει κι αυτοί να βγάλουν το ψωμί τους...

Κι αν τύχει ο επενδυτής να πάρει την έγκριση για την επένδυση, την άλλη μέρα εμφανίζονται στο γραφείο του κάποιοι ”περίεργοι τύποι” που έχουν στα χέρια τους άδειες, αλλά όχι και τα λεφτά για να πραγματοποιήσουν την επένδυση. Αυτό και αν είναι νταβατζιλίκι! Και ο νοών νοείτω...

Το ”κόλπο” για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις δεν είναι να παρεμβαίνει την κατάλληλη στιγμή ο κύριος υπουργός, αλλά να δημιουργήσουμε διαδικασίες.

Και κυρίως να στείλουμε στο διάολο όλα αυτά τα επαίσχυντα τοπικά συμφέροντα. Η πρώτη κυβέρνηση που θα το κάνει θα έχει την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μας.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v