Έχουμε καταλάβει τι σημαίνει χρεοκοπία;

Στην Πομπηία, αν και η έκρηξη του Βεζούβιου έγινε απόγευμα, πιάστηκαν στον ύπνο. Στη Σρι Λάνκα, το τσουνάμι επίσης τους έπιασε στον ύπνο. Στην Ελλάδα γιατί κοιμόμαστε;

Έχουμε καταλάβει τι σημαίνει χρεοκοπία;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στην Πομπηία, αν και η έκρηξη του Βεζούβιου έγινε απόγευμα, πιάστηκαν στον ύπνο.
Στη Σρι Λάνκα, το τσουνάμι επίσης τους έπιασε στον ύπνο.

Στην Ελλάδα γιατί κοιμόμαστε;

Οι προειδοποιήσεις δεν έρχονται η μία μετά την άλλη;
Γιατί περιμένουμε την καταστροφή με «δεμένα τα χέρια»;

Πόσο βαθιά πρέπει να βυθιστεί η οικονομία μας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», όπου μας κατατάσσουν οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, μέχρις ότου καταλάβουμε ότι θα χαθεί το έδαφος κάτω από τα πόδια μας;

Η Standard & Poor's, τρίτη κατά σειρά μετά τη Fitch και τη Moody’s, βγήκε χθες και το είπε καθαρά και ξάστερα: «Οδεύετε προς χρεοκοπία».

«Οι πιθανότητες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση χρέους, η οποία να καλύπτει τα κριτήριά μας για τον ορισμό της πτώχευσης, είναι ιδιαίτερα αυξημένες», αναφέρει ο οίκος, που επισημαίνει ότι «οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της τρόικας είναι μεγάλοι, δεδομένων και των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της χώρας». Επιπλέον, εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης το «κούρεμα» του χρέους θα κινηθεί μεταξύ 50% και 70%.

Υπό το φως αυτό, τι περιμένει η κυβέρνηση και μεταθέτει την οριστική ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή για τις 28 ή και τις 30 Ιουνίου, δηλαδή μετά τη σύνοδο κορυφής της 24ης - 25ης Ιουνίου;

Πώς θα αποφασίσουν οι άνθρωποι που συντηρούν την Ελλάδα σήμερα με δανεικά να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη και να μας ξαναδανείσουν, όταν εμείς οι ίδιοι δεν δείχνουμε την απαραίτητη αποφασιστικότητα;

Πώς είναι δυνατόν να τους πείσουμε ότι όντως επιθυμούμε να βγούμε από τον στραβό δρόμο που ακολουθούμε τόσα χρόνια όταν ακόμη και την ύστατη ώρα «παίζουμε» παιχνιδάκια τακτικής για την εσωτερική και τη διεθνή σκηνή, βάζοντας... το κεφάλι της χώρας στον ντορβά;

Ποιον πιστεύει ότι θα «εγκλωβίσει» ή θα «διευκολύνει» έτσι η κυβέρνηση Παπανδρέου;
Τους βουλευτές της ή τους δανειστές της;

Έχουμε όλοι καταλάβει τι σημαίνει χρεοκοπία;

Χρεοκοπία δεν σημαίνει να διαπραγματεύεται η τιμή του ΟΤΕ από τα 25 ευρώ ανά μετοχή στα 5 ή στα 6 που είναι σήμερα, ή η τιμή των δεκαετών ομολόγων από το επίπεδο του 100 στο 50 που είναι σήμερα.

Το είδαμε και το προσπεράσαμε αυτό…

Χρεοκοπία σημαίνει το σπίτι που αγόρασε ένας άνθρωπος για το παιδί του, δουλεύοντας για χρόνια και βάζοντας μια υποθήκη για 100, 200 ή και 300 χιλιάρικα ευρώ, να κάνει 70 χιλιάρικα.

Χρεοκοπία σημαίνει πράγματα που δεν έχουμε δει στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο και ουδέποτε θέλουμε να δούμε.

Όσοι ερίζουν περί «ήπιας» ή μη αναδιάρθρωσης αντιλαμβάνονται για τι πράγμα μιλάνε;

Όσοι μιλούν για «κόκκινες» γραμμές έχουν συναίσθηση όσων εκτυλίσσονται γύρω μας;

Δεν υποστηρίζω ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι πανάκεια και στέκω αντίθετος, κάθετα αντίθετος, στις φορομπηχτικές προβλέψεις του που αναγκάζουν τους ίδιους και τους ίδιους να πληρώνουν το μάρμαρο και τους χιλιάδες φοροφυγάδες να βγαίνουν για ακόμη μια φορά «λάδι».

Η «σοφία» ή τα μέσα των συντακτών του μέχρι εκεί έφθασαν και δεν πήγαν παραπέρα, όπως σε μέτρα ριζικότερης μείωσης του δημόσιου τομέα και των δαπανών του.

Όμως, όπως και να έχει το πράγμα, τόσα ήξεραν, τόσα έκαναν και αυτά συμφώνησαν με τους δανειστές. Έτσι στρώσαμε και έτσι πρέπει να πορευτούμε, για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Πρέπει όμως να πορευτούμε γρήγορα και αποφασιστικά, με την ελπίδα η απόφαση που θα ληφθεί στις 24 και 25 Ιουνίου να βάλει οριστικά στο περιθώριο όλα αυτά τα σενάρια περί χρεοκοπίας ή των όποιων «ήπιων» εκδοχών της…

Οτιδήποτε αντίθετο, απλώς δεν θέλουμε να το γνωρίζουμε…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v