Ο φοροφυγάς τώρα δικαιώνεται…

Η «Μεγάλη της Φοροδιαφυγής Σχολή», ιδιοκτησίας και στελέχωσης του ελληνικού δημοσίου, άνοιξε και σας περιμένει. Σήμερα η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει: α) το αφορολόγητο όριο και β) την κατάργηση του πόθεν έσχες.

Ο φοροφυγάς τώρα δικαιώνεται…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η φίλτατη κ. Λούκα Κατσέλη αναρωτήθηκε χθες, ενώπιον του πανελληνίου, πώς είναι δυνατόν ένα ζευγάρι να κατέχει πρώτη κατοικία 150 τ.μ., δεύτερη κατοικία 100 τ.μ., δύο Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού 1.800 κ.ε. και 1.200 κ.ε., αντιστοίχως, και να δηλώνει εισόδημα της τάξης των 19,5 χιλιάδων ευρώ, με αποτέλεσμα να καταβάλλει ως φόρο εισοδήματος μόνον 9 ευρώ.

Η απάντηση, την οποία είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει, είναι ότι το ζεύγος αυτό έχει αριστεύσει στη «Μεγάλη της Φοροδιαφυγής Σχολή», ιδιοκτησίας και στελέχωσης του ελληνικού δημοσίου, εκπαιδευόμενο άριστα σε αυτό το εθνικό σπορ από το ίδιο το κράτος.

Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό ο σύζυγος να είναι ελεύθερος επαγγελματίας και να επωφελείται από το περίφημο «αφορολόγητο όριο» των 12.000 ευρώ, δηλώνοντας μόλις λίγες χιλιάδες ευρώ παραπάνω, για να μη «βγάζει μάτι» η φορολογική του δήλωση, και να «ποντάρει» στη βεβαιότητα ότι η ελληνική πολιτεία θα τον ανταμείψει γι' αυτήν του την τακτική μέσω της περαίωσης που θα τον καλέσει να κάνει τον επόμενο χρόνο ή τον μεθεπόμενο.

Το ίδιο αυτό αφορολόγητο όριο, για το οποίο διερρήγνυαν χθες τα ιμάτιά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσής του στα 6 ή στα 8 χιλιάδες ευρώ, με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ήτοι του αριθμού των φορολογουμένων που θα είναι υπόχρεοι καταβολής φόρου εισοδήματος.

Τι θα κατορθώσει όμως έτσι η ελληνική πολιτεία;

Αφενός, θα υποβάλει σε υποχρέωση καταβολής φόρου μισθωτούς που δεν κερδίζουν πάνω από 500 - 600 ευρώ μηνιαίως, ήτοι ανθρώπους που ήδη ζουν στο όριο της φτώχειας, και αφετέρου θα κάνει τη ζωή ευκολότερη για τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που και πάλι θα χαμηλώσουν τον πήχη του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία και θα συνεχίσουν απτόητοι τον δρόμο της φοροδιαφυγής.

Έναν δρόμο που θα είναι σε θέση να ακολουθήσουν ακόμη ευχερέστερα, αφού η ίδια η Πολιτεία τους τον στρώνει με ροδοπέταλα, καταργώντας την υποχρέωση υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες, επί μία διετία, για την αγορά ακινήτων (α΄ κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική), ενώ σήμερα το πόθεν έσχες δεν ισχύει μόνο για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ.

Είδατε τι εύκολα μια κυβέρνηση μπορεί να γίνει «κακή» για τους φτωχούς και «καλή» για τους κλέφτες; Είδατε τι εύκολα μπορεί μια κυβέρνηση να δίνει απλά μαθήματα φοροδιαφυγής;

Δεν θα μπορούσε, δηλαδή, αυτή η ίδια κυβέρνηση να καταργήσει διά παντός το αφορολόγητο όριο για κάθε ελεύθερο επαγγελματία και να θεσπίσει αυστηρούς φορολογικούς ελέγχους, αξιοποιώντας μάλιστα τόσο τους ελεγκτικούς οίκους για τον σκοπό αυτόν όσο και τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης;

Δεν θα μπορούσε η ίδια αυτή κυβέρνηση να θεσπίσει έλεγχο πόθεν έσχες για την αγορά κάθε ακινήτου, είτε αυτό αφορά σε πρώτη, είτε σε δεύτερη, είτε σε εξοχική κατοικία;

Αν αναρωτιέστε, δε, πώς θα έλθει οικονομική ανάπτυξη αν δεν κάνει το κράτος τα στραβά μάτια ώστε να επενδύσουν οι κάθε λογής φοροφυγάδες τα παράνομα έσοδά τους, υπάρχει απάντηση και είναι απλή.

Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι. Δεν είναι ανάγκη να ανεχόμαστε παρανομίες και να συντηρούμε τον κυριότερο παράγοντα κοινωνικής αδικίας στη χώρα, τη φοροδιαφυγή, ώστε να έλθει ανάπτυξη…

Ας θεσπίσουν επιτέλους τις περίφημες «ελεύθερες ζώνες εμπορίου», πλησίον αεροδρομίων, λιμένων ή σιδηροδρομικών σταθμών, στις οποίες χιλιάδες μικρομεσαίες ή και μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να δραστηριοποιούνται δίχως την καταβολή ΦΠΑ, αφού τα προϊόντα τους δεν θα προορίζονται για την εγχώρια αγορά αλλά για το εξωτερικό.

Ας μειώσουν τους φορολογικούς συντελεστές συνολικά για τις επιχειρήσεις και ας αυξήσουν τις αποσβέσεις.

Ας απελευθερώσουν συνολικά τα επαγγέλματα και τις κάθε λογής αγορές, ως όφειλαν εξάλλου, βάσει των δεσμεύσεών τους στο μνημόνιο.

Ας μειώσουν την τερατώδη γραφειοκρατία που εξακολουθεί να μαστίζει όχι μόνον τους επιχειρηματίες αλλά και κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Αν θέλεις να αναπτύξεις την οικονομία σου, υπάρχουν τρόποι.
Αρκεί να είσαι φιλικός προς το επιχειρείν…

Αν, τέλος, αναρωτιέστε από πού θα έρθουν τα απαραίτητα φορολογικά έσοδα που τόσο προσδοκά η κυβέρνηση ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, θα θυμίσουμε μόνον ένα πράγμα.

Ότι το έλλειμμα προκύπτει όταν τα έσοδά σου είναι χαμηλότερα από τις δαπάνες σου.
Έτσι, αν δεν μπορείς να έχεις έσοδα, φροντίζεις να έχεις χαμηλότερες δαπάνες.

Ό,τι και αν σημαίνει αυτό…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v