Μένω Ελλάδα, αγοράζω Ελλάδα

Η πρωτοβουλία του κινήματος πολιτών "καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε" και η εκστρατεία ''ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά'' είναι μία από τις πλέον εύστοχες ενέργειες για την υπέρβαση της κρίσης.

Μένω Ελλάδα, αγοράζω Ελλάδα
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πρωτοβουλία του κινήματος πολιτών "καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε" και η εκστρατεία ''ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά'', την οποία υιοθέτησαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος καθώς και σειρά σούπερ μάρκετ, αποτελεί μία από τις πλέον εύστοχες ενέργειες για την υπέρβαση της τρέχουσας κρίσης και την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση.

Ο Έλληνας καταναλωτής έχει δύναμη και εάν την προσανατολίσει στην κατεύθυνση των ελληνικών προϊόντων βοηθά όχι μόνον στην έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και στη μείωση της ανεργίας αλλά και στη στήριξη του ελληνικού επιχειρείν και βεβαίως των φορολογικών εσόδων, αφού ενθαρρύνεται η εγχώρια παραγωγή.

Εάν μια ελληνική οικογένεια στρέψει, για παράδειγμα, 500 ευρώ ετησίως σε ελληνικά προϊόντα, τότε για κάθε 1.000 οικογένειες η ζήτηση ελληνικών προϊόντων θα αυξηθεί άμεσα κατά 500.000 ευρώ και θα δημιουργηθεί τελική κυκλοφορία χρήματος ισοδύναμη με περίπου 4.500.000 ευρώ στην οικονομία, ανάλογα βεβαίως με τον σχετικό πολλαπλασιαστή.

Με άλλα λόγια, προσανατολίζοντας μόνον ένα τμήμα της αγοραστικής δύναμης 1.000 οικογενειών, θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ή τη διατήρηση 100 - 150 θέσεων εργασίας αλλά και τη συνέχιση του πολλαπλασιαστικού οφέλους για την οικονομία.

Αγοράζω ελληνικά, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι αγοράζω άκριτα ή αβασάνιστα. Αγοράζω ελληνικά σημαίνει ότι αναζητώ και στηρίζω τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, αντί των αντίστοιχων εισαγόμενων, βάσει της αγοραστικής μου δύναμης.

Η επικείμενη νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη μείωση των εισοδημάτων χιλιάδων ελληνικών οικογενειών θα έχει σαφείς επιπτώσεις στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Παρέχει όμως και μια πρωτόγνωρη ευκαιρία διάσωσης και ενίσχυσης των ελληνικών προϊόντων, καθώς και μείωσης του επί δεκαετίες αυξανόμενου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, σε περίπτωση όπου το ελληνικό καταναλωτικό κοινό στραφεί εκ νέου προς αυτά.

Εάν υπήρξε ποτέ μια εποχή κατά την οποία το σύνθημα «αγοράστε ελληνικά» ήταν επίκαιρο, σίγουρα είναι και η σημερινή.

Το να προστρέξουμε στους Έλληνες παραγωγούς και στις υπηρεσίες των ελληνικών εταιριών δεν συνιστά κάποιο είδος αναβίωσης των μορφών προστατευτισμού που καταδυνάστευαν κάποτε το οικονομικό γίγνεσθαι.

Αποτελεί την προφανή απάντηση στα οικονομικά δεινά που εφεξής θα αντιμετωπίζουμε.

Επιλέγοντας το φθηνότερο ελληνικό προϊόν έναντι του ακριβότερου εισαγόμενου, δεν διευκολύνουμε μόνο την τσέπη μας και την ελληνική παραγωγή.

Πάνω από όλα, στέλνουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να μείνουμε όρθιοι ακόμη και όταν μας τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v