Τα όμορφα οικόπεδα όμορφα καίγονται…

Όταν το κύριο ζήτημα της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής όφειλε να είναι ο περιορισμός του αδηφάγου κράτους, η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τις εύκολες λύσεις. Τα χαράτσια…

Τα όμορφα οικόπεδα όμορφα καίγονται…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όχι μόνον δεν μπορούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, όχι μόνον δεν μπορούν να εισπράξουν τους ήδη βεβαιωμένους φόρους ή ακόμη και να επεξεργαστούν τις χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη στα χέρια τους, αλλά καταφεύγουν για ακόμη μια φορά στην εύκολη λύση των έκτακτων εισφορών στα ακίνητα.

Όταν το κύριο ζήτημα της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής όφειλε να είναι ο περιορισμός του αδηφάγου κράτους και η μείωση της σπατάλης στον δημόσιο τομέα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζεται να τάσσεται για μία ακόμη φορά υπέρ των εύκολων και έτοιμων «λύσεων», κτυπώντας το όνειρο των περισσοτέρων Ελλήνων. Τη στέγη.

Οι νέες επιβαρύνσεις που αναμένεται να πλήξουν εκ νέου τους ιδιοκτήτες ακινήτων ή όσους επιχειρήσουν εφεξής να αποκτήσουν ακίνητο, στο πλαίσιο των μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», όχι μόνον είναι άδικες, αφού στοχοποιούν όσους αποδεδειγμένα πληρώνουν, αλλά εντείνουν και την κρίση στην ήδη χειμαζόμενη κτηματαγορά, η οποία βιώνει τη βαθύτερη ύφεσή της κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Εάν όντως επαληθευτούν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών και ταυτόχρονης μείωσης του αφορολογήτου ορίου σχετικά με την επιβολή του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, από τα 400.000 ευρώ όπου διαμορφώνεται σήμερα στα 300.000 ευρώ, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων που σήμερα κατέχουν ένα αστικό διαμέρισμα και πιθανώς ένα εξοχικό, ήτοι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, θα θεωρηθούν «πλούσιοι».

Ως αποτέλεσμα, θα κληθούν να καταβάλουν ετησίως τον σχετικό φόρο, ανεξαρτήτως εάν τα ακίνητά τους παράγουν ή όχι εισοδήματα, ενώ θα κληθούν να καταβάλουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και έκτακτη εισφορά επί των ακινήτων τους, ήτοι διπλό χαράτσι, ανάλογο εκείνου που είχε επιβληθεί το 2009.

Για να γίνει η όλη υπόθεση «ομορφότερη», μεταξύ των μέτρων που μελετώνται συμπεριλαμβάνεται και η μείωση των αφορολογήτων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, που σήμερα διαμορφώνεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, σε επίπεδα χαμηλότερα των 150.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατον για κάποιον να αποφύγει τη φορολογία πρώτης κατοικίας, ιδίως εάν είναι νεόδμητη.

Φορολογικά μέτρα όπως αυτά όχι μόνον είναι αντίθετα στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, αφού κυριολεκτικά «ξεζουμίζουν» τους συνεπείς φορολογουμένους, δίχως να ακουμπούν στο ελάχιστο όσους φοροδιαφεύγουν, αλλά και απαξιώνουν τόσο τον κλάδο της οικοδομής, παρατείνοντας τη βαθιά ύφεση που αυτός ήδη διέρχεται, όσο και την κτηματική αγορά, η οποία υπό διαφορετικές φορολογικές συνθήκες θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης για την οικονομία.

Απαξιώνουν δε την ίδια την έννοια της ακίνητης περιουσίας, αφού εξισώνουν ενυπόθηκα ακίνητα, για την απόκτηση των οποίων οι ιδιοκτήτες τους αποπληρώνουν δάνεια, με «πληρωμένα» ακίνητα τα οποία είτε δεν φέρουν δανειακά βάρη είτε έχουν αποκτηθεί μέσω κληρονομιών.

Και όλα αυτά, ως αντίτιμο για τη διατήρηση του εύρους του δημόσιου τομέα, ο οποίος αποδεικνύεται έτσι περισσότερο αδηφάγος παρά ποτέ…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v