Η τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος

Αν και μπορώ να φανταστώ, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το χρώμα του «καπνού» που θα βγει σήμερα το απόγευμα από την καμινάδα του Προεδρικού Μεγάρου. Γνωρίζω, όμως, ότι από αυτό κρίνεται το μέλλον μας.

Η τελευταία ευκαιρία του πολιτικού συστήματος
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν και μπορώ να φανταστώ, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το χρώμα του «καπνού» που θα βγει σήμερα το απόγευμα από την καμινάδα του Προεδρικού Μεγάρου.

Αυτό που γνωρίζω, όμως, είναι ότι από τις αποφάσεις της συνεδρίασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, κρίνεται το μέλλον μας.

Μαζί με αυτό, όμως, κρίνονται το μέλλον και η επιβίωση του ίδιου του πολιτικού συστήματος.

Ενός συστήματος το οποίο ολοφάνερα πλέον έχει εκπέσει της εμπιστοσύνης των πολιτών και έχει απολέσει τη συναίνεσή τους.

Ποτέ άλλοτε, στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, δεν γνώρισε το ίδιο το «σύστημα» τόσο μεγάλη αμφισβήτηση.

Ποτέ άλλοτε οι πολίτες αυτής της χώρας δεν ήσαν τόσο ανήσυχοι για το τι θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα και για την ικανότητα όσων διοικούν, από τα έδρανα της συμπολίτευσης ή της αντιπολίτευσης, να το αντιμετωπίσουν.

Ποτέ άλλοτε.

Ο μοναδικός τρόπος για να αρχίσει και πάλι να κτίζεται αυτή η εμπιστοσύνη είναι αυτοί οι άνθρωποι, που ερίζουν για τους «στόχους» και τους «τρόπους», να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση.

Μία λύση στην οποία να μη συμφωνούν μόνον οι ίδιοι, ή τουλάχιστον οι «πρωταγωνιστές» τους, αλλά και εκείνοι που βάζουν το χέρι στην τσέπη και δίνουν χρήματα στη χώρα μας, ώστε να καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις και να μένουν ανοικτά τα νοσοκομεία και τα σχολεία.

Αν δεν γίνει αυτό, η χώρα θα οδηγηθεί κατά πάσα βεβαιότητα σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη περιπέτεια, με αβέβαιο τέλος.

Τα περιθώρια διενέργειας εκλογών είναι ανύπαρκτα και, ακόμη και εάν δεν ήσαν, η αυτοδυναμία είναι επισφαλής.

Το κυβερνών κόμμα απέτυχε στη διάρκεια του τελευταίου έτους να τα βρει με τον εαυτό του, ώστε να κάνει αυτό που ήταν απαραίτητο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση απέτυχε έως τώρα να πείσει, όσους μπορούν να βάζουν τα νούμερα κάτω και να υπολογίζουν πόσο κάνει το ξίδι και το λάδι, ότι διαθέτει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Αμφότεροι απέτυχαν να τα βρουν μεταξύ τους, αδυνατώντας να απαλλαγούν από το χρωμόσωμα της στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης που χαρακτηρίζει τα τελευταία 35 χρόνια τα δύο μεγάλα κόμματα του τόπου.

Ε, λοιπόν, τέρμα τα δίφραγκα, κύριοι!

Λεφτά, στην κυριολεξία, για δεύτερες ευκαιρίες δεν υπάρχουν.

Αν δεν «τα βρείτε» σήμερα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, η κάνουλα στερεύει και όποιος δεν το πιστεύει αυτό, και εκτιμά ότι όλη αυτή η υπόθεση δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια παρτίδα σκληρού πόκερ, ποντάρει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει η χώρα αυτή.

Οι δρόμοι και οι πλατείες ήδη γεμίζουν.



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v