Όποιος φοβάται πάει και κοιμάται…

Η Μαρία Δαμανάκη απέδειξε χθες, για ακόμη μία φορά, ότι είναι άνθρωπος που δεν φοβάται και είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Είπε την αλήθεια και αυτό που τα δύο μεγάλα κόμματα φοβούνται να πουν στον λαό…

Όποιος φοβάται πάει και κοιμάται…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η Ελληνίδα επίτροπος κ. Μαρία Δαμανάκη απέδειξε χθες, για ακόμη μία φορά, ότι είναι άνθρωπος που δεν φοβάται και είπε τα πράγματα με το όνομά τους.

Είπε την αλήθεια.

Είπε όσα σκοπίμως μήνες τώρα, όπου η χώρα βρίσκεται στη δίνη του χρέους και των αμαρτιών των προηγούμενων δεκαετιών, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα αρνούνται να αποκαλύψουν στους κατοίκους αυτής της χώρας.

"...Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας, ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες".

Μία ημέρα νωρίτερα, ένας άνθρωπος ο οποίος επίσης έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να πει την αλήθεια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είχε θέσει το ίδιο δίλημμα: "Προχωρούμε ή αποχωρούμε".

Αποτελεί ίσως παράδοξο, που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να τύχει σχολιασμού, το γεγονός ότι δύο άνθρωποι, με τόσο διαφορετικές πορείες στον ρου της ζωής τους, φθάνουν ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα.

Η αλήθεια, όμως, στο τέλος της ημέρας, δεν κοιτά ούτε ταξικές, ούτε κομματικές, ούτε ιδεολογικές, ούτε οικονομικές, ούτε, βεβαίως, πολιτικές διαφοροποιήσεις.

Στην περίπτωσή μας η αλήθεια είναι μία.

Για πάρα πολλά χρόνια, τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία παραπλάνησαν την ελληνική κοινωνία, οδηγώντας την στο συμπέρασμα ότι μπορεί να ζει επ’ άπειρον με δανεικά.

Ότι μπορεί να πορεύεται βασιζόμενη σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο πελατειακό κράτος, όπως αυτό που περιέγραψε ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος με τη διαβόητη φράση του "μαζί τα φάγαμε".

Ένα κράτος το οποίο σήμερα δίνει μάχες εμπροσθοφυλακής μέσω των συνδικάτων και των συντεχνιών και οπισθοφυλακής μέσω της αντιδραστικής του γραφειοκρατίας και, όπως είπε ο κ. Δασκαλόπουλος, "σαμποτάρει κάθε απόπειρα εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού. Ταυτίζει δημαγωγικά τα συμφέροντά του με το 'καλό του λαού', για να πείσει τον λαό ότι όλοι οι άλλοι είναι εχθροί του".

"Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοιχτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά", είπε η κ. Δαμανάκη, κάνοντας για πρώτη φορά αυτό που κανένα πολιτικό κόμμα, της Αριστεράς συμπεριλαμβανομένης, δεν έχει κάνει έως σήμερα:

Να πει την αλήθεια και να θέσει τους πάντες, είτε κατέχουν αξιώματα είτε όχι, προ των ευθυνών τους.

Οι Έλληνες πολιτικοί ακόμη και σήμερα φοβούνται να κάνουν το ίδιο.

Φοβούνται να πουν στους Έλληνες πολίτες τι σημαίνει να μην πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου της τρόικας ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ.

Φοβούνται να μιλήσουν για το πραγματικό διακύβευμα και τις επιπτώσεις που θα είχε μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών ή ακόμη και η αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας.

Φοβούνται να μιλήσουν για την κοινωνική αναταραχή και το πισωγύρισμα που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για την Ελλάδα.

Είτε βρίσκονται εντός του κυβερνώντος κόμματος είτε της αξιωματικής ή ελάσσονος αντιπολίτευσης, παραπλανούν ευθέως τους Έλληνες όταν υποστηρίζουν ότι "μπορούμε και χωρίς το μνημόνιο" ή ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε ξοδεύοντας περισσότερα από όσα βρίσκονται στην τσέπη μας ή από όσα κερδίζουμε.

Αν φοβούνται, όμως, να το πράξουν αυτό και να συναινέσουν σε μια κοινή πορεία για την έξοδο της χώρας μας από την παρούσα κρίση, τότε ίσως ο κ. Δασκαλόπουλος να έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο λαός πρέπει να δώσει την απάντηση μέσω δημοψηφίσματος.

Ας απαντήσουμε όλοι στο ερώτημα: "Με την Ευρώπη και το μνημόνιο" ή "δίχως την Ευρώπη και το μνημόνιο";

Το διακύβευμα, πλέον, το γνωρίζουμε όλοι…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v