Αποφασίστε επιτέλους κ. Παπανδρέου…

Όταν μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών δύο υπουργοί απευθύνουν δημοσίως ευθεία έκκληση στον πρωθυπουργό να θέσει σε τάξη την κυβέρνηση, σε τι συμπέρασμα πρέπει να καταλήξουν οι πολίτες αυτής της χώρας;

Αποφασίστε επιτέλους κ. Παπανδρέου…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών δύο υπουργοί απευθύνουν δημοσίως ευθεία έκκληση στον πρωθυπουργό να θέσει σε τάξη την ίδια την κυβέρνηση, σε τι συμπέρασμα πρέπει να καταλήξουν οι πολίτες αυτής της χώρας;

Ένα πρώτο συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι ότι ο ανασχηματισμός είναι επικείμενος.
Σε παλαιότερες διακυβερνήσεις, εξάλλου, επισημάνσεις όπως αυτές που διατύπωσαν χθες οι δύο υπουργοί θα αρκούσαν για να τους θέσουν εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα θα μπορούσε να αφορά στην αδυναμία του κ. Γ. Παπανδρέου να ελέγξει τα του οίκου του και στην απροθυμία του να αντιπαρατεθεί χάριν του όποιου πολιτικού κόστους.

Το τρίτο και πλέον "επικίνδυνο" συμπέρασμα, στο οποίο θα μπορούσε να καταλήξει κανείς, είναι ότι και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αμφιταλαντεύεται μεταξύ των "αντιπάλων" στρατοπέδων αυτής της κυβέρνησης.

Εκείνων που ισχυρίζονται ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος του μνημονίου, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευσή του, και εκείνων που εκτιμούν ότι μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς είναι η πιστή τήρηση των συμπεφωνημένων και η επίτευξη των στόχων αυτού του μνημονίου.

Το ξέσπασμα του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, και οι ηπιότερες, πλην αντιστοίχως σαφείς, επισημάνσεις της υπουργού Παιδείας, κ. Α. Διαμαντοπούλου, χθες, έφεραν στην επιφάνεια τις σκέψεις που πολλοί κάνουμε όλο το τελευταίο διάστημα, βλέποντας μια ομάδα υπουργών να αντιπροτείνει "λύσεις" διαφορετικές εκείνων στις οποίες τόσο η χώρα όσο και οι ίδιοι συμφώνησαν προ έτους.

Πρόκειται για μια στάση η οποία φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αστοχία που εμφανίζει η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς εμφανίζεται αντίθετη στην προσπάθεια αποδόμησης του ελλειμματικού καθεστώτος, το οποίο μας οδήγησε στα σημερινά δεινά μας.

Πρόκειται ακριβώς για την ίδια στάση και νοοτροπία η οποία στάθηκε εμπόδιο στην απελευθέρωση σειράς αγορών και επαγγελμάτων και στέρησε έτσι την ελληνική οικονομία από μια αυξημένη δυνατότητα παραγωγής πλούτου.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα όπου αυτές οι αστοχίες στερούν από τη χώρα τη δυνατότητα ομαλής χρηματοδότησής της από τις διεθνείς αγορές και επιβεβαιώνουν την εντύπωσή τους ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να τιμήσει την υπογραφή της είτε αποκαθιστώντας τα δημόσια οικονομικά της είτε αποπληρώνοντας τα χρέη της.

Κάποια στιγμή, όμως, ο κόμπος φτάνει στο χτένι και έρχεται η ώρα των αποφάσεων.

Εάν ο κ. Γ. Παπανδρέου επιθυμεί, όντως, να προσφέρει καλές υπηρεσίες στον τόπο, κάτι το οποίο τουλάχιστον εμείς δεν αμφισβητούμε, οφείλει, σήμερα κιόλας, να συγκροτήσει μία κυβέρνηση η οποία θα είναι σε θέση να προωθήσει κατά τρόπο συντεταγμένο και αποτελεσματικό την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ίσως η υπομονή των κοινοτικών μας εταίρων, εκείνων που σήμερα μέσω των χρημάτων των φορολογουμένων τους καταβάλλουν τους μισθούς και τις συντάξεις στην Ελλάδα, να μην έχει φθάσει ακόμη στο τέλος της, αν και αυτό μάλλον δεν αργεί.

Την ανοχή όμως των ίδιων των Ελλήνων πόσο καιρό πιστεύει ότι θα την έχει ο κ. Παπανδρέου;



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v